DESERTURIDukan CROAZIERARETETE FARA TARATE DE OVAZ

CHEESECAKE cu CAPSUNI fara COACERE (FARA FAINA ALBA/ SUGAR FREE/ LOW CARB/ LOW FAT)

CHEESECAKE cu CAPSUNI fara COACERE (FARA FAINA ALBA/ SUGAR FREE/ LOW CARB/ LOW FAT)

Cine isi doreste sa guste din capsunile romanesti, crescute in aer liber si coapte de razele soarelui, mai are de asteptat cel putin 3 saptamani de acum incolo. Asta nu ne impiedica sa facem un cheesecake delicios cu ce gasim pe piata, sau de ce nu, cu ce avem prin congelator.

Cheesecake-ul este cu adevarat un desert care a rezistat testul timpului. De la inceputurile sale initiale inregistrate in Grecia, cu peste 4000 de ani in urma, la actualul sau statut iconic din intreaga lume, acest desert cremos ramane un favorit, indiferent de varsta. Cert este ca, cheesecake-ul este indragit de toata lumea, iar internetul abunda de retete.

Intr-o varianta dietetica, dar gustoasa, va invit sa incercati si acest cheesecake. Sa-mi spuneti daca poftele dulci adunate de peste zi v-au fost satisfacute si daca ati avut parte cu adevarat de placeri fara remuscari, pentru ca de fiecare data, parerea voastra conteaza pentru mine 🤗

Ingrediente:

Blat

Compozitie:

Jeleu de capsuni:

Daca folositi un alt indulcitor natural, dozati dupa gust.

Mod de preparare:

Ingredientele se pot adapta cu usurinta, cantitativ dupa nevoi. Ingredientele pot fi si cu o grasime mai ridicata daca nu tineti o dieta restrictiva low fat sau daca vreti sa le faceti o surpriza celor dragi. Evident ca in locul feliilor de wassa integrala puteti alege bicuiti integrali (bine ar fi – fara zahar adaugat 😉 ), iar in locul untului vegetal care este de fapt o grasime sanatoasa, dupa preferinta se poate alege unt de origine animala.

Si pentru ca vorbim de prajituri, chiar daca nu sunt clasice cu faina si zahar ci sunt dietetice, nu uitam ca trebuie sa facem niste calcule inainte sa ne apucam de preparat. Nu esti specialist in domeniu? Nici eu!

Nu-ti va cere nimeni sa fii un Picasso al torturilor, dar trebuie sa ai un strop de simt estetic. Asta,  ca sa stii sa imbini ingredientele si sa te folosesti de ele pentru a crea ceva apetisant si din punct de vedere vizual.

Creativitatea este una dintre cele mai importante calitati care te ajuta sa ornezi si sa decorezi prajiturile intr-un mod cat mai placut, folosind ingredientele posibile intr-o dieta – nu se spune degeaba ca intai se satura ochii, apoi stomacul.

Nu-i chiar asa de catasrofal sa te straduiesti. Chiar nu, nu este vorba de geometrie pura ci doar de cateva calcule si instrumente la indemana pe care le ai prin casa si de care te folosesti pentru a da un aspect cat mai placut.

Departe de mine gandul de a ma etala intr-un cofetar, dar imi place si o fac cu pasiune si din drag. Asadar, sa incepem cu cele din imagine: hartie de copt (sau folie de acetat, daca nu avem, asta este … data viitoare ne aprovizionam mai bine 😀 ), foarfeca, capsator, ulei vegetal si o tava cu baza detasabila cu diametrul de 20 cm (poate fi putin mai mare daca nu doriti ca inaltimea prajiturii sa iasa ca a mea).

Nu cred ca trebuie sa mai descriu in cuvinte ce faceti cu ustensilele descrise, simplu ca buna ziua, ce se vede in imagine. Cu asta incepem! Imbracam tava in hartie de copt. Baza decupata dupa marimea formei, iar lateralul il lipim foarte usor de peretii tavii doar daca pulverizam mai intai putin ulei, dupa care il capsam ca sa aiba stabilitate la manevrat tava. Procedeu ce il facem de fiecare data cand coacem sau asamblam o prajitura, un tort.

Scoatem ingredientele de la rece si le lasam sa ajunga la temperatura camerei.

Pentru cei care-si pun intrebarea: ce fel de wasa ai folosit? Voila!

Feliile de wasa le rupem bucati si le maruntim in robotul de bucatarie 3-4 minute, nu foarte marunt caci nu ne dorim sa obtinem o pudra.

Feliile de wasa maruntite le transferam intr-un bol, adaugam untul de migdale si iaurtul grecesc. Untul de migdale  trebuie sa fie moale – daca nu s-a topit la temperatura camerei sau nu ati avut suficient timp sa-l lasati, il puteti topi pe baie de abur.

Amestecam cu lingura, apoi cu mana si obtinem o consitenta grunjoasa. Adaugam si 2 plicuri (10 grame) Eritritol cu Stevia vanilat – Green Sugar (sau 5 ml. esenta de vanilie) pentru un blat aromat si gustos.

Amestecam bine,  trebuie sa aiba consitenta in asa fel incat sa putem forma gramajoara stransa in pumn.

Avem deja tapetata cu hartie de copt atat baza cat si peretii formei ( a mea are 20 cm.), rasturnam wasa pregatita si presam intr-un strat  uniform ca grosime. Pentru a presa puteti folosi o lingura, un pahar sau o cana.

Taiem in jumatati cele 100 grame capsuni pentru decor – 10 buc. si le asezam pe margina formei in interior de jur imprejur ca in magine.

Dam tava la frigider si pregatim compozitia.

Intr-un bol adanc adaugam branza cremoasa degresata tip quark, iaurtul grecesc semi-degresat, indulcitorul, cateva picaturi de esenta de lamaie si 2 plicuri (10 grame) Eritritol cu Stevia vanilat – Green Sugar (sau 5 ml. esenta de vanilie). Mixam 3 min. pana incorporam ingredientele.

Adaugam izolatul proteic din zer si il incorporam in crema de branza. Acesta, evident este optional, insa am vrut sa ridic valoarea proteica a preparatului, deci se poate renunta la el. La final am descoperit placut surpinsa ca cheesecak-ul are o crema foarte pufoasa si cremoasa, deloc gumoasa. Chiar daca in compozitie nu se regasesc grasimi ridicate (unt, smantana sau frisca) si chiar daca am pus gelatina,  sincer, cremozitatea compozitiei o pun pe baza acestei pudre proteice, pudra care stim ca se foloseste cu mare succes in multe preparate dieteice, dand si un plus de valoare nutritionala.

Incalzim usor aceasta compozitie pe baie de abur, punand bolul intr-o cratita in care fierbe apa, cca. 3-5 minute, amestecand intr-una. Nu trebuie sa ajunga sa fie fierbinte crema, doar putin calduta.

Hidratam cele 20 grame gelatina granule in 50 ml. apa rece, cca. 3 minute. Daca folositi foi de gelatina, puneti mai multa apa rece in asa fel incat se fie acoperite, pentru a obtine o hidratare buna.

Vasul in care am hidratat gelatina (cana/pahar) il punem in cratita in care fierbe apa (cea in care, anterior, am incalzit crema de branza) pentru cateva secunde, pana ce gelatina se dizolva – amestecand cu lingurita intr-una, gelatina ajunge de consistenta smantanii.

Daca ati hidratat foi de gelatina, trebuiesc mai intai stoarse in palme si apoi procedati la fel pentru dizolvare, punandu-le pe baie de abur.

Turnam gelatina dizolvata peste crema de branza si amestecam cu o spatula pentru a o incorpora.

V-am spus sa incalziti crema de branza, pentru ca altfel daca ati fi turnat gelatina peste crema neincalzita, aceasta s-ar fi coagulat si nu s-ar fi dizolvat bine in crema.

Mai avem acum de adaugat cele 100 grame capsuni taiate cubulete, pe care le incorporam cu o spatula in crema de branza. „Customizati” cheesecake-ul cum va place, puteti adauga ciocolata, fructe deshidratate etc. Eu m-am limitat la acesta reteta pas cu pas asa cum o descriu, pentru a indeplini conditiile dieteti dukan pentru etapa de croaziera – etapa de cursa lunga, in care multe persoane ajung sa scada in greutate considerabil. Aceste conditii fiind indeplinite si calculate de mine in aceasta reteta (fara a se mai adauga si altceva), ei se pot bucura de acest desert delicios fara temeri, asa cum le voi descrie la finalul retetei, cum fac  de fiecare data ca sa-i pot ajuta.

Scoatem tava cu blatul de la frigider si turnam compozitia usor ca sa nu deranjam decorul.

Continuam si turnam toata compozitia, dupa care trantim de 2-3 ori tava pe blatul de lucru pentru a scoate aerul si a se aseza uniform crema. Tava merge direct la rece la frigider (eu am lasat-o 2 ore si s-a inchegat) sau la congelator (un timp mai putin – dar atentie sa nu congelati, doar pana ce se incheaga).

Cand cheesecake-ul s-a inchegat, il lasam la frigider in continuare si preparam jeleul de capsuni.

Intr-o craticioara adaugam cele 200 grame capsuni taiate in doua (nu este necesar sa le taiati cubulete pentru ca se inmoaie foarte repede – pot fi si capsuni congelate), apa, indulcitorul si vanilia.

Aducem la punctul de fierbere, amestecam pana se dizolva indulcitorul si se inmoaie capsunile, cca. 10 min.

Turnam amestecul in vasul unui blender vertical si pasam.

Piureul de capsuni avand o temperatura foarte ridicata, il lasam deoparte pana ajunge la o temperatura in care putem incerca cu degetul si nu ne arde. In caz contrar, daca piureul este fierbinte, distruge proprietatea de inghegare a gelatinei.

In acest timp hidratam cele 10 grame de gelatina granulata (sau cele 4 foi de gelatina) asa cum v-am descris mai sus la compozitia de branza.

Pentru ca avem de adaugat gelatina hidratata in compozitie calda (piureul de capsuni) sarim peste pasul in care trebuie sa o si dizolvam. Nu mai trebuie dizolvata gelatina hidratata, fie ea granule, fie foi. Adaugam gelatina hidratata (sau cea foi, dar scursa bine de apa in care a fost hidratata) in piureul de capsuni cald si astfel gelatina se dizolva foarte usor prin amestecare.

Dupa ce am dizolvat bine gelatina in piure, strecuram in alt vas pentru a indeparta eventale granule nedizolvate, seminte sau impuritati.

Turnam asa caldut cum este peste cheesecake-ul scos de la frigider.

Dam la rece din nou si lasam pana se incheaga. Pe mine m-a prins seara, de aici si diferentele de culoare (una este lumina becului si alta este lumina naturala la fotografiat).

Asa ca m-am pus la somn, iar dimineata abia asteptam cu nerabdare sa vad ce a iesit 😀

Si ca sa fiu in trend, ca tot suntem in izolare/carantanina, sau ce-o mai fi asta 😷 … serios, pana unde credeti ca vor ajunge cu zaharul, drojdia si faina de trei zerouri cei care au devastat magazinele?! Asa ca daca nu te inumeri in categoria celor care au facut astfel de stocuri, s-ar putea sa iesi din criza, gata de plaja cu corpul in limite accesibile 😜

And that`s all !!!

Cheesecake-ul se scoate foarte usor din forma pentru ca asa cum v-am aratat am captusit-o cu hartie de copt. Se transfera la fel de usor pe un platou si se orneaza dupa imaginatie. Pentru ca am folosit unt de migdale, am presarat si cateva migdale blansate feliate.

Ca aspect si textura, cheesecake-ul a iesit excelent, trebuie sa-l incercati ca sa va dati seama si de  gustul divin 😋

Am descoperit placut surpinsa ca cheesecake-ul are o crema foarte pufoasa si cremoasa, deloc gumoasa.

In dieta dukan se poate consuma incepand cu etapa croaziera. Contine 2 ingrediente tolerate: felii de wasa si capsuni.

Ca sa va dati seama in cate zile il puteti consuma o singura persoana, calculam ingredientul tolerat cu cea mai mare cantitate admisa zilnic. Pentru ca 12 felii de wasa (2/zi) le putem consuma in 6 zile, chiar daca 400 grame de capsuni le putem consuma in 4 zile ( 100 gr./zi).

Asadar, imparte cheesecake-ul in 6 portii si bucura-te de 1 portie/zi si un dulce delicios fara remuscari 🥰

Si pentru ca v-am explicat mecanismul de folosire al ingredientelor tolerate, iar pentru reamprospatarea memoriei va trimit la citit AICI 😃 Poftiti de gustati!

Nu conteaza daca imi cititi blogul de la inceputuri sau l-ati descoperit pe parcurs, nici daca mi-ati lasat un comentariu si ne-am imprietenit pe Facebook / Instagram sau, dimpotriva, ati stat in umbra in tot acest timp. Tot ce conteaza este sa incercati sa preparati acest cheesecake delicios 🤗

Feedback-ul este partea cea mai placuta in relatia cu oamenii. Va multumesc de fiecare data cand imi scrieti sau incercati retetele, dar cel mai mult ma bucur ca-mi trimiteti foto cu preparatele incercate si ca sunteti placut surprinsi de ce putem realiza 😘

Impartasiti si celor dragi reteta, caci poate sunt printre prietenii vostri persoane interesate de aceasta dieta sau din varii motive au nevoie de idei sanatoase.

                                      Enjoy and don’t regret it 🍓🍓🍓

Imi place sa beau cafea. Imi place sa fie simpla, amara, sa o beau in prezenta oamenilor dragi si un dulce fara remuscari. O cafea intr-o dimineata pozitiva si un soare stralucitor pentru voi toti! Va astept! 🤗☕

Pofta buna s-aveti !


Nota:

Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.

Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !


Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).

Utilizarea lor integrala sau partiala, este interzisa fara acordul scris al autorului.

Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.

Cu multumiri!


Reteta incercata si apreciata de cititori ❤⤵⤵⤵

Evident si cu zmeura este delicios !

Reteta incercata de Delia, de data aceasta cu afine. O gospodina desavarsita, careia ii multumesc din suflet pentru aprecieri si increderea pe care mi-o acorda in a incerca retetele mele!

Reteta incercata de Delia, de data aceasta cu portocale.

print

4 Comentarii

    1. Buna, Angela! In dieta dukan, dupa noile actualizari, 18 gr. migdale/zi (evident ca untul de migdale este de fapt migdala macinata pana la o consistenta in care ajunge unt) inlocuiesc 1 lingura de ulei masline permisa pe zi in etapa croaziera.

      1. Buna, Adelina! Da, sigur capsuni in dieta Dukan. De ce nu? Sunt alimente relativ noi, alimente ce apar in cartea dietei dukan doar in etapa Consolidare. Sunt introduse ca tolerate de catre Dr. Dukan, fructe cu IG scazut si desigur foarte sanatoase, in etapa Croaziera inca din anul 2018. Lista actualizata a alimentelor tolerate o gasesti aici 👉 https://www.dukanlifestyle.ro/despre-dieta/alimente-tolerate-in-dieta-dukan-actualizare-septembrie-2018/ (un singur clik). Te mai astept cu drag sa ma vizitezi si sa-mi spui daca-ti plac retetele si te ajuta si pe tine 🥰

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *