CONSOLIDARE – STABILIZARE (mentinerea greutatii castigate in urma dietei)

 

 

“Regimul de consolidare a greutatii stabilite”, care marcheaza sfarsitul fazelor de pierdere in greutate dupa faza de croaziera si este menit sa previna saltul inapoi, perioada de mare vulnerabilitate intrucat dupa scaderea rapida in greutate, corpul are tendinta de a pune la loc cu mare usurina kilogramele pierdute. Durata acestei faze este foarte exacta, de 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut.

 

 

Consolidarea te pregateste pentru noul stil de viata!

Consolidarea marcheaza tranzitia dintre lista stricta a alimentelor premise si spontaneitate.

Mecanismele reglatoare care guverneaza fiziologia, inscriu amintirea nostalgica a greutatii maxime pe care ai atins-o, iar corpul nu va inceta sa o recastige tot timpul.

In Consolidare memoria biologica a organismului lupta treptat cu greutatea maxima si incearca sa o reseteze, asa cum ii dai si din alimentele ce au fost interzise in Croaziera (tot treptat). Astfel organismul nu o sa mai caute diperat sa-si recastige greutatea pierduta, greutate pe care o are intiparita in memorie de atatia ani.

Faza de Consolidare a dietei Dukan va deveni noul  plan de alimentatie sanatoasa si, pas cu pas, va deveni un obicei pentru viata, un adevarat stil de viata #dukalifestyle.

Daca tii corect Consolidarea, vei slabi si in ea. Din statistici se inregistreaza o pierdere intre 3-5 kg, in functie de organismul fiecaruia si de multi alti factori.

Alegeti greutatea optima, realista la care incepi Consolidarea, greutate la care te simti cel mai bine, pentru a putea sa o Stabilizezi (mentii) ulterior!

Orice dieta, are efect de Yo – Yo, mai ales dietele de tip hiperproteic cum este dukan.

Ce face dieta? Te invata sa mananci sanatos, sa te cunosti in toate aceste faze prin care treci, sa fii propriul tau gestionar de sentimente, frustrari, placeri, etc. Nu in ultimul rand, sa inveti sa-ti gestionezi cu cap greutatea.

Culese din experienta proprie si a celor ce au reusit sa slabeasca cu dieta dukan:

Greseli

Ii este foarte confortabil organismului sa ramana in Croaziera, insa nu este decat un confort inselator.

Continuand Croaziera, tentat sa slabesti mai mult decat Testul Dukan ti-a indicat,  pentru a avea o marja de siguranta, va stresati organismul foarte tare. Motiv pentru care, organismul nu o sa mai poata sa Stabilizeze (mentina) greutatea obtinuta. Automat veti da in recidiva!

Continuand Croaziera, adica mancand doar ingrediente premise si tolerate fara sa introduceti treptat si alte alimente, nu veti putea Stabiliza (mentine) greutatea obtinuta.

Recomandari 

Respecta Consolidarea pas cu pas si nu te abate, “culcandu-te pe o ureche” ca ai slabit cat ti-ai dorit.

Nu vreau sa va speriati! Dupa ce ati terminat Croaziera si ati obtinut o greutate optima la care va simtiti bine (de preferat cea indicata de Testul Dukan), incepeti sa introduceti treptat carbohidratii in alimentatie. Termenul de treptat il veti gasi des folosit si la Stabilizare (mentinere). Tot ce este brusc si din plin strica!

Dar, ATT !

Carbohidrati buni – cei integrali.

Am intalnit multe persoane care, desi testul dukan le-a calculat o anumita greutate, au mers cu faza de slabire propriuzisa – Croaziera, pana ce au ajuns la greutatea visata (nerealista).

Din proprie experienta eu personal, va spun ca nu am facut acest lucru in totalitate.

Am inceput dieta cu 8 ani in urma avand 67Kg fara sa am un profil definit ca supraponderal, insa am luat in greutate pe fondul premenopauzei.

Testul Dukan mi-a indicat ca greutate optima 55Kg.

In cca. 5 luni ( 3 zile Atac + restul perioadei Croaziera) am ajuns la o greutate de 55Kg, greutate foarte realista si usor de mentinut – am tinut o singura data dieta si imi mentin greutatea obtinuta.

Am intrat deci in Consolidare la 55Kg. Am obtinut dupa terminarea etapei Consolidare 50Kg, fapt intamplat fara sa-mi dau seama caci nu ma cantaream zilnic. Cert este ca daca se respecta Consolidarea clar se slabeste si in ea. “Am sarit in sus de bucurie”,  caci in capul meu asta ar fi fost greutatea visata/nerealista.

Desi am obtinut greutatea visata/nerealista (de la 67Kg la 50Kg), am reusit sa Stabilizez (sa mentin) cu mare usurinta, fara sa fac “compromisuri”, doar pe cea indicata de testul dukan (55Kg).

Atunci cand vreau, fara sa ma chinui foarte mult, stau o perioada indelungata si la 53Kg. Eforturile minime pe care le fac pentru a mentine 53Kg, se intampla datorita memoriei biologice a organismului, care si-a intiparit greutatea de la care am plecat, greutatea maxima de 67Kg pana sa ma apuc de dieta. Memorie care lupta tot timpul inca din Consolidare cu greutata maxima avuta. Greutate despre care Dr. Dukan spune chiar, ca nu se sterge niciodata din memoria organismului nostru.

Desi veti fi tentati sa continuati slabirea – Croaziera, pentru a avea o marja de siguranta, nu veti face decat sa agresati organismul, iar efortul de vointa va va lipsi puternic in momentul angajarii in Stabilizare (mentinere) definitiva.

Nu spun ca nu o sa mai “calcati in strachini”, caci este evident,  ni se mai  intampla.

Insa,  nici sa va reantoarceti de unde ati plecat nu sunt de acord!

Am spus si ma repet, in urma exeprientei pe propriul organism.

Nu va ganditi ca veti ramane la greutatea obtinuta cu dieta dukan, daca veti reveni la un stil de viata inadecvat, haotic, o viata dezechilibrata din mai multe puncte de vedere, sau daca va reintoarceti la obiceiuri vechi.

Si acum vin si va intreb:  daca in loc de paste sau orez alb, mancati paste integrale cu un continut mai ridicat de fibre sau un orez brun integral, credeti ca o sa va dauneze toata viata ? Nu!

Deci puteti manca si paste din faina sau orez alb sau cartofi, dar nu mai mult de „odata” (candva) nu „o data” (fixata calendaristic si mai ales repetitiva in mintea voastra). Adica: sarbatori, evenimente, situatii in care nu te poti controla sau nu ai alternative si atunci cand ai pofta dar stii sa ti-o limitezi cantitativ.

Asadar, treptat si cu masura trebuiesc introduse toate alimentele in Stabilizare (mentinere), nu ramaneti doar cu cele din Consolidare. Sortarea este o educatie dobandita prin dieta. A manca sanatos nu inseamna a exclude In totalitate carbohidratii si grasimile. Stim cu totii ca exista grasimi sanatoase si carbohidrati buni (fara calorii goale) ce sunt de folos organismului.

Altfel, daca nu le introduceti treptat si cu masura, va veti trezi cu multe kilograme accumulate intr-un concediu sau la un eveniment daca brusc mancati din toate si din abudenta.

Sunt convinsa ca ma intelegeti!  In momentul in care am scapat de kilogramele pe care nu mi le doream, capul meu a inceput sa lucreze fara sa-mi dau seama. Nici eu nu-mi explicam, dar stiam ca ce fac, fac bine, pentru ca hainele ma incapeau, iar lumea spunea si spune inca Wauuu 😀 si acum dupa 8 ani de la dieta ( mai sunt si lipsita de modestie la 52 ani ai mei 😁🤭 ).

Ati vazut si voi cate cazuri sunt reale de recidiva Yo – Yo. Mare pacat ca oamenii nu pun accent pe aceste aspecte si raman toata viata intr-o continua dieta  (Croaziera). De aceea, acestei diete eu i-am spus sincer – mod de viata/stil de viata #dukanlifestyle.

Am tinut o singura data dieta si imi mentin greutatea obtinuta cu mici oscilatii, mai pun 2-3 kg in plus, dar revin repede la normal.

Sunt intr un „vesnic” stil de viata de care m-am indragostit si cu care ma simt foarte confortabil si tare-mi place.

Stiti reclama de la TV … „Pentru sanatatea dvs. evitati excesul de sare, zahar si grasimi”… cam asa ceva … deci mananc si carbohidrati, insa carbohidrati buni: orez brun, integral, paste integrale de ovaz sau grau dur, cartofi fierti sau copti dar nu prajiti decat ocazional (cei din urma), zahar nu consum din 2012, prajituri clasice doar la tortul miresei.

Imi place pestele la nebunie si tot ce deriva. Mananc oleaginoase dar nu cu pumnul. Ador nucile.

Cu siguranta ai auzit mitul “Ma ingras din cauza vacanței de Craciun/Paste sau in concedii” ! Pentru mine este demontat de mult … caci te ingrasi datorita stilului de viata pe care il adopti in restul timpului dintr-un an.

Beau foarte multa apa, ajung vara la 3,5 L, iarna cu siguranta la 2 L.

In afara de miscare, ca regula in mentinere, ceea ce este indicat si pentru sanatatea organismului nu numai in stilul de viata dukan, alimentatia joaca un rol important.

Nu am timp din pacate sa fac sport regulat si monitorizat, insa ori de cate ori am ocazia merg pe jos. Nu prea gatesc doar clasic, caci nu am o familie „pretentioasa”, asa ca timpul pe care il am la dispozitie il aloc gatitului pentru mine.

Eu am trecut prin toate etapele “cum scrie la carte” insa din experienta va spun ca totusi conteaza de la organism la organism. Cert este ca eu una, nu mai pot agrea sa mananc aiurea, desi nu mancam mult nici inainte. Am dobandit o disciplina in alimentatie.

Daca mananc grasimi in exces spre ex., nu ma simt ok … si asa mai departe. Basca ca, imi plac taratele de ovaz la nebunie 😜.

O alimentatie saraca in carbohidrati (low carb) nu spun lipsita de carbohidrati (caci acestia pot fi alesi din cei buni – poti manca calorii, dar nu calorii „goale”) nu face rau nimanui.

Echilibrul in tot si in toate, pana si odihna, viata activa, familia si multi alti factori joaca un rol important in a-ti mentine ceea ce ai castigat printr-o dieta.

O dieta nu face decat sa te ajute sa iti atingi scopul si sa te invete a te alimenta corect pe viitor !

Dieta, acest farmec il are. Te invata sa mananci sanatos din toate alimentele, cu masura, dar fara sa ajungi sa te ingrasi la loc.

Va las atasate mai jos, extrase din principiile Dr. Dukan bune de reamintit si luat in calcul!

Succes tuturor, si nu uitati: dieta dukan trebuie sa o vedeti ca pe un stil de viata #dukanlifestyle !

Sanatosi sa fiti!

Mai multe despre toate fazele Dietei Dukan gasiti in Sinteza de AICI cat si depre Faza 3 – CONSOLIDARE – Palier indispensabil de tranzitie. Daca esti interesat de alte experiente, idei, motivatie si sutinere, rasfoieste blogul si hai in grupul de suport Dukan Life Style !

 


Nota:

Site-ul nu vinde. Nu intentioneaza sa ofere sfaturi medicale. Toate informatiile de aici sunt menite sa te ajute sa slabesti cu dieta Dukan, sa te a jute sa gatesti dietetic, prin publicarea de retete ce au la baza alimentatia low carb / low fat/ sugar free/ gluten free, fara tenta comerciala.

Acest site ofera informatii despre dieta, retete dietetice, sanatate si nutritie si este conceput strict in scopuri informationale. Nu inlocuieste consultul unui nutritionist, medic, psiholog si / sau alti specialisti in sanatate si nutritie.