Dukan pentru Vegetarieni versus Postul Religios

 

DUKAN pentru VEGETARIENI

Se bazeaza pe o lista de alimente pentru a manca la fel de bine ca si ceilalti.

Varianta Dukan pentru vegetarieni nu este usor de urmat pentru toate categoriile de vegetarieni. Exista mai multe tipuri de vegetarieni, cu alegeri diferite de alimente, iar unele pot fi acomodate cu mai multa usurinta la aceasta varianta dietei.

Vegetarienii sunt cei care evita toate produsele de animale, inclusiv ouale,  produsele lactate si chiar si mierea.

Lacto – ovo – vegetarienii sunt cei mai comuni; ei consuma oua si produse lactate. Acestia pot urma cu usurinta varianta Dukan pentru vegetarieni.

Dukan pentru vegetarieni este o versiune conceputa pentru cei care nu mananca carne sau peste, o dieta care se bazeaza pe consumul de alimente cum ar fi ouale, produsele lactate si proteinele ​​vegetale; alimente care trebuie sa inlocuiasca proteina animala.

De aici si dificultatea ei pentru a se adapta la cei care doresc sa tina postul religios ortodox in care alimente cum ar fi ouale, produsele lactate nu sunt premise.

In special, vegetarienii vor putea sa inlocuiasca carnea si pestele cu alimente din categoria Proteina Vegetala, cum ar fi tofu, seitan, konjac si tempeh, alimente bogate in proteine ​​care, prin urmare, vor indeplini aceeasi functie ca si carnea si pestele.

Pentru vegetarieni faza de Atac este cea mai grea , deoarece vor avea un numar foarte limitat de produse alimentare si nu vor putea pune pe masa un meniu variat si atragator.

Pentru vegetarieni faza de Atac este cea mai stricta pentru ca implica doar consumul de proteine vegetale, fiind indicat a se scurta aceasta faza in cazul in care reactiile corpului da semene ingrijoratoare si este lipsit de energie.

Alimentele premise vegetarienilor sunt incluse in categoria Proteina Vegetala si pot fi consumate incepand cu faza de ATAC :

  • tofu ( natur, afumat sau cu ierburi aromate )
  • seitan – un amestec de faina bogata in gluten cu apa, din care este indepartat amidonul, printr-o simpla “spalare”
  • carne texturata din soia prelucrata / deshidratata ( granule, snitele sau cuburi ), burger si produse din soia
  • bacon de soia
  • tempeh – este un preparat din soia originar din Indonezia si se obtine prin hidratarea boabelor de soia, semi-gatita si amestecata cu o mixtura de culturi bacteriene, dupa care este presata in forme de chec  si lasata apoi intr-un loc cald, timp de cateva ore, pentru a fermenta
  • lapte din soia fara zahar –  2 pahare/zi (cca. 450ml.)
  • iaurt de soia fara zahar – cca.340g/zi
  • Konjac (faina, paste, orez) – permis si pentru persoanele ce nu sunt vegetariene, mai multe informatii gasiti AICI.

TARATE de OVAZ – obligatoriu 1 lingura si jumatate pe zi.

RETINE ! Singurul aliment din aceasta categorie care este permis tuturor persoanelor ce nu intra in categoria vegetarienilor, este TOFU, restul acestor alimente permise pentru vegetarieni sau cei ce au intoleranta la lactoza, parte din ele, vor deveni tolerate din Croaziera pentru cei ce nu sunt vegetarieni.

Alimentele din categoria legumelor, premise vegetarienilor incepand cu faza de CROAZIERA:

In faza de CROAZIERA se poate alege o varietate mult mai larga de alimente, dat fiind faptul ca se vor introduce legumele considerate ca fiind premise si care vor furniza organismului vitamine, minerale si fibre, dar si doua alimente tolerate/zi.

Vezi lista Alimente Tolerate AICI.

In aceasta faza alimentatia se face dupa “regimul proteinelor alternative”, iar ca principiu important este sa consumi alternand un numar de zile proteine pure (in cazul vegetarienilor – proteina vegetala mentionata mai sus ca fiind permisa) si un numar de zile proteine pure + legumele premise. La aceste doua categorii de zile alternative ai voie si doua alimente tolerate/zi.

Poti tine orice alternata doresti, in functie de stilul tau de viata (in special de cum ai timp sa-ti gatesti).

Alternanta clasica este alcatuita intotdeauna din acelasi numar de zile de exemplu:

  • 1 zi PP cu 1 zi PL  
  • 3 zile PP cu 3 zile PL  
  • 5 zile PP cu 5 zile PL   

Pentru a intelege mai usor aceasta faza, tine minte ca ai voie sa adaugi  2 alimente tolerate in fiecare zi oricare ar fi aceasta, fie de proteina pura (PP) fie de proteina pura si legume (PL), astfel :

  • tot ce ai consumat pana acum in Atac + 2 alimente tolerate/zi, poti consuma la zilele de PP (proteina pura)
  • tot ce ai consumat pana acum in Atac + 2 alimente tolerate/zi + legumele premise, poti consuma la zilele de PL (proteina pura + legume)

Cea mai sanatoasa alternata este 1 zi PP cu 1 zi PL, dat fiind faptul ca organismul nu este agresat o perioada de timp indelungat prin lipsa de vitamine, minerale si fibre.

LEGUME :

  • permise: anghinare, sparanghel, bame, ardei, rosii, varza, conopida, broccoli,vinete, andive, spanac, fasole verde, rucola, salata verde, ciuperci, ceapa, praz, ceapa verde, usturoi, dovleac, dovlecei, zucchini, ridichii, gulii, fenel, rubarba, castraveti, telina,  pastarnac, patrunjel radacini sau apio, inima de palmier, germeni de soia alge, napi (mov)
  • permise cu restrictie ( nu consumate la fiecare masa ): morcovii si sfecla rosie datorita indicelui glicemic crescut
  • interzise: legumele considerate fainoase (amidonoase) – fasole, linte, naut, mazare, orez, napi procini, cartofi, grau, cereale – porumb, etc.

TARATE de OVAZ – obligatoriu 2 linguri pe zi.

Restul principiilor Dietei pentru Vegetarieni raman aceleasi ca la Dieta Dukan clasica a carei sinteza o puteti citi AICI.

     DIETA DUKAN si POSTUL RELIGIOS

Teoretic Dieta Dukan nu este compatibila cu postul religios pe termen lung.

Aceasta se datoreaza faptului ca este o dieta de tip proteic, iar in mare parte aportul proteic fiind adus in organism de principalele alimente de origine animala :

  • Carne

Produs important in alimentatie datorita continutului de proteinegrasimi si vitamine.

De obicei, carnea este alimentul cel mai consumat de om. Este aproape nelipsita de la orice masa, exceptie facand vegetarienii.

Carnea provine de la mamifere domestice (vaca, vitel, oaie, miel, porc   etc.), pasari (gaina, rata, gasca, curcan etc.),  peste si vanat.

  • Lapte

Laptele este un aliment valoros in hrana oamenilor. Laptele este unul dintre cele mai hranitoare alimente, continand proteine (cazeina, care ofera in mare parte opacitatea alba a laptelui), lipide (trigliceride, colesterol), glucide (lactoza), minerale, vitamine. Din categoria elementelor minerale fac parte calciul, fosforul, sodiul, potasiul, clorul. Laptele poate fi utilizat sub urmatoarele forme: lapte de consum (normalizat), conserve din lapte (lapte praf, lapte sterilizat), produse lactate (iaurt, smantana, branza, unt, cascaval, etc.).

  • Oua

Ouale sunt cele mai hranitoare alimente, importante datorita valorii nutritive si biologice. Reprezinta o sursa perfect echilibrata de proteina si grasimi usor digestibile. Digestibilitatea oului este foarte ridicata: 97% pentru albus si 100% pentru galbenus.

Proteinele din ou sunt bogate in aminoacizi esentiali si, din aceasta cauza, oul a fost ales ca aliment standard al eficacitatii proteinei de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

Este alcatuit din coaja (11%), albus (59%), galbenus (30%). Albusul contine apa 88%, dar si proteine (predomina albumina; alte proteine sunt ovomucoidul si avidina). Galbenusul contine toti aminoacizii esentiali, calciu, fier, fosfati, sulf, potasiu, iod, mangan, cupru si vitaminele A, D, E. Ca si albusul, contine lipide si proteine.

Un ou cu masa de 50g are o valoare energetica de 90-100 calorii, echivalenta, ca valoarea nutritiva, cu aproximativ 150g lapte, 40g carne sau 20g branza uscata.

Pentru consum, cel mai mult se folosesc ouale de gaina. Se mai pot consuma oua de rata, gasca, curca, prepelita.

Postul Pastelui sau postul care precede Invierea Domnului este cel mai lung si mai aspru dintre cele patru posturi de durata de peste an ale Bisericii Ortodoxe, de aceea este numit si Postul Mare.

Postul Pastelui dureaza 40 de zile. Perioada aceasta aminteste de postul celor 40 de zile tinute de Mantuitor inainte de inceperea activitatii sale Mesianice. Din aceasta cauza, Postul cel Mare mai poarta numele de Paresimi.

In perioada aceasta de 40 de zile este interzis consumul de carne sau de lactate. Mai mult decat atat, crestinii trebuie sa se retina de la anumite ganduri necurate, pofte, petreceri, patimi sau fapte rele. Acest lucru inseamna ca postul trupesc trebuie insotit de postul sufletesc.

Daca vrei sa respecti Postul Pastelui si sa profiti de ocazie si pentru a scapa de kilogramele in plus, este important sa-ti stabilesti un regim de viata cat mai echilibrat, ca sa nu-ti pierzi energia cand renunti temporar la proteinele de origine animala.

Dieta Dukan este o dieta de tip proteic, iar cea mai buna si mai bogata sursa de proteine fiind alimentele de origine animala de mai sus (carne, lapte si oua), este foarte dificil a se tine post religios ortodox pe o perioada lunga apeland la varianta Dukan pentru Vegetarieni.

Daca religia permite, se poate opta pentru varianta de post catolic, unde ouale si lactatele sunt permise, astfel avand o buna compatibiliate cu varianta Dukan pentru Vegetarieni. Este posibil ca ritmul de slabire sa scada considerabil, intrucat lipsim organismul de consumul de proteina luata preponderant din alimentele de origine animala (in mod special carne).


Nota:

Site-ul nu vinde. Nu intentioneaza sa ofere sfaturi medicale. Toate informatiile de aici sunt menite sa te ajute sa slabesti cu dieta Dukan, sa te a jute sa gatesti dietetic, prin publicarea de retete ce au la baza alimentatia low carb / low fat/ sugar free/ gluten free, fara tenta comerciala.

Acest site ofera informatii despre dieta, retete dietetice, sanatate si nutritie si este conceput strict in scopuri informationale. Nu inlocuieste consultul unui nutritionist, medic, psiholog si / sau alti specialisti in sanatate si nutritie.