INFO UTILE

ZAHAR SI ZAHARURI

ZAHAR SI ZAHARURI

Zahar si Zaharuri (care se pot denumi si carbohidrati sau hidrati de carbon) – dulci si periculoase ?

In mod frecvent exista confuzii si apar intrebari:

  • Oare zaharuri o fi pluralul de la zahar ?
  • De ce exista aceasta diferenta ?

Haideti sa incercam sa clarificam termenii !

Zaharurile simple 

ZAHAROZA = Zaharul obisnuit (acele bobite cristaline, albe si dulci) = combinatia a doua molecule de GLUCOZA (glucoza+galactoza) = MONOZAHARID.

Este o molecula usor de digerat si de aceea creste glicemia imediat.

GLUCOZA = zaharul cel mai simplu, cel de care au nevoie celulele noastre pentru a functiona bine.

Organismul stie cum sa o fabrice pornind de la orice aliment. Este esentiala pentru metabolism deoarece asigura energia necesara functionarii tuturor celulelor din organism, contine cca. 10% galactoza.

GALACTOZA =  un epimer al glucozei.

Exista deasemeni si zaharuri complexe, insa aici vorbim doar de cele simple !

Cand servim un aliment (de exemplu un sandvis cu sunca si rosii) si se digera, toate componentele sale, prin diverse procese chimice, se transforma in glucoza. De aceea, dupa masa este normal sa creasca GLICEMIA, adica, cantitatea de glucoza care exista in sange.

Ca raspuns la aceasta crestere a glicemiei, pancreasul, un organ care se gaseste in abdomen, produce si elibereaza INSULINA, care este hormonul ce „deschide usa” celulelor pentru ca glucoza sa poata intra in ele.

Sunca se compune din PROTEINE si GRASIMI. Procesul metabolic prin care se transforma in glucoza este destul de lung. Daca se consuma fara nimic altceva, glicemia creste lent.

Painea alba contine AMIDON, adica lanturi lungi de molecule de glucoza. Enzimele digestive le elibereaza usor si glicemia creste mai repede.

Daca painea este integrala si rosia nu este cojita, FIBRA pe care o contin ambele face ca digestia sa fie un pic mai lenta. Glicemia creste mai putin si in timp mai indelungat.

Dar daca, in loc de aceasta, am consumat un cubulet de zahar, cresterea glicemiei este foarte rapida, pentru ca dintr-un singur „click” cele doua molecule de glucoza care o alcatuiesc se dezleaga si se absorb.

Este necesar sa consumam zahar ?

Raspunsul este NU !

Nu avem nevoie sa consumam nici un singur gram de zahar, deoarece organismul stie sa fabrice glucoza pornind de la orice aliment.

De fapt, pana in secolul al XVI-lea nu s-a consumat niciodata zahar. In realitate, nici nu se cunostea. Se folosea doar mierea. Si nu in fiecare zi !

Alimentele care contin zaharuri se gasesc in zona „rosie” a recomandarilor nutritionale: trebuie consumate foarte rar, deoarece maresc riscul de crestere in greutate si de a avea probleme cardiovasculare si diabet.

Si ce se intampla cu alimentele „fara zaharuri adaugate” ?

O portocala sau o piersica au gust dulce. Nu contin zaharoza, ci fructoza. In plus, au fibra vegetala. De aceea, cresterea glicemiei este relativ lenta. Daca consumam exact  aceleasi fructe sub forma de suc, deja aproape ca nu mai contin fibra, si de aceea glicemia se va mari mai repede. Daca in plus se adauga zahar (aduceti-va aminte ⇒ zaharoza) cresterea va fi mult mai mare.

Adica este de preferat un suc fara zaharuri adaugate fata de unul cu zahar, dar este mult mai bine sa se consume fructa intreaga, muscand din ea.

Iar la alimentele in care nu se adauga zahar trebuie prestata atentie celorlalte componente, in special grasimile.

Pe scurt:

CARBOHIDRATII se mai numesc si zaharuri sau hidrati de carbon.

GLICEMIA este nivelul de glucoza pe care il avem in sange intr-un anumit moment.

AMIDOANELE sunt zaharuri complexe, formate din lanturi lungi de molecule de glucoza.

FIBRA VEGETALA (coaja si pectina fructelor, tarata de cereale, fibra verdeturilor) este partea din alimente care nu se digera. Face ca zaharurile sa se absoarba mai lent. De aceea, glicemia creste si ea incet.

Este convenabil sa se consume fructele intregi, muscand din ele: contin vitaminele proaspete si nu cresc mult glicemia.

Daca pe un recipient scrie “FARA ZAHARURI ADAUGATE” inseamna ca la elaborarea lui nu s-a folosit  zaharoza (adica zaharul obisnuit), dar de obicei contine zaharurile naturale ale alimentului.

Zaharuri e termenul general folosit pentru a descrie o clasa de molecule numite carbohidrati, din multe mancaruri si bauturi.

Verificati etichetele produselor pe care le cumparati – la Ingrediente puteti gasi : glucoza, fructoza, zaharoza, maltoza, lactoza, dextroza si amidon –   toate sunt tipuri de zaharuri.

La fel si siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza, sucul de fructe, zaharul brun, si mierea.

Zaharul nu e numai in bomboane si deserturi, e adaugat si in mezeluri, conserve, cereale, sucul de rosii, iaurt, fructe deshidratate, apa cu arome, sau batoanele de musli.

Zaharurile sunt peste tot si e important sa intelegem cum afecteaza creierul.

Putem consuma bomboane, inghetate sau prajiturele … dar … mai putin de odata pe saptamana !  😛

 

Sinteza  – Sursa: Ana Martínez Rubio. Centro de Salud de Camas. Distrito Aljarafe (Sevilla) Grupo Previnfad

print

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *