Vara, august, luna de cuptor, relaxare la pachet cu pofte nestavilite, vacante mici sau concedii, bine meritate pentru noi toti 🙂 dar si sarbatori de neuitat cu mese fastuoase in familie sau cu prietenii, ne pun semne de intrebare si ne incarca constiinta 😛
Pentru ca abia m-am intors din concediu si nu am avut timp sa editez nicio reteta pe luna aceasta, insa fiti siguri ca nu v-am abondonat, m-am gandit sa vorbim despre acest mit care s-a accentuat si este proaspat in mintea mea odata cu starea de bine si relaxare actuala 😉
In preajma mea, pana si in concediu am tot auzit discutii pe aceasta tema.
De multe ori greseala este ca uitam sa observam ceea ce se petrece cu noi in decursul unui an, tindem sa dam atentie greutatii noastre in vacante sau de sarbatori cand stilul de viata se schimba usor.
Stiti reclama de la tv „pentru sanatatea dumneavostra evitati execesul de sare, zahar si grasimi” ?!
Cu siguranta ati auzit mitul “ma ingras din cauza vacanței de Craciun/Paste sau in concedii” 😉
Pentru mine este demontat de mult, caci, te ingrasi datorita stilului de viata pe care il adopti in restul timpului dintr-un an. Nu am timp din pacate sa fac sport controlat si regulat insa ori de cate ori am ocazia merg pe jos. Nu prea gatesc doar clasic (cand spun clasic ma refer la stilul fara control, cu grasimi, prajeli, zahar s.a.m.d.) pentru ca nu am o familie „pretentioasa” asa ca timpul pe care il am la dispozitie pentru gatit cand sunt acasa, il aloc pentru mine in mare parte.
Cam asa stau lucrurile … desi mananc preparate in stil dukan, mananc si carbohidrati, insa carbohidrati buni: orez brun, integral, paste integrale de ovaz sau grau dur, cartofi fierti dar nu prajiti decat ocazional (cei din urma), zahar nu consum din 2012, prajituri clasice doar la tortul miresei si acelea doar daca-mi sunt pe plac 😛 Si da, mananc si grasimi, dar nu in fiece zi, grasimi bune cum spun nutritionistii, pentru o viata echilibrata, caci ele sunt o sursa importanta de energie si ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, a diabetului sau a obezitatii. Pfoiiii ce-mi place ciocolata neagra 😀 are o cantitate ridicata de antioxidanti care ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Intr-un patratel de ciocolata cantitatea de grasimi „bune” si „rele” este echilibrata. Astfel, nutritionistii recomanda ca acest aliment sa fie mancat cu moderatie, mai ales ca are si un continut caloric destul de ridicat. Deci niciodata nu am mancat o jumatate de cioco neagra, dara una intreaga 😛 Imi place foarte mult pestele, fructele de mare, au un continut ridicat de acizi grasi Omega 3 şi Omega 6, nutrienti esentiali pentru buna functionare a inimii. Desi este recomandat macar de trei ori pe saptamana, mie daca-mi dai 24/24 ore, nu zic nu 😉 Recunosc ca alunele nu-mi plac, dar nuci si seminte mananc precum o pasare fie ciugulind fie le bag in diverse preparate. Acum sa nu va imaginati ca mananc cu pumnul caci dezavantajul oleaginoaselor este ca au si ele un continut ridicat de kilocalorii.
Gatesc cu uleiul de masline, este o sursa excelenta de grasimi sanatoase (in special acizi grasi omega-3). Adaugati-l in salate sau folositi-l la gatit, tinand cont si de continutul important de calorii ! Am tot auzit repetandu-se prin presa si la televizor o prostie, si anume ca uleiul de masline extra virgin nu ar fi potrivit pentru gatit, fiindca se descompune in compusi toxici. Grecii folosesc la prajit tot ulei de masline. Citeam intr-o zi pe siteul http://www.reteteleluiradu.ro/ un blog de gastronomie foarte interesant si util pe care vi-l recomand :
„Probabil ca nimeni nu a luat in considerare experienta milenara a grecilor si nimeni nu a consultat un tabel cu punctul de fumegare al uleiurilor pentru gatit.
Daca ar fi facut asta, ar fi vazut ca uleiul de masline extra virgin incepe sa fumege, adica sa se arda si sa dezvolte intr-adevat unii compusi toxici, pe la 210 °C.
Cele mai multe metode de gatit depasesc rareori 200 °C. Doar procedeul numit “stir-fry” sau coptul painii ori al blatului de pizza, ori altele asemenea.
Prajirea in baie de ulei, adica procedeul folosit la gatitul chiftelelor, are loc pe la 175-185 °C, adica intr-o plaja de temperaturi foarte sigure. Intr-adevar, nu vad rostul gatitului cu un ulei de masline extra virgin de foarte buna calitate, care este scump si prin prajire isi cam pierde aroma. In niciun caz, insa, gatitul cu ulei de masline extra virgin nu este periculos, ci doar ineficient economic. Asta la noi in tara, caci in tari mari producatoare de ulei de masline, ca Grecia, Spania, Italia, Turcia, Maroc, Portugalia etc. pretul uleiului, raportat la puterea de cumparare a publicului, este mult mai convenabil.”
Concluzia principala este ca stilul de viata pe care il am pe parcursul unui an este cam acelasi cu cel din vacante, concedii si sarbatori, exceptand o mica accentuare in greutate de maxim 1 – 2 kg, caci evident mancam un pic mai mult, facem mai putina miscare sau chiar dormim un pic mai mult (nu este cazul meu, cu somnul sunt certata 😛 ). Desigur ca de la acele 1 – 2 kilograme in plus pe cantar nu am fost nevoita sa-mi schimb garderoba si nici sa mai dau o gaura in cureaua blugilor 😀
Luand in greutate mai mult, trebuie sa va dati seama ca asta se datoreaza unui stil de viata nesanatos din tot parcursul anului si nu trebuie ca o opinie fals creeata sa va influenteze stilul de viata si sa dati vina pe vacante, concedii sau pe sarbatori.
Si nu uitati ! orice dieta are si efect de yo yo, nu va ganditi ca daca reveniti la un stil de viata inadecvat veti ramane la o greutate pe care ati castigat-o in urma unei diete.
Daca mai multi oameni s-ar concentra pe monitorizarea alimentatiei in loc de calcularea caloriilor, cu totii am fi mai aproape de greutatea ideala si de un stil de alimentatie mai sanatos.
Nu lasati stresul sau grijile cotidiene sa va cucereasca, chiar daca cu pasi mici veti face aceasta, va sfatuiesc sa cautati directia corecta caci inertia nu va v-a duce acolo unde visele voastre par a fi imposibile.
Mergeti in concediu macar o data pe an si cautati relaxarea psihica de care aveti nevoie, acum sa nu credeti ca va dau sfaturi de genul stergeti aplicatiile social media de pe telefon, facebook, intagram si alte cele … doar sa faceti ca totul sa fie intr-un echilibru.
Va spun doar ca eu m-am bucurat, relaxat si ancorat in prezent. Am mancat si baut in prima parte a zilei cam tot ce am dorit si mi-am facut poftele pe saturate. Chiar si frappe cu frisca, inghetata si toppinguri fel de fel, zi de zi, nu mi-a lipsit, caci vara nu-i ca iarna, iar concediul acesta a fost canicular, insa minunat 😉
Desi nu sunt prietena cu berea 😉 mai mergea pe canicula cate un pahar, mai rarut ca-i mai dragut 😀
Mai treceam pe langa clatite, evident ca nu ma abtineam, doar una, nu mancam zece. Nici nu aveai cum sa nu gusti macar din curiozitate clatitetele de la cea mai renumita dugheana „La Papa bun”. Mai rar prezentare ca aceasta, unde ispita sta la panda, iar baietii care fac clatite acolo fac muschi batand aluatul de clatite si dand lectii de virtuozitate 😛 Daca mergeti in vama si nu papati asa ceva v-ati ratat viata 😀 Caci numai denumiri precum “Cioara perversa” , „Zgribulita” sau “Dansa-ntr-ansa” iti da fiori deliciosi pe sira spinarii 😉
In concediu e clar ca n-o sa stai pe apa plata 😀 macar seara, pentru ca nu-mi place berea ma delectam cu un Long drink’s, apoi stingeam cu cola zero sau pepsi light, caci asa cat de cat nu mai adaugam alte calorii.
Si ca un truc care la mine functioneaza, renuntati la mese mici sau gustari, caci nu fac decat sa va starneasca foamea. Eu luam doua mese pe zi prima find pe la ora 12.00 dupa ce imi beam cafeaua, iar a doua masa pe la 19 – 20 cand mi se faceam foame din nou. Nu neg faptul ca mi s-a intamplat sa mananc o data in 7 zile chiar si la ora 23.00 pentru ca nu mancasem nimic de la ora 13.00
Masina de cand am parcat-o nu am mai scos-o, iar mers pe jos slava domnului ca am facut un dute-vino. Iar daca iti place sa mai si inoti cu atat mai bine, deci nu te teme de miscare caci gasesti solutii 😉
Asadar, nu plecati in concediu cu gandul ca veti acumula kilograme in plus, nu va amagiti ca totul ramane in acelasi punct din care ati plecat.
Va las stimulent mireasma mancarii traditionale la ceaun. Concept viu colorat gastro-muzica totul la superlativ. Alternanta creativa pentru cei ce iubesc nonconformismul. Am fost acolo pentru un pranz la „Papa la Soni” … Vama veche … dragoste la prima vedere 😛
Vorbind de relaxare psihica va recomand un rasarit de soare surprins de un fotograf bun, Ovidiu, prieten drag mie … asaaaa … sa nu uit … inconjurati-va de oameni dragi plini de optimism si pasiune 🙂
Photo by: Stefan Ovidiu
Photo by: Stefan Ovidiu
Photo by: Stefan Ovidiu
Si un citat preferat,
„Daca este un spectacol mai maret decat marea, acesta este cerul; daca exista vreun spectacol mai maret decat cerul, acesta este interiorul sufletului.”
Victor Hugo
Photo by: Stefan Ovidiu
Cu drag astept sa-mi spuneti cu ce ganduri v-ati intors din concediu, pe scurt si la subiect, pentru mine “ma ingras din cauza vacanței de Craciun/Paste sau in concedii” reprezinta doar un mit, nu un adevar 😉
Concediu minunat dragilor 🙂 si sarbatori de vis !
P.S. cozonac mananc doar de Paste si de Craciun 😀
I located your site from Google as well as I need to say it was a fantastic discover.
Thanks!
Hi Leandro! Thank you for your review! I’m waiting you to come back for more recipes and leave a review on them as well. Wish you all the best.