1. Ce inseamna PP si PL ?
PP = proteina pura
PL = proteina + legume
2. Dupa faza de Atac, incep faza de Croaziera. Cu ce zile incep alternata in Croaziera ? Cu zilele de PL sau de PP ?
Cu PL (proteina + legume), caci daca incepi cu PP (proteina pura) se considera ca prelungesti Atacul.
3. Care este diferenta intre zilele de proteine pure din Atac si zilele de PP din Croaziera ?
In Atac nu ai voie alimente tolerate, se consuma doar lactate degresate (0.1 – 0.5%), in limita a 800 – 1000 gr. / zi.
In zilele de PP din Croaziera ai voie 2 tolerate pe zi (este bine sa nu faci abuz), lactatele semi-degresate pot avea pana in 2% – 2,2% grasime, poti consuma intre 800-1000 gr. / zi, dar indicat este sa limiteazi consumul de lactate in caz de stagnare in procesul de slabire. Lactatele chiar si degresate contin lactoza (zaharul natural al laptelui).
4. Care este cea mai eficienta alternanta a zilelor de PP cu cele de PL ?
Orice alternanta alegi, are acelasi efect, slabesti in jur de 900 gr. – 1 kilogram pe saptamana. Alegerea alternantei depinde de timpul alocat gatitului. Poti alege alternantele clasice si cele mai frecvent urmate intre 1/1, 3/3 sau 5/5, asta insemnand zile egale de PP si PL.
5. Ce cantitate de proteina trebuie consumata zilnic, este vreo regula ?
Nu este nici o regula in ceea ce priveste cantitatea de proteine zilnica. Mananci cand iti este foame, pana te saturi, dar ai grija sa bei si apa, intrucat suprasoliciti rinichii. Dukan este o dieta hiperproteica. Pentru ca in zilele de PP consumi numai proteine, la zilele de PL incearca sa adaugi legumele permise, in cantitati rezonabile, in “limita bunului simt”.
6. Daca mai am cateva kilograme, 3 – 4, pana la tinta si cantarul “nu mai misca”, cum procedez ?
Poti incerca sa tii Croaziera pana se duc si ultimele kilograme, dar daca totusi se incapataneaza sa nu plece si rabdarea ta este la limita, poti intra in Consolidare, pentru ca in aceasta faza procesul de slabire continuua daca mai exista surplus de grasime, insa trebuie respectata faza.
7. Avem voie lapte degresat la cafea, in Atac ?
DA, lapte degresat 0.1 – 0.5% grasime. NU cutiute cu lapte de cafea, NU pudra gen Coffeeta.Totusi, cafeaua nu este recomandat sa o bei cu adaos de lapte, nu pentru ca nu permite Dukan, ci pentru ca efectul cafelei este anihilat de cazeina din lapte. Cafeaua deshidrateaza, deci este bine sa ai la indemana si un pahar cu apa.
8. Cat praf de budinca este tolerat pe zi ?
Un plic de budinca (amidon alimentar din porumb = maizena) are 40 gr. – 1 lingura (20 g) = 1 tolerat. Daca consumi tot plicul de budinca intr-o zi, NU mai consumi alt tolerat in Croaziera, intrucat este ca si cum ai consuma 2 linguri de amidon alimentar din porumb = 2 tolerate. In Consolidare mai poti adauga un tolerat. Atentie la praful de budinca de caramel marca Dr. Oetker, are zahar adaugat !
9. Ce putem folosi contra constipatiei ?
Ceaiuri Sveltaflor, frunze de senna, crusin, ceaiuri care favorizeaza tranzitul intestinal, ceai de ghimbir cu frunze de ceai verde, supliment alimentar care sa contina senna si crusin. Nu abuza de aceste ceaiuri, odata cu eliminarea reziduurilor elimini si substante necesare in organism sau pot da dependenta. Mai poti incerca consumul a doua pahare de apa calduta, dimineata, pe stomacul gol, baute cu inghitituri mici (nu le dai pe gat !).
10. Cu ce se poate inlocui Faina de Konjac si care sunt proportiile ?
Cu amidon alimentar din borumb, 1 lingurita rasa de Faina de Konjac echivaleaza cu 2 linguri de amidon (sau praf de budinca).
11. Ce mustar si ketchup se pot folosi ?
Mustar si ketchup cu indulcitor, fara adaosuri de faina, ulei, amidon de cartof. Ex. mustarul „La minut”, „Papalito”, etc.
12. Ce mezeluri sunt ok din comert ?
Este de preferat sa NU se consume chiar si daca nu tii o dieta mezeluri din comert, din cauza multitudinii de substante nocive sau aditivi alimentari, pe care le contin (gen monoglutamat de sodiu, nitriti, etc.). Daca totusi nu te poti abtine, incearca sa gasesti piept de pui / curcan afumat sau muschi file de porc / vita fara adaos de dextroza = glucoza, amidon din cartof, grasimi vegetale, evident si fara adaos de zahar.
13. Ce vitamine se pot lua ?
Se recomanda o doza zilnica de suplimente cu polivitamine, minerale si drojdie, nu trebuie o marca anume, nici sa fie foarte scumpe.
Poti hotari ce suplimente sa iei in urma analizelor care iti vor spune ce carente ai, “nu dupa ureche” ! Vitaminele nu ingrasa, ci mancatul excesiv din alimentele nepermise. Daca vitaminele iti vor creste pofta de mancare, consumand mancare gatita in stil dukan nu te vei ingrasa.
Poti lua supliment de spirulina, omega 3 – 6 –9, MgB6 ajuta foarte mult. Centrum, Vitamax, Centrum Advance, dar repet, nu luati vitamine de-a valma, fiecare organism are carentele lui si trebuie stiut care sunt acelea !
14. Ce indulcitori sunt ok si de unde se pot lua ?
Cei mai buni indulcitori sunt cei naturali, eritritol si xylitol, sub forma de granule SAU pudra, asemanatori ca structura cu zaharul. Nu schimba gustul preparatelor la copt intrucat sunt rezistenti termic. Acestia sunt putin mai scumpi ca indulcitorii de sinteza. In Romania se pot comanda online de pe www.nosugarshop.ro , Xylitol mai poti gasi si in unele magazine tip plafar sau in magazinele mari Mega Image. Indulcitorii de sinteza cei mai ultilizati sunt Clio lichid si pudra (toate hipermarketurile mari din Romania comercializeaza acest produs), Cologran pudra (Lidl). Alternativa este Stevia, insa preparata termic amaraste, asa ca daca ai ales-o, nu o folosi in lichide fierbinti sau la prajituri.
15. Cum se pregatesc pastele Konjac – Shirataki ?
Se spala sub cateva jeturi de apa rece, se pun la fiert cca. 5 minute, se spala din nou sub jet de apa rece.
16. Avem voie paste fainoase din soia/orez ?
NU, le poti inlocui cu pastele Konjac – Shirataki, care se pot consuma inca din Atac.
17. De unde procuram pastele Konjac – Shirataki si faina de konjac in Romania ?
De la magazinul online www.nosugarshop.ro, unde au preturile cele mai bune. Paste se mai gasesc si in magazinele mari, marca Dukan (Cora, Carrefour, Mega Image), dar sunt mult mai scumpe.
18. In ce faza se pot consuma pastele Konjac – Shirataki si faina de konjac ?
Inca din Atac.
19. Se poate consuma in Atac sau la PP – Croaziera, zeama sau carnea ce au fiert impreuna cu legumele ?
Nu. Carnea fiarta impreuna cu legume, imprumuta din substantele acestora. La fel si zeama in care fierbi legumele cu carnea.
20. Ce varietate de nap este bun pentru Dukan si cum arata el ?
Napul bun pentru dukan are coaja movulie si este rotund, seamana cu o ridiche uriasa. Napul porcesc sau topinamburul, cel care seamana cu ghimbirul, nu este permis in dieta. Vezi AICI cum arata.
21. Ce cacao pot folosi in dieta ?
Intrucat in Romania nu se gaseste cacao degresata 0%, poti folosi cacao cu continut redus de grasimi (10 – 12%) – 2 linguri = 1 tolerat sau Cacao cu 21-22 % grasime – 1 lingura si jumatate = 1 tolerat.
Este buna orice marca (Dr. Oetker, Malita, Van, Schmidt).
La magazinul online www.nosugarshop.ro sau pe siteul destinat dietei dukan cu produse de marca dukan, mai poti gasi CACAO 1% – permis nelimitat in toate fazele dietei.
22. Ce este quark-ul si cum arata el ?
Quark-ul este o crema de branza cu iaurt (branza cremoasa degresata, cum veti intalni in multe din retetele din acest site). In Romania se gaseste in hipermarketuri, la raionul de branzeturi, marca Exquisa sau Ehrmann (ambele 0.2% grasime). Sunt si alte creme de branza degresate cu 0,2% – 0,3% grasime ce inlocuiesc cu succes quark-ul (Pilos – LIDL).
23. Ce sunt crenvurstii Wudy, cum arata ei si unde se gasesc ?
O varietate de crenvursti permisi in dukan din Croaziera, consumul lor este limitat.
Crenvursti WUDY Classico se incadreaza la categoria carnati sau crenvursti light de pasare (pui sau curcan) maxim 10% grasime – permis din Croaziera – 50 gr./zi. Wudy au 20 gr. grasime, dar zero gr. glucide, zero gr. zaharuri. Alte marci de crevursti or avea grasime de pana in 10% dar contin multe alte ingrediente interzise. De aceea in Romania, Wudy sunt singurii permisi din Croaziera ! Ca si alte mezeluri, pot contin substante daunatoare organismului, dar nu au alte adaosuri precum amidon din cartof, dextroza=glucoza, grasimi vegetale. In Romania se gasesc in hipermarketuri Cora, Carefour, Mega Image.
24. Cu ce inlocuim vegeta/delikat si cuburi de genul acesta ?
Cu legume deshidratate fara alte adaosuri (sare foarte multa, zahar, etc). Ideal este sa gatesti folosind legume proaspete, iar legumele deshidratate sa le adaugi in mancare pentru un plus de gust.
25. Ce este glutenul de grau, de unde se poate procura, cat se poate consuma si cand ?
Glutenul este un aditiv de panificatie, provenit din cereale. Cel mai folosit este cel de grau. Se poate cumpara de la magazinele tip plafar sau magazinul online www.nosugarshop.ro. GLUTEN din GRAU – este pe deplin permis pentru gatit vegetarian. Pentru non vegetarieni este permis dar in limita a 50 gr. Daca ai probleme cu balonarea ( intoleranta la gluten – boala celiaca sau alergii alimentare) renunta la el. Incepe prin a consuma o cantitate mica, sa vezi cum te simti.
26. Este permisa faina integrala de ovaz ? Cu ce se poate inlocui ?
NU, faina integrala de ovaz nu este permisa, deoarece este rezultatul macinisului bobului intreg de ovaz. In Dukan consumam doar invelisul bobului, sub forma de tarate. Poti inlocui faina integrala de ovaz cu tarate macinate in rasnita de cafea. Faina integrala de ovaz este un aliment tolerat – 1 lingura si jumatate = 1 tolerat.
27. Cate oua avem voie pe saptamana ?
NU este o limita, insa e bine sa nu abuzezi de consumul de oua de gaina, mai ales galbenusuri. Consumul exagerat de oua poate duce la cresterea colesterolului, la afectiuni ale ficatului. Daca totusi nu te poti abtine de la omleta de dimineata, poti sa o faci mai des doar din albusuri. Sau poti folosi ouale de prepelita.
28. In perioada CM se slabeste, se stagneaza ? De ce arata cantarul mai mult, cu cateva zile inainte ?
Se slabeste. Din cauza retentiei de apa in organism cu cateva zile inainte de aparitia CM, este posibil ca acul cantarului sa urce. Nu te panica, este normal. Vei reveni la normal dupa ce trece perioada delicata.
29. Care este diferenta dintre laptele pasteurizat si cel UHT ? Ce lapte se foloseste la cascavalul dukan, branza topita si telemea ?
Ambele sunt pasteurizate, dar la temperaturi diferite. Laptele UHT este ultrapasteurizat. Si ambele sunt la cutie, de aceea unii fac confuzie. Pe laptele UHT apar aceste litere pe cutie. Pe cel pasteurizat nu, scrie doar lapte integral, degresat sau semidegresat de consum.
UHT vine de la „Ultra High Temperature” – temperatura ultra inalta si inseamna incalzirea rapida (2-4 secunde) la 135-150 grade C, urmata de racirea brusca si ambalarea in mediu aseptic (fara microbi si fara oxigen). In absenta activitatii microbiene si datorita conditiilor pre-sterilizarii ambalajului, laptele nu mai este atat de perisabil: prin ultrapasteurizare, durata de valabilitate a produsului alimentar este prelungita, nefiind nevoie de conservanti.
La cascaval si telemea se foloseste numai lapte pasteurizat normal, deci NU UHT.
30. Avem voie sa consumam batoane energizant sau de slabit de tipul Fibrobar ?
NU, acestea contin, pe langa tarate de diverse tipuri si grasimi vegetale sau zaharuri nepermise in dieta Dukan.
31. Avem voie sa consumam pufuleti / pufarin/ seminte de floarea soarelui sau dovleac ?
NU, acestea nu se regasesc pe listele cu alimente premise.
Susan, chia, seminte de floarea soarelui sunt alimente tolerate -1 lingura plina = 1 tolerat
32. Putem sa consumam ciocolata si dulciuri pentru diabetici (gem, napolitane, biscuiti) marca Sly sau alte marci ?
NU, pentru ca in general sunt indulcite cu fructoza (interzisa) si contin grasimi vegetale sau animale si / sau alte adaosuri nepermise in dieta.
33. Se pot consuma conserve de carne de vita / porc / pui / curcan in suc propriu ?
In mod uzual, NU, din cauza cantitatii mari de sare si conservanti nocivi. Daca totusi doresti sa consumi ocazional, conserva trebuie sa nu contina interzise (dextroza=glucoza, amidon din cartof, uleiuri vegetale).
34. Formele din silicon se aseaza direct pe gratarul cuptorului sau este necesar sa le asez mai intai intr-o tava ?
Formele mici pentru briose le poti aseza in tava mare a cuptorului, pentru a nu se dezechilibra pe gratar. Formele mari, cele de tort, guguluf, cozonac, chec, le poti aseza direct pe gratar.
35. Putem consuma in Croaziera iaurturi degresate cu fructe, din comert ?
NU in Romania nu se gasesc, acestea contin zahar sau fructoza, piure de fructe, ceea ce le face neconforme cu dieta. Alternativa este iaurtul degresat + indulcitor + cateva (3-4) bucatele de fructe mici de padure (capsuni/afine/ zmeura/ catina/ coacaze/ mure/grapefruit/pepene verde/ mar/ para); NU banana, struguri, cirese, smochine.
Urmatoarele cantitati de fructe = 1 tolerat:
100 grame fructe mici de padure (afine/ zmeura/ catina/ coacaze/ mure) sau capsuni/ pepene verde/ grapefruit= 1 tolerat
1 portocala = 1 tolerat
2 mandarine = 1 tolerat
1 mar = 1 tolerat
1 para = 1 tolerat
Si lista poate continua …….
Nota:
Site-ul nu vinde. Nu intentioneaza sa ofere sfaturi medicale. Toate informatiile de aici sunt menite sa te ajute sa slabesti cu dieta Dukan, sa te a jute sa gatesti dietetic, prin publicarea de retete ce au la baza alimentatia low carb / low fat/ sugar free/ gluten free, fara tenta comerciala.
Acest site ofera informatii despre dieta, retete dietetice, sanatate si nutritie si este conceput strict in scopuri informationale. Nu inlocuieste consultul unui nutritionist, medic, psiholog si / sau alti specialisti in sanatate si nutritie.