Imi place sa am putin verde in farfurie de fiecare data. E fresh si imi da o stare de bine, la pachet cu senzatia de proaspat … de data asta, recunosc ca am exagerat cu verdele. 💚 Insa, nu-mi pare rau, pentru ca aceasta rulada este atat de racoroasa si gustoasa, cu o textura super pufoasa. Sunt convinsa ca veti incerca reteta in curand!
Motivul pentru care azi am gatit spanac, este ca am trecut intr-o fuga pe la mama care locuieste la tara, undeva prin Baragan. Am adunat spanac proaspat de un verde crud si alte “buruieni”. O daaaa, multe verdeturi, legume, fructe si toate bunataturile din curtea unui harnic gospodar, caci asa este mama si va povesteam de ea si cand am facut tarta cu urzici 👉 AICI 🤗
Desi aveam foarte multa treaba cotidiana ca tot omul, nu m-am indurat sa-l las sa “moara”, o parte din el l-am congelat, iar rulada asta gustoasa, va spun repejor cum am pregatit-o.
Gandindu-ma ca trebuie sa ma apuc sa-l curat am intarziat putin caci a trebuit sa-i cant cantecelul „Melc, melc codobelc …” … vroiam sa-i vad cornitele, cautandu-mi de fap o scuza sa nu fac treaba.
Ingrediente:
Foaie de rulada
- 4 oua
- 300 grame spanac oparit si scurs
- 150 grame branza cremoasa degresata (sau iaurt grecesc)
- 25 grame KetoMix Universal (se poate inlocui cu faina integrala, amidon alimentar din porumb, alte fainuri cu sau fara gluten etc.)
- 1/2 lingurita de sare
- 3 grame praf de copt
- piper, oregano (sau ce condimente va plac)
- 1 lingura ulei de masline (optional)
Umplutura
Rulada de spanac este un aperitiv care se mananca rece, iar umplutura poate fi diferita. Astfel ca baza umpluturii musai sa fie din branzerturi – creme pe baza de branza (cream cheese, crema din branza de vaci, crema din ricotta, almette, philadelphia sau urda), la care mai putem adauga cascaval ras, branza topita sau iaurt grecesc (in functie de consitenta cremei, mai moale sau mai tare).
La aceasta baza din branzenturi putem adauga diverse toppinguri ca sa le numesc asa: cubulete de pastrama, felii subtiri de sunca presata (jambon) – doar sa fie curate, fara zaharuri adaugate si cat mai slabe in grasimi, somon afumat sau baghete de ardei grasi colorati, verdeata tocata marunt dupa gustul vostru.
Va spun ce am pus eu in crema, iar voi puteti adapta dupa gust si ce aveti prin frigider. Daca tineti o dieta low fat (slaba in grasimi) cum este dieta dukan, stiti cu siguranta sa alegeti, iar daca vreti sa-i incantati pe toti cei ai casei la fel, veti tine cont de preferintele lor si veti alege aceste branzeturi cu o grasime mai ridicata. Asta imi place mie la o reteta, ca poate fi adaptata dupa nevoile fiecaruia!
- 400 grame branza de vaci cremoasa – degresata
- 250 grame somon afumat
- 1 legatura de marar verde tocat
- sare, piper, busuioc (sau ce condimente va plac)
Mod de preparare:
Alegem spanacul si separam frunzele, apoi il spalam foarte bine in mai multe ape (reci). Evident spanacul poate fi proaspat sau congelat.
Intr-un vas incapator punem apa rece si un varf de cutit cu bicarbonat de sodiu alimentar, pe care o aducem la punctul de fierbere, moment in care scufundam spanacul si il dam in clocot 2 min. pana se inmoaie. Daca vrem ca substantele nutritive sa nu se piarda prin fierbere, nu uitam de el. Bicarbonatul de sodiu va accentua culoarea verde a frunzelor de spanac si o va mentine si dupa tratamentul termic.
Trecem prin jet de apa rece (ca sa se opreasca procesul de fierbere) si punem spanacul la scurs intr-o strecoratoare. Daca folositi spanac congelat trebuie sa stiti ca si acesta trebuie dezghetat si scurs bine.
Spanacul este o sursa foarte importanta de vitamine, minerale, fier, calciu, acid folic, vitaminele A, B1, B2, B6, K, C sau E, considerate a fi foarte necesare organismului. Aceste substante se regasesc atat in varianta cruda, cat si in cea gatita a plantei. Secretul pastrarii acestora consta in faptul ca trebuie dat in clocot putin timp in locul fierberii. Toate motivele sa-l includem in alimentatie cat mai des si sa beneficiem de proprietatile lui, este si usor laxativ, depurativ, remineralizant, hipotensiv.
Puteti prepara aceasta foaie de rulada de un asa verde frumos si cu urzici, leurda, brocoli, stevie, salata verde si in definitiv, cu tot ce-i verde si comestibil. 😋
Spanacul oparit si racit il maruntim (procesam) in robotul de bucatarie (daca va place ustoiul puteti adauga si 2 fire de usturoi verde sau 2 catei de usturoi) sau il tocam cat mai fin.
Eu folosesc robotul (blender) pentru ca e mult mai rapid si simplu, basca ca de data aceasta l-am utilizat pana aproape de final.
Dupa ce am obtinut o pasta fina, am adaugat peste spanac si restul ingredientelor, mai putin albusul de ou.
Vrum, vrum de cateva ori si am omogenizat bine pasta obtinuta.
In functie de obiectivele fiecaruia, faina KetoMix Universal se poate inlocui cu alte fainuri, cu sau fara carbohidrati, cu sau fara gluten. Eu am ales aceasta varianta de faina fara carbohidrati.
Batem albusul spuma tare cu un praf de sare.
Scoatem compozitia din blender intr-un bol incapator si incorporam usor cu o spatula albusul batut spuma. Incercam sa pastram cat mai mult aer in compozitie.
Tapetam o tava de aragaz (30/40) cu hartie de copt si turnam compozitia.
Nivelam cu o spatula si dam la cuptorul preincalzit la 170 grade Celsius.
Coacem cca. 20 – 25 minute, cuptor electric cu convectie (incalzire sus-jos fara sa folosim ventilatia). In functie de cuptorul fiecaruia, cand e coapta o sa vedeti ca se desprinde de pe margini. La cuptorul clasic cu gaz coaceti la 180 grade Celsius.
Scoatem foaia de rulada cu tot cu hartia de copt si o asezam pe un prosop curat de bucatarie.
Rulam foaia de rulada cu tot cu hartia de copt si cu prosopul de bucatarie si o lasam la racit.
Cat timp se raceste blatul, pregatim umplutura.
Nimic mai simplu! Am taiat cubulete mici somonul (eu am avut batog), daca aveti felii de somon le puteti aseza peste branza.
Intr-un bol incapator am pus crema de branza, somonul cubulete, verdeata, am condimentat cu sare, piper si busuioc dupa gust si le-am amestecat usor cu spatula sa nu zdrobesc somonul (pueti pune chiar si somon din conserva dar scurs de apa sau ulei).
Rulada racorita o desfasuram din prosop si o lasam pe hartie de copt in care a fost infasurata.
Intindem cu o spatula crema de branza cu somon pe toata suprafata.
Rulam fara grija caci nu se rupe.
Infasuram rulada in aceeasi hartie de copt in care a fost coapta si apoi o infasuram in folie de plastic alimentar, stangand la capete si inodand.
Strangem si inodam bine la capete folia alimentara.
Dam la frigider pentru cca. 1 ora si cam asta este tot. 👌 Avem un aperitiv gustos, sanatos, in culori frumoase si o textura placuta, demn de o sarbatoare.🥳
Dupa indepartarea foliei alimentare de plastic si a hartiei de copt, rulada se feliaza foarte frumos. Rulada rece se poate felia cu usurinta in cca. 15-20 felii in functie de cat de groase le taiati.
Eu ca de fiecare data, merg cu o reteta noua la serviciu, iar colegii mei au devoart-o, intrebandu-ma daca e vreo sarbatoare anume. 😀😋
Rulada poate fi consumata in dieta dukan incepand cu etapa Croaziera la zilele de proteina & legume (PL/PV). Nu contine tarate de ovaz, deci nu va afecteaza consumul zilnic obligatoriu in dieta dukan, putand sa va bucurati de ele in alte preparate cum ar fi: paine, focaccia, chifle, etc. Nu contine ingrediente tolerate.
Impartasiti si celor dragi reteta, caci poate sunt printre prietenii vostri persoane interesate de aceasta dieta sau din varii motive au nevoie de idei sanatoase.
Pofta buna s-aveti si o viata sanatoasa!
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea lor integrala sau partiala, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
0 Comentarii