INDULCITORIINGREDIENTE UTILIZATE

XYLITOL

XYLITOL

Ce este Xylitolul ?

Etimologia provine din grecescul: ξύλον, care inseamna „lemn” + sufixul – itol)

  • NU este un indulcitor artificial
  • carbohidrat cu structura cristalizata, care se regaseste in natura, in fibrele multor fructe, legume, ciuperci, cereale sau scoarta unor copaci (ex. extragerea din coceanul de porumb si scoarta de mesteacan – considerat a fi de cea mai buna calitate)
  • la fel de dulce precum zaharoza avand insa doar doua treimi din calorii
  • compus organic cu formula (CHOH)3(CH2OH)2, cu un aspect similar zaharului, avand de asemenea acelasi gust ca zaharul
  • un indulcitor folosit in mod natural ca un inlocuitor al zaharului

Utilizarea Xylitolului

Cu eficienta in prevenirea si tratarea unor afectiuni:

  • diabetul zaharat si controlul greutatii corporale
  • bolile cailor respiratorii superioare
  • igiena dentara

In fabricarea:

  • diferitelor tipuri de produse medicale, printre care la fabricarea gumelor de mestecat, a bomboanelor, a pastelor de dinti
  • lotiuni sau sprayuri pentru igiena cavitatii bucale si nazale

In curele de slabire:

  • indice glicemic 7 – foarte scazut
  • contine doar 240 kcal/100g

In prepararea alimentelor:

  • se dizolva, se amesteca, deci se poate folosi ca substituent al zaharului la prepararea bauturilor, a prajiturilor
  • inducitorul ideal al fructelor si cerealelor
  • nu se cristalizeaza
  • drojdia nu-l poate descompune, deci nu poate fi folosit pentru prepararea painii sau a produselor de panificatie
  • poate fi folosit zilnic fara nici un efect daunator si nu prezinta nici un fel de pericol pentru oameni – organismul trebuie sa se obisnuiasca treptat cu consumul de xylitol, pe parcursul a catorva saptamani (3-6 saptamani), timp in care se va creste gradual cantitatea consumata – in caz contrar poate avea efect laxativ, efect diferit de la o persoana la alta (daca consumul zilnic este foarte mare de sute de grame)
  • gustul xylitolului – dulce si racoritor, fara a lasa vreun gust neplacut in gura
  • cand il cumparati, este util sa va asigurati de puritatea xylitolului, evitand ca acesta sa fie amestecat cu alti indulcitori sau cu alte elemente chimice – Xylitolul pur si de buna calitate are un pret destul de ridicat, de aceea nu este important sa cautati cel mai mic pret, deoarece poate insemna o combinare cu alte substante sau un xylitol produs prin metode nesanatoase.
  • Xylitolul extras din scoarta de mesteacan – il gasiti si sub denumirea de “Zahar de Mesteacan”– este considerat a fi de cea mai buna calitate

Utilizarea in diferite mancaruri

Utilizare Zahar xylitol
Coacere – paine X
Coacere – Prajituri X
Indulcire – Cafea si ceai X
Indulcire – Bauturi reci X
Indulcire – Cereale si fructe X
Zahar solid X
Cramelizare/Sirop/Caramele X

 

Xylitolul nu este strain organismului nostru, nu este o substanta noua.

Organismului nostru odata cu producerea energiei naturale poate sa produca din alte alimentele consumate chiar si 10 g de xylitol.

Xylitolul nu este o substanta straina sau artificiala, ci elementul natural al unui proces metabolic de fiecare zi si se gaseste in natura in cantitati mici dar foarte raspandit (indeosebi in fructe, boabe, ciuperci, salata verde, in scoarta unor arbori si in coceanul de porumb).

Doua observatii sunt foarte importante si de tinut minte in legatura cu xylitolul folosit in alimentatie !!!

  1. In primele zile de consum poate avea un efect laxativ. Efectul este diferit de la o persoana la alta. Studiile au raportat ca o adaptare completa se face in cateva saptamani de consum (3-6 saptamani), crescand gradual cantitatea de xylitol.
  2. Desi nu prezinta absolut nici un pericol la oameni, totusi consumul de xylitol poate pune in pericol viata cainilor daca acestia inghit mai mult de 100 miligrame pe kilogramcorp. Acest lucru se datoreaza modului diferit in care cainii metabolizeaza zaharul din sange.

Sinteza

Sursa – xylitol.ro

print

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *