Faina integrala cu adevarat sanatoasa contine tarate, celuloza si minerale (fier, mangan, calciu, fosfor, seleniu). Partea interioara a bobului de grau, secara sau ovaz este bogata in carbohidrati complexi si proteine, acid folic, mai multe vitamine din copmplexul B si vitamina E. Coaja boabelor de cereale integrale, nerafinate furnizeaza aminoacizi esentiali si fibre. In schimb, in faina alba aminoacizii, fibrele si proprietatile nutritive ale bobului dispar aproape complet pentru ca sunt indepartati in timpul macinarii si in procesul de rafinare.
Datorita vitaminelor si mineralelor, produsele din faina integrala contribuie la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea anemiilor. De asemenea, prin continutul de fibre alimentare, faina integrala scade nivelul colesterolului LDL.
Pornind de la acest aspect, pentru ca sunt foarte multe de discutat pe aceasta tema, aduc in atentia voastra faptul ca odata cu introducerea noilor alimente tolerate in dieta dukan, intra si faina integrala din grau.
In lista actualizata pe care o gasiti AICI, veti intalni acest ingredient tolerat la punctul 17.
Generic intitulat faina integrala din grau, pentru ca faina integrala, fie din grau, secara sau ovaz, consider ca poate fi consumata ca si ingredient tolerat.
Am ales trei categorii de fainuri integrale din cele enumerate mai sus, permisive si la indemana oricui, pentru a va arata valorile macronutrientilor / 100 grame.
Evident ca intr-o dieta ma intereseaza cantitatea si aportul de macronutrienti in mod special.
Asfel observam ca faina integrala din secara are valoarea cea mai ridicata in fibre !
Personal, o pun pe locul I in dieta mea, pentru ca celelalte valori sunt foarte usor modificate, chiar nesemnificativ as putea spune, mai ales in dieta dukan, cand o folositi doar ca si ingredient tolerat – 1 lingura si jumatate (20 grame) = 1 tolerat.
Consuma mai multe fibre !
Probabil ati tot auzit acest indemn din parte specialistilor in nutritie. Dar aveti idee de ce sunt fibrele atat de importante in alimentatia zilnica ?
Fibrele sunt nutrienti importanti care ofera numeroase beneficii organismului. Ele reprezinta componentele din plante care nu se digera si nu se absorb, trecand practic nemodificate prin tubul digestiv, dar sunt absolut necesare pentru functionarea normala a tractului digestiv si a intregului organism uman.
Fibrele sunt probabil cel mai bine cunoscute pentru abilitatea de a preveni si ameliora constipatia, ajuta tranzitul intestinal. Cu toate acestea, alimentele bogate in fibre ofera si alte beneficii, cum ar fi mentinerea unui greutati sanatoase si a unui nivel normal de colesterol si glucoza din sange – se reduce astfel si riscul diabetului si a bolilor de inima.
Continutul de fibre alimentare intr-un anumit produs poate fi dedus, tinand cont de aspectul exterior, de originea si de calitatea acestuia. In general, cu cat este mai putin rafinat produsul de origine vegetala, cu atat acesta contine mai multe fibre.
Produsele de origine animala, cum sunt carnea, lactatele si ouale, nu contin fibre, acestea gasindu-se doar in produsele vegetariene, precum legumele, cerealele integrale, semintele, nucile si plantele cu boabe (fasole, mazare). Cantitatea de fibre difera de la un produs la altul. Fibrele nu au valoare energetica (calorii).
Fibrele se gasesc in alimentele de origine vegetala – cereale integrale, legume , fructe, leguminoase.
Fibre insolubile – componente ale peretilor celulelor vegetale. Nu pot fi digerate, iar rolul principal al acestor fibre este acela de a preveni constipatia si problemele asociate constipatiei. Fibrele insolubile sunt benefice pentru tranzitul intestinal si pot fi de ajutor in prevenirea problemelor digestive.
Beneficiile unui diete bogate in fibre :
- aparatul digestiv functioneaza mai eficient, procesul de digestie fiind accelerat
- contribuie la un tranzit intestinal mai bun si la detoxifierea organismului
- scade riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare
- scade nivelul colesterolului din sange
- mentine sub control nivelul glicemiei
- reduce senzatia de oboseala, prin aportul de energie
- contribuie la mentinerea unei greutati corporale sanatoase
- alimentele bogate in fibre sunt satioase si scad apetitul
- intareste sistemul imunitar
- o alimentatie bogata in fibre creste eficienta limfocitelor in lupta impotriva bolilor
Surse: https://www.csid.ro/
Nota:
Site-ul nu vinde. Nu intentioneaza sa ofere sfaturi medicale. Toate informatiile de aici sunt menite sa te ajute sa slabesti cu dieta Dukan, sa te a jute sa gatesti dietetic, prin publicarea de retete ce au la baza alimentatia low carb / low fat/ sugar free/ gluten free, fara tenta comerciala.
Acest site ofera informatii despre dieta, retete dietetice, sanatate si nutritie si este conceput strict in scopuri informationale. Nu inlocuieste consultul unui nutritionist, medic, psiholog si / sau alti specialisti in sanatate si nutritie.