Amenoree (Lipsa menstruatie) – Cetoza in actiune

 

 

Odata cu Faza Croaziera a dietei dukan, organismul intra in starea de cetoza, aportul glucidic este foarte scazut.

Cetoza este un proces natural care apare atunci cand organismul, privat de glucoza (carbohidrati),  transforma grasimile in energia necesara acestuia. Grasimea este defalcata in energie si corpi cetonici. Mai clar – corpul isi ia principala sursa de energie din grasimi (alimentare si/sau tesut adipos) transformand-o in produsi metabolici derivati (corpi cetonici).

Starea patologica de cetoacidoza in timpul procesului de conversie a grasimii in energie, dat fiind tulburarea de alimentatie, intarzie menstruatia (dereglari ale ciclului menstrual – amenoree secundara ) sau aduce cicluri anormale, prelungite; deregland la un moment dat anumiti hormoni – supresia hipotalamusului, responsabil, impreuna cu glanda pituitara, de producerea de hormoni reglatori ai secretiei de estrogen si progesteron; de asemenea, absenta tesutului adipos nu mai permite conversia colesterolului in estrogen.

Organismul nu primeste suficiente substante nutritive in timpul dietei, corpul si, implicit, hormonii reactioneaza. Pierderea semnificativa a procentului de grasime corporala duce la reducerea nivelului de hormoni estrogeni

In momentul alternantei cu proteine si legume, organismul beneficiaza si de carbohidrati buni deci se iese din starea de cetoza. Fructele de padure, spre exemplu, au un continut redus de carbohidrati. Totodata ca sa echilibrezi dieta si sa consumi alimente nutritive, se poate spune ca verdeturile si anumite legume (broccoli, conopida, rosii, castraveti, dovleac, ardei, frunzele, etc.) au consum redus de carbohidrati pe volum si nu trebuie sa lipseasca din dieta.

Potrivit cercetarilor, o pierdere de 5-10% din greutatea actuala poate fi suficienta pentru a avea cicluri menstruale regulate. Se pare ca nivelul colesterolului din organism influenteaza activitatea gonadelor.

Cauta sa iti reglezi nivelul colesterolului. Ia si vitamine daca cumva le-ai omis!

Daca persista vreme indelungata mergi la medic pentru a exclude o patologie ovariana, cervicala sau uterina (fibrom).


 Nota:

Site-ul nu vinde. Nu intentioneaza sa ofere sfaturi medicale. Toate informatiile de aici sunt menite sa te ajute sa slabesti cu dieta Dukan, sa te a jute sa gatesti dietetic, prin publicarea de retete ce au la baza alimentatia low carb / low fat/ sugar free/ gluten free, fara tenta comerciala.

Acest site ofera informatii despre dieta, retete dietetice, sanatate si nutritie si este conceput strict in scopuri informationale. Nu inlocuieste consultul unui nutritionist, medic, psiholog si / sau alti specialisti in sanatate si nutritie.