DIETA DUKAN – UTILIZAREA PLANULUI PROTAL din COPILARIE

PROTAL si COPILARIA

Coalitia dintre ultra-solicitarea alimentara si reducerea efortului se exercita cu o anume intensitate la copil. Pe parcursul unei singure generatii au aparut televiziunea si jocurile electronice care tintuiesc copilul in fata ecranelor, asemenea batoanelor, dulciurilor, pateurilor, fursecurilor, cremelor de ciocolata care stimuleaza gustul si reclamelor irezistibile.

Epidemia de obezitate de Statele Unite a inceput in anii ’60, punand stapanire pe populatia infantila. In prezent, copiii grasi de ieri au devenit obezii de astazi, ce mai mare proportie a acestora gasindu-se in SUA.

Medicii pediatri francezi au luat deja in considerare premisele acestei invazii culturale. Fast-food, pizza, inghetate americane, bauturi acidulate, batoane de ciocolata, pop-corn si corn-flakes asociate cu “imobilizarea electronica” duc la cresterea progresiva a nivelului obezitatii infantile in Franta.

In ceea ce priveste surplusul de greutate la copii, este bine sa se faca distinctia intre demersul preventiv care se refera la copii cu risc ce manifesta de foarte devreme si in mod ereditar o tendinta de ingrasare, si demersul curativ care priveste obezitatea infantila deja instalata.

Nu uitati niciodata ca in domeniul specific al copilului supraponderal, demersul preventiv este de departe cel care ne intereseaza si ne rasplateste cel mai mult, deoarece un copil care s-a ingrasat isi va trai viata fiindu-i in permanenta dificil sa-si gestioneze greutatea.

Astfel, incercati de fiecare data sa preveniti printr-o atitudine ferma si avizata cu privire la aceasta inflatie de greutate care il va antrena pe adult intr-o lupta interminabila si frustranta.

COPILUL cu RISC

In general, este vorba de un copil gurmand si putin activ, provenit din parinti grasi si care dovedeste de timpuriu un apetit mare si o tendinta de a lua proportii.

La aceasta varsta, nici nu se pune problema de a-l trece pe un regim si cu atat mai putin pe un regim atat de eficient si structurat precum Protal. Dar trebuie sa-i raspundem mamei care nu mai stie cum sa stavileasca aceasta tendinta.

Raspunsul este simplu si clar si consta in :

  • evitati sa mai cumparati si sa mai aduceti acasa orice aliment cu gust dulce, cu exceptia celor indulcite cu aspartam;
  • eliminati chips-urile, cartofii prajiti si oleaginoasele (alune, fistic);
  • reduceti la jumatate sau cu doau treimi continutul in grasimi (ulei, unt, smantana) al sosurilor si al preparatelor.

Cu aceste trei masuri elementare, dar foarte eficiente pe termen lung, poate fi indepartat cel mai mare pericol, insa aceste masuri nu sunt negociabile, intrucat este vorba de sanatatea viitoare a acestor copii, si fizica, si psihica.

O mama constienta va trebui sa evite sa aduca acasa tot felul de bomboane, dulciuri, prajituri, ciocolata si creme de ciocolata sau inghetata si sa pastreze aceste alimente pentru ocazii festive si pentru recompense. Cu atat mai mult cu cat astazi exista un numar tot mai mare de produse de substitutie de toate tipurile – fara zahar, fara grasimi – dulceata fara zahar, guma de mestecat fara zahar, lactate cu arome, ciocolata cu continut scazut de zahar, tarte fara zahar si cu putine grsimi, inghetata pe baza de iaurt, etc.

De asemenea, aceasta mama va trebui sa dea dovada de inventivitate, pentru a reduce cantitatea de grasimi din vinegrete, din prepararea pastelor (untul) si sosurilor care garnisesc preparatele din carne, peste sau pasare (vezi retetele si sosurile recomandate).

COPILUL OBEZ

Inaintea varstei de 10 ani, pusi in fata unei predispozitii de crestere in greutate, trebuie adoptata o strategie delicata, al carei obiectiv este de a stabiliza aceasta greutate in starea in care se afla si de a-i permite cresterii sa dizolve aceasta usoara ingrasare pe parcurs. Pentru aceasta, incepeti cu o perioada de 3 luni in cursul carora vor fi aplicate cele trei masuri precedente cu privire la reechilibrarea alimentatiei copilului in zaharuri si grasimi.

Daca greutatea continua sa creasca in ciuda acestor prime masuri, treceti la faza a III –a  a planului Protal, de consolidare a greutatii, cu cele doua mese de gala ale sale, fara a respecta ziua de joi cu proteine pure, care este prea dura la acesta varsta.

Dupa 10 ani, in fata unei obezitati deja instalate, se poate ca de acum inainte sa incercati sa reduceti delicat aceasta crestere in greutate. Ofensiva va incepe cu faza a III –a  integrala a planului Protal, cu exceptia zilei de joi cu proteine pure,  prea dura inca pentru acesta varsta, dar care va fi inlocuita de o zi cu proteine + legume. Obiectivul este in acest caz pierderea in greutate dar fara asumarea riscului de a brusca sau a frustra exagerat copilul, stiind ca faptul ca este in crestere reprezinta un atu important, care ii va permite copilului sa creasca, distribuindu-si greutatea pe inaltime.

PROTAL si ADOLESCENTA

Pentru baiat, adolescenta este perioada cel mai putin expusa surplusului ponderal, perioada de crestere si activitate intensa, in cursul careia cheltuielile energetice neutralizeaza kilogramele in plus.

Nu la fel se intampla si in cazul adolescentei care traverseaza o perioada de instabilitate hormonala pentru care stau marturie menstruatiile neregulate si o crestere in greutate pe fond hormonal, localizata in partile cele mai feminine ale corpului, precum coapsele, soldurile sau genunchii. Acest parcurs vijelios este adesea insotit de o hipersensibilitate emotionala si de o puternica adeziune pentru cultul siluetei, care actioneaza fara nuante, ca o pedeapsa, in aceasta categorie de varsta.

ADOLESCENTA cu RISC

In cazul unei simple tendinte de ingrasare in contextul menstruatiilor neregulate cu sindrom premenstrual este bine sa consultati medicul pentru a vedea starea de maturitate osoasa si cat ii mai ramane adolescentei de crescut.

In cazul in care cresterea nu a incetat, faza a III –a  a planului Protal se potriveste cel mai bine situatiei si de obicei este de ajuns pentru a stavili aceasta tendinta moderata, cu conditia de a o urma integral, fara a uita de ziua de joi cu proteine pure. In cazul in care crsterea s-a oprit sau tendinta de ingrasare nu a putut fi controlata suficient prin regimul anterior, treceti la faza a II –a  a planului Protal in forma sa mai usoara, adica fara proteinele pure, ci limitata la consumul de proteine + legume.

Daca surplusul de greutate se agraveaza, treceti integral la faza a II –a  a planului Protal, practicand-o cu un ritm de alternanta de 1/1, adica o zi de proteine pure urmata de o zi de proteine + legume, pana la obtinerea unei greutati potrivite, si nu a greutatii ideale. Aceasta din urma, nerealista sau foarte greu de atins, prezinta riscul de a face organismul sa devina prea econom si sa blocheze adolescenta intr-o alimentatie prea restrictiva.

ADOLESCENTA OBEZA

Dupa varsta de 16 ani, in caz de obezitate, in contextul unei menstruatii regulate si in absenta tulburarilor de comportament alimentar bulimic sau compulsiv, se recomanda utilizarea planului Protal, urmand cursul lui normal. Se incepe cu prima faza timp de 3 – 5 zile, pentru a trece la faza a II –a cu o alternanta de 1/1 sau 5/5 pentru a obtine un demaraj incurajator care sa intareasca motivatia pe termen lung.

La adolescenta este si mai importanta consolidarea greutatii stabilite cu faza a III –a  a planului Protal, aplicand cu scrupulozitate regula celor 10 zile pe kilogram pierdut, iar apoi trecerea la faza a IV –a, cu ziua de joi cu proteine pure si cu lingurile de tarate de ovaz, pe o perioada cu atat mai indelungata, cu cat pierderea in greutate a fost mai semnificativa sau cu cat exista o suspiciune de obezitate familiala.

Sinteza dietei Dukan o gasiti → AICI.

Va recomand sa cititi cartea, o gasiti → AICI in format PDF.

Surse: Cartea “Nu stiu sa Slabesc” “Je ne sais pas maigrir” Dr. PierreDukan; http://www.dukandiet.co.uk/

Sursa foto: https://pixabay.com/


Nota:

Site-ul nu vinde. Nu intentioneaza sa ofere sfaturi medicale. Toate informatiile de aici sunt menite sa te ajute sa slabesti cu dieta Dukan, sa te a jute sa gatesti dietetic, prin publicarea de retete ce au la baza alimentatia low carb / low fat/ sugar free/ gluten free, fara tenta comerciala.

Acest site ofera informatii despre dieta, retete dietetice, sanatate si nutritie si este conceput strict in scopuri informationale. Nu inlocuieste consultul unui nutritionist, medic, psiholog si / sau alti specialisti in sanatate si nutritie.