Vei fi uimit doar privind fotografiile, insa, numai daca-l vei incerca vei descifra adevarata valoare a acestui aluat dulce, pe care-l poti folosi la prepararea diferitelor deserturi Low carb. Intotdeauna, marea mea tentatie in materie de dulciuri, au fost patiseriile. O daaaa, si-s tare „pacatoase”, sunt convinsa ca-mi dati dreptate! Pai, doar daca treci pe langa o patiserie sau o covrigarie, iti lasa „gura apa”. 😂 Nu-i asa?
Pentru ca-mi doream foarte mult, citind despre faina de lupin, sa prepar o reteta cu ea, am reusit zilele trecute sa mi-o cumpar. M-am pus pe combinat ingrediente, nu foarte multe, dar calculand asa cum fac de obicei, am reusit sa scot acest minunat aluat de care sunt foarte incantata.
Dupa cum stiti, faina de lupin este considerata un ingredient tolerat, in cantitate de 30 grame/zi, incepand cu etapa croaziera a dietei dukan.
Nu o sa va fac capul mare, caci gasiti multe informatii pe net, dar trebuie sa va spun macar cele mai esentiale lucruri despre aceasta faina, pe care va rog sa nu o neglijati.
Faina de lupin este absolut delicioasa si are un gust care seamana usor cu cel de alune sau biscuit.
Cu un indice glicemic de doar 12 gr. pentru 100 gr. produs si 43 gr. de proteina, aceasta va depasi toti concurentii ca si sursa de proteine vegetale.
Este apreciata de sportivi, vegetarieni si vegani.
Bogata in fibre, ajuta tranzitul si faciliteaza digestia.
Lupinul este o leguminoasa bogata in minerale si vitamine cum ar fi sodiu, cupru, magneziu, fier, calciu, vitamina A, B sau C.
Capacitatea sa de emulsifiere face posibila inlocuirea oualor in mai multe retete.
Faina de lupin e alegerea ideala pentru toate persoanele care urmeaza un stil de viata sanatos si sarac in carbohidrati.
Ingrediente:
- 3 oua la temperatura camerei
- 130 grame faina de lupin
- 100 grame gluten de grau
- 36 grame faina de migdale
- 50 grame fibre de ovaz
- 100 grame indulcitor pudra Green Sugar
- 6 grame guma xantan
- 10 grame drojdie uscata
- 10 grame inulina
- un praf de sare
- 300 grame lapte semi-degresat 1,5% grasime
- 5-8 ml. esenta de vanilie
- coaja rasa de lamaie si portocala
- 30 grame unt moale la temperatura camerei
Mod de preparare:
Cantarim ingredientele uscate si le amestecam intr-un bol. Am sa le enumar aici din nou, ca sa va fie mai usor si sa nu le incurcati: faina de lupin, glutenul, faina de migdale, fibrele de ovaz, indulcitorul si guma de xantan.
Daca nu aveti indulcitor pudra, va recomand sa-l macinati fin in rasnita de cafea. Nu incercati sa dizolvati indulcitorul in lapte si apoi sa adaugati drojdia si inulina. Pentru ca, la o cantitate mai mare de indulcitor cum este in acest aluat (100 grame) drojdia nu se mai activeaza cum ne dorim, intrucat poliolii din indulcitor intrerup activarea. Eu am incercat intr-o alta reteta, sa fac acest lucru cu o cantitate mai mica de indulcitor (sa dizlov mai intai indulcitor in lapte caldult) si procesul de activare a durat mai mult si nu a fost nici multumitor pentru mine, care stiam clar cum trebuie sa se activeze drojdia cu inulina, respectand conditiile de care va spun. Daca vreti sa va reamintiti activarea drojdiei in lichid cald cu inulina, gasiti foto si explicatii in reteta cozonacului de 👉 AICI.
Incalzim laptele la 43 grade C, il punem in bolul mixerului planetar si adaugam drojdia si inulina.
Amestecam cu telul, acoperim cu un prosop si lasam la activat cca. 10 minute, pana face bule. Timpul de activare variaza in functie de caldura din bucatarie.
Intr-un bol mai mic, batem ouale cu furculita, adaugand un praf de sare, apoi aromele. Puteti adauga ce arome va plac, eu am ales sa-l fac cat mai natural, punand doar esenta de vanile si coaja rasa de lamaie si portocala (cam o lingura cumulat).
Turnam ouale batute peste drojdia activata, apoi si ingredientele uscate deja amestecate.
Punem carligul special pentru aluat si pornim mixerul. Lasam sa amestece la viteza mica cca. 8-10 minute. Cand aluatul incepe sa se formeze in acest interval de timp, oprim mixerul si cu paleta ajutam incorporarea, aducand amestecul de pe peretii bolului spre centru. Eu am facut asta cam de 3 ori.
Adaugam cele 30 grame unt la temperatura camerei si framantam in continuare pentru al incorpora.
Marim viteza mixerului si framantam inca cca. 8-10 minute, pana ce aluatul se dezvolta frumos, se leaga si dupa cum vedeti si in fotografie se incolaceste in jurul carligului, semn ca aluatul este framantat suficient.
Coboram aluatul de pe carlig. Cu o racleta de plastic adunam bine si de pe peretii vasului, pentru ca este firesc sa se mai lipeasca putin si pe peretii vasului la fel ca la un aluat din faina alba de grau. Aluatul este usor, dar foarte usor lipicios, exact cum trebuie sa fie o coca de cozonac Yuuuumy ce cozonac o sa fac din acest aluat cu prima ocazie.😋 Puteam sa mai adaug 10-20 grame o cantitate infima din ingredientele uscate, insa am preferat sa nu risc, nu vreau un aluat dens, ci unul aerat pentru prajituri.
Ungem un bol incapator cu ulei de cocos. Eu prefer sa folosesc spray, dar puteti unge cu mana sau cu o pensula daca nu aveti spray. La prajituri folosesc ulei de cocos, 2 pufuri este suficient, iar la preparate sarate uleiul de masline sau canola (rapita).
Un puf de ulei si in podul palmelor si formam usor o bila din aluat.
Arata grozav si ca textura, iar gustul este demential, ma stiti ca eu gust din aluat, imi place asa crud sa-i gust aroma si sa-i simt textura. 😅😋
Punem bila de aluat in vasul uns si ungem si suprafata aluatului pentru a nu face pojghita (a nu se usca).
Si mai stiti ca sunt si foarte tipicara si calculata. 😅 Obiceiul mi-l tin, iar de fiecare data cand obtin un aluat grozav, il cantaresc inainte sa-l las la dospit. Mie una, mi se par foarte utile aceste detalii intr-o reteta, oricare ar fi acea reteta, ca este mai elaborata sau mai simpla. 😉 Rezultatul muncii mele este satisfacut pe deplin, cand voi cititorii mei dragi, cei care ma urmariti si aici pe blog, dar si pe pagina de Facebook sau pe Instagram, incercati retele mele si va ies din prima incercare. Deci, ma simt motivata sa va dau aceste detalii.🤗
Zic ca, este grozava aceasta cantitate de 940 grame si veti vedea de ce spun asta, pentru ca, ce am obtinut eu sa fac in prima faza cu acest aluat este nemaipomenit si o sa va spun in cate zile poate fi consumat in dieta dukan.
Acoperim aluatul cu un prosop de bucatarie, cu folie alimentara sau cum fac eu si mi se pare foarte util, cu o casca de dus neintrebuintata in prealabil.
Ca orice aluat care necesita dospire, stiti si voi ca trebuie sa-i creati un mediu propice cu o caldura si umiditate adecvata. Cand suntem in anotimpul rece e mai usor sa facem asta, aprindem aragazul, facem cald in bucatarie si nu sufera nimeni, basca aluatul nostru se bucura. 🤗 Dar cand in bucatarie temperatura nu ne ajuta si nu poate fi constanta, cum facem?
Asadar, va dau un TIPS!
Eu asa procedez de fiecare data cand vreau sa grabesc putin dospirea unui aluat.
Pornim cuptorul cu microunde 5 minute la puterea maxima, apoi il oprim. Punem bolul cu aluat inauntru si langa el un bol mic cu apa fiarta clocotita. Inchidem cuptorul si la 15 minute repetam faza cu apa clocotita. Tinem pe foc un ibric in care fierbem apa si schimbam la fiecare 15 min. apa din bol, astfel incat sa avem tot timpul caldura si umiditate pentru aluat.
In acest fel, obtinem dospirea aluatului in cca. 60 minute.
Voila!
Dupa cum vedeti, aluatul este fix ce mi-am dorit, si-a dublat volumul. ❤
Cularea aluatului, un galben atat de frumos, este data de faina de lupin dar si de ouale de tara.
Si ca sa va dati seama mai bine cum si-a dublat volumul, va pun si un colaj inainte si dupa.
Iar daca nici acum nu ma credeti, precum Toma necredinciosul.😅 Priviti pufosenie si elasticitate!
Acestea fiind zise, aratate si mai ales reusite, un succes total as spune, ma apuc sa fac croissante si o floare de cozonac. Deserturi, asa mai festive, ca sa sarbatorim reusita. 😋😅🤗❤
Am sa va pun fotografii cam multe, nu toate intocmai reusite, caci cu un aluat nu poti sa te joci chiar cum vrei tu si sa mai faci si shooting 😅, trebuie sa-i acorzi atentie, sa te ocupi de el. Asadar fotografiile pe modulul repede inainte, sper sa va faca sa intelegeti cat de cat, ca poti trai o viata sanatoasa si fara faina alba din grau sau fara zahar rafinat. 😉
Floarea de cozonac am vrut sa o coc intr-una din noile mele tavite, cu diametrul de 10 cm. Asa ca, m-am gandit eu, ca pentru 3 foi cate aveam de gand sa suprapun, sunt suficiente cca. 300 – 350 grame de aluat.
Ungem blatul de lucru cu putin ulei, impartim coca oprita in 3 bucati egale si intindem cu sucitorul. Nu trebuie sa insistam prea mult la intins ci mai gentil, caci va spuneam ca, la cozonacul clasic (cel impletit) eu nici nu folosesc sucitorul, intind cu podul palmelor, astfel aluatul ramanand pufos. Aici insa, usor cu sucitorul intindem fiecare foaie de cca. 0,5 cm grosime.
Racletele sunt foarte utile, cand aluatul are tendinta sa se mai lipeasca, desprindeti cu racleta, intoarceti-l cand pe o parte, cand pe cealalta si devine usor manevrabil, nu se rupe.
Dupa ce intindem si decupam folosind o farfurie si caterul de pizza cele trei discuri, punem umplutura pe prima foaie, asezam deasupra a doua foaie, iar umplutura si asezam capac a treia foaie de aluat.
Asezam in centru un pahar ca sa avem idee cat sa taiem „petalele”, ca in imagine. Trebuie sa obtinem 8 asa zise petale.
Rasucim fiecare petala in acelasi sens.
Apoi unim varfurile petalelor, presand intre degete aluatul, atat jos la baza cat si deasupra.
Cu racleta de aluat ridicam si punem floarea in tavita.
Crema asta tartinabila o Adoooor, este delicioasa, profund aromata, fix cu ce-mi place mie – cu rom, dar si cu bucati de nuca prin ea, cum rar mai intalnesti la produsele clasice din comert!
Ungem cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si presaram optional fulgi de migdale pentru decor.
Am lasat floarea deoparte si din restul aluatului am facut 8 croissante maricele si foarte, foarte gustoase.
Am impartit aluatul ramas in doua bucati egale si am intins fiecare bucata la fel ca la floarea de cozonac. Doar ca am decupat doua discuri cu o farfurie mai mare, cca. 24 cm diametrul. Am taiat cu caterul de pizza fiecare disc in 4 parti si le-am crestat marginile, pentru a rula frumos umplutura.
Punem cate o lingurita, sau lingura, depinde cat de generosi suntem 😅, o intindem si rulam.
Asezam croissantele in tava tapetata cu hartie de copt, le ungem la fel cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si presaram la alegere ce dorim.
Preparatele noastre se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade C, cca. 40-45 min. in functie de cuptorul fiecaruia.
Si nu-mi era de ajuns gustul profund de rom al cremei 😀 am mai pudrat si cu un alt ingredient de succes – indulcitor cu aroma de rom.
Prea delicioase! 😋❤
In dieta dukan, aluatul dulce poate fi consumat incepand cu etapa croaziera de catre o singura persoana in 4 zile. Contine doar un ingredient tolerat – faina de lupin si astfel va puteti bucura adaugand al doilea ingredient tolerat in umpluturile pe care le alegeti.
Impartasiti si celor dragi reteta, caci poate sunt printre prietenii vostri persoane interesate de aceasta dieta sau din varii motive au nevoie de idei
Asa arata floarea mea de cozonac, delicioasa si aromata!
Cand s-a mai racorit putin, am pudrat-o si pe ea cu indulcitor aromat cu rom. Cu greu am rezistat tentatiei sa nu o tai fierbinte!
Daca ai incercat reteta, vino pe pagina de Facebook << Dukan Life Style >> unde am pregatit un album special pentru tine << Retete apreciate si incercate de cititori >> si unde poti sa-mi atasezi in comentariu o poza cu oricare din retetele incercate si apreciate ! Sper ca vei fi placut surprins draga cititorule sa-ti vezi si aici pe blog, la finalul fiecarei retete, preparatul incercat si apreciat de tine !
Pofta buna s-aveti !
Si pentru ca ori de cate ori voi folosi la deserturi acest fabulos aluat, am sa va atasez periodic aici rezultatele obtinute. ❤
𝗕𝗔𝗦𝗖𝗨𝗧𝗘 𝗰𝘂 𝗕𝗥𝗔𝗡𝗭𝗔 𝘀𝗶 𝗠𝗘𝗥𝗜𝗦𝗢𝗔𝗥𝗘
Enjoy! ❤😋
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
Reteta incercata si apreciata de cititori ❤⤵⤵⤵
Placinta cu branza dulce
Mere in aluat
Prajituri umplute cu gem fara zahar
Poale-n brau si bascute cu branza dulce
0 Comentarii