Dukan CONSOLIDAREDukan CROAZIERADULCETURI

DULCEATA de RUBARBA cu CAPSUNI (Sugar free/ Low carb/ Low fat)

DULCEATA de RUBARBA cu CAPSUNI (Sugar free/ Low carb/ Low fat)

Pentru ca am prieteni dragi, am mai primit ceva rubarba, de undeva din imprejurimile Sibiului, pentru ca bunica lor are plantata in curte 😍 Mai rar sa gasesti acum in mijlocul lunii iunie prin supermarketuri !

Mai multe informatii despre rubarba gasiti aici, iar retete pe blog cu o simpla cautare accesand motorul de cautare, cu siguranta veti gasi.

Deci aceasta este rubarba, pentru cine nu stie, iar cine nu a consumat pana acum, recomand cu incredere caci are numeroase efecte asupra organismului: antioxidante, antiinflamatorii, antialergice, antihemoragice, antibacteriene.

Cum va spuneam “am stricat relatia” cu zaharul de cca. 7 ani si evident ca am facut si aceasta dulceata cu indulcitor. Ce este mai special la aceasta dulceata, este faptul ca am combinat-o cu capsuni pentru un plus de culoare si savoare 🤗Capsunile au la rândul lor foarte putine calorii, un indice glicemic mic si nu ingrasa daca nu sunt indulcite cu zahar.

Ingrediente:

Mod de preparare:

De ce nu am denumit generic “indulcitor” asa cum v-am obisnuit in retetele mele? Pentru simplul fapt ca am facut aceasta dulceata cu Xylitol. De regula eu folosesc acest indulcitor natural, insa fiecare poate alege cum considera de cuviinta, iar aici era nevoie sa va dau mai exact cantitatea de indulcitor utilizata. Bineinteles ca in functie de gustul fiecaruia puteti ajusta cantitatea, insa eu am considerat ca este suficienta cantitatea si este pe gustul meu.

Despre Xylitol puteti gasi aici informatii utile.

Rubarba se spala bine sub jet de apa rece, se indeparteaza capetele mai lemnoase (daca exista).

Taiem rubarba in bucati de cca. 2 cm., nu trebuie taiata in bucati foarte mici caci se topeste foarte repede.

Capsunile daca avem proaspete la fel le spalam bine cu apa rece, insa putem pune si congelate daca avem provizii prin congelator.

Punem rubarba si capsunile intr-o cratita de preferabil antiaderenta, tuci din fonta, wok teflon sau inox cu baza dubla, pentru a preveni lipirea. Foloseste o cratita joasa si cu gura larga, pentru ca apa sa se evapore mai repede.

Peste ele adaugam indulcitorul, pudra de ghimbir, menta uscata si coja de lamaie (zeama o pastram pana aproape de final) taiata cuburi mai mici sau mai mari cum doriti. Si pentru ca pastaia de vanilie este un produs scump si exotic ce da multa savoare intr-un preparat, nu am omis-o nici pe ea 😉

Fierbem dulceata la foc domol cca. 30 min. timp calculat din momentul in care incepe sa fiarba.

Folosind un vas adecvat, nu a fost necesar sa amestec dulceata foarte mult pentru a nu se prinde.

De fel stiti ca dulceturile, gemumurile, se spumeaza. Datorita pectinei din zahar este inevitabil sa nu se adune spuma deasupra, insa pentru ca nu folosim zahar cristal nu avem aceasta grija, dulceata noastra nu aduna spuma deasupra in timpul fierberii, nu ata cat sa fie nevoie sa o spumam.

Gustam si potrivim cat de dulce dorim, daca mai este necesar mai adaugam indulcitor.

Daca acidul citric din comert sau sarea de lamaie (un E destul de periculos – E330) este destul de daunator sanatatii, producand iritatii si inflamatii cronice ale mucoasei digestive nu acelasi lucru se intampla cu acidul citric natural din zeama de lamaie. Acum este momentul sa adaugam zeama de lamaie si aroma de visine (optional). De obicei se adauga cca. o lingura de zeama de lamaie pentru fiecare kg de fructe. Am avut cam 2 lnguri de zeama din lamaia a carei coja am pus-o in dulceata.

Zeama de lamaie in gem si dulceata are mai multe roluri: rol de conservant, impiedica zaharisirea gemului sau a dulceturilor, pastreaza culoarea naturala a fructelor pe durata fierberii sau intensifica aroma naturala a fructelor folosite.

Eu am lasat coaja de lamaie, dar daca doriti o puteti scoate.

Adaugam agar-agar. Agar-agar este un gel natural, vegetal, organic, fara gust sau miros, cu o foarte mare putere de gelifiere. Este foarte bogat in fibre ceea ce confera rapid senzatia de satietate.

Amestecam usor pentru a-l distribui in dulceata si mai lasam pe foc cca. 5 minute.

Dulceata se toarna fierbinte in borcane. Daca se va lasa sa se raceasca, aceasta va deveni vascoasa, rezultand goluri de aer in borcan, la turnare. Borcanele si capacele trebuiesc bine spalate si sterilizate. Dupa ce toata cantitatea de dulceata a fost impartita in borcane, acestea se inchid ermetic si, daca se doreste pastrarea lor pentru o vreme mai lunga, se vor steriliza la bain marie sau la cuptor.  Despre sterilizare gasiti informatii aici.

Pentru pastrare acest procedeu este indinspensabil, caci nu avem o dulceata cu zahar (chiar si cu zahar fiind si aceea poate sa prinda floare, mucegai sau sa fermenteze in timp, daca borcanele prind aer si se intampla a nu fi ermetic inchise).

Pastrati borcanele cu dulceata la loc racoros in camara, iar dupa ce ati desfacut un borcan pastrati-l in frigider pana se termina.

Asa arata dulceata mea de rubarba cu capsuni, dietetica, fara zahar, grozav de buna chiar si pentru persoanele cu diabet.

Aroma de visine si aroma versatila a ghimbirului usor spicy cu nota de proaspat a mentei, completeaza de minune gustul dulce-acrisor 😋 Pentru ca nu am avut rabdare sa raceasca complet, am „uns” consitent de pofta 😜o felie de paine cu tarate si seminte, reteta de paine o gasiti aici.

In dieta Dukan se poate consuma incepand cu etapa Croaziera in zilele de proteina pura (PP) 100g/zi rubarba, iar in zilele de proteina & legume (PL), rubarba se consuma fara limita. Numarati cate capsuni va intra intr-o jumatate de kg cat am pus la dulcealta noastra si impartiti in asa fel incat sa tineti cont de faptul ca 1 capsuna/zi este aliment tolerat.

Frumoasa culoare 😍 asa este ?!

Pofta buna s-aveti !


Nota:

Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.

Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !

 

 

print

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *