Negresa, gustul copilariei, in fel si fel de variante, care mai de care, mai aspectuoase, mai delicioase. Dar stiti voi, acum vreau sa va arat o reteta la care nu adaugam cantitati din acele calorice, cu nemiluita, de ordinul : 1 cana de faina, 1 cana de zahar, 1 cana de ulei si eventual si niste unt, bla bla bla 😂 Nu, nu, nu asa … pai? Atunci n-am facut nimic 😏
Preparam impreuna un desert delicios, ce sunt convinsa ca o sa va lase „gura apa” 😋
Ingrediente:
Pentru blat
- 5 oua
- 50 grame faina integrala de grau
- 30 grame cacao degresata ≤1% grasime (sau 10-12% grasime)
- 200 grame dulceata de rubarba (sau orice alta dulceata/gem preparat in casa cu indulcitor din fructele admise ca ingrediente tolerate in dieta dukan, vezi lista alimente tolerate AICI )
- 2 linguri ulei de masline
- 50 grame indulcitor natural cu stevia – green sugar (sau dupa gust alt indulcitor pe care il agreati)
- 1 plic praf de copt
- 5 ml. esenta de rom
- 1 lingura zeama de lamaie sau cateva picaturi de otet
- un praf de sare
Pentru bezea
- 5 albusuri ou
- 80 grame indulcitor natural cu stevia – green sugar (sau dupa gust alt indulcitor pe care il agreati)
- 1 plic zahar de mesteacan finlandez fin vanilat sau 5 ml. esenta de vanilie
- 1 lingura zeama de lamaie sau cateva picaturi de otet
- un praf de sare
Optional 50 grame Picaturi de ciocolata cu xilitol sau ciocolata neagra / bucatele de ciocolata neagra.
Mod de preparare:
Preincalzim cuptorul la 180 grade.
Tapetam o tava cu hartie de copt. Eu am folosit o tava dreptunghiulara cu baza detasabila si dimensiuni de 29/19 cm.
Intr-un bol mic amestecam ingredientele uscate ; faina integrala, cacoa si praful de copt.
Separam cele 5 oua pentru blat.
Mixam spuma cele 5 albusuri cu un praf de sare, iar dupa ce spargem albumina adaugam si zeama de lamaie sau otetul. Mixam in continuare si cand albusurile incep sa se intareasca incorporam indulcitorul in doua transe.
La final cand bezeaua este deja tare si lucioasa adaugam esenta de rom, o incorporam din 2-3 mixari si gata.
La viteza mica incorporam galbenusurile apoi cele doua linguri de ulei de masline.
Renuntam la mixer si cu o spatula incorporam amestecul din ingrediente uscate, adaugandu-l treptat in doua, trei transe.
Adaugam si gemul de rubarba, insa acesta este optional, puteti prepara blatul si fara gem. Sau pur si simplu poate fi intins peste blatul copt.
Eu am avut gem de rubarba facut de mine cu indulcitor, foarte gustos si am vrut sa-l consum in astfel de preparate. Gasiti retete de dulceata dietetica AICI. Daca renuntati la gem, orice fel de gem din fructele permise, trebuie sa mariti cantitatea de indulcitor in blat. Eu am folosit putin indulcitor in blat, intrucat va dati seama ca si gemul este dulce.
Turnam compozitia care este pufoasa si aerata, in tava tapetata cu hartie de copt si o nivelam.
Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade, asa cum am spus la inceput, cca. 20-25 minute, pana incepe blatul sa se desprinda usor dupa margini, nu pana la coacere definitiva. Daca presati usor cu degetul in mijloc nu trebuie sa tremure coca, ca si cum ar fi cruda si lichida inauntru.
Cu 10 minute inainte sa se coaca blatul, preparam bezeaua.
Mixam spuma cele 5 albusuri cu un praf de sare, iar dupa ce spargem albumina adaugam si zeama de lamaie sau otetul. Mixam in continuare si cand albusurile incep sa se intareasca incorporam indulcitorul in doua transe.
La final cand bezeaua este deja tare si lucioasa adaugam vanilia, o incorporam din 2-3 mixari si gata.
In bezeaua formata incorporam 50 grame picaturi de ciocolata sau bucatele de ciocolata. Evident sunt optionale, puteti renunta la ele. Va spun acest lucru pentru ca in dieta dukan etapa croaziera aveti voie 2 ingrediente tolerate/zi.
Astfel:
- daca folositi cacao degresata ≤1% grasime prajitura poate fi preparata asa cum este data reteta, pentru etapa Croaziera zile de PP (proteina pura) avand 2 ingrediente tolerate: faina integrala de grau si gem de rubarba sau alte fructe tolerate admise in dieta dukan (100 grame/zi = 1 tolerat). Concluzia: renuntati la ciocolata, sau renuntati la gemul din fructe si folositi ciocolata.
- daca folositi cacao degresata ≤1% grasime prajitura poate fi preparata, pentru etapa Croaziera zile de PL (proteina si legume) avand 1 ingredient tolerat: faina integrala de grau, pentru ca gemul de rubarba este permis nu tolerat, la fel si un piure/gem din dovleac. Concluzia: al doilea ingredient tolerat pueti folosi ciocolata.
- daca folositi cacao semi-degresata 10-12% grasime, acesta devine un ingredient tolerat pentru ambele alternante din croaziera dukan si trebuie sa renuntati si la ciocolata si la gem/piure/dulceata din fructele admise ca tolerate. Concluzia: veti avea astfel cele 2 ingrediente tolerate – faina integrala de grau si cacaoa semi-degresata.
- pentru Consolidare dukan aveti permise 3 ingrediente tolerate, putand alege: cacaoa semi-degresata, gemul si ciocolata.
Asadar, oricum ai prepara aceasta prajitura, veti fi surprinsi de gustul ei si veti avea voie sa consumati tava in doua zile, o singura persoana, desi nu cred ca veti putea 😜 deci:
ENJOY 🥰
Si pentru ca v-am explicat mecanismul de folosire al ingredientelor tolerate, iar pentru reamprospatarea memoriei va trimit la citit AICI 😃 sa continuam prajitura delicioasa, pufoasa si aromata 😋
Scoatem blatul din cuptor si adaugam bezeaua.
O nivelam frumos la suprafata, sau chiar o putem pune intr-un pos si da o forma estetic frumoasa. Eu eram nerabdatoare si pur si simplu am intins-o deasupra cu o spatula si am mai presarat cateva picaturi de ciocolata.
Daca aveti un arzator nu ramane decat sa gratinati frumos bezeaua, daca nu, scadem temperatura cuptorului la 150-160 grade si lasam negresa pana ce bezeaua se rumeneste deasupra.
Am tot citit despre bezea si se pare ca ar trebui la final sa oprim focul si sa lasam prajitura inauntru pana se raceste. Daca o scoatem imediat bezeaua se lasa. Dar nu-i bai graba mea, caci eu n-am avut atata rabdare, basca ca am taiat-o si calda 😜
Daca incercati procedeul cu racirea in cuptor a negresei cu bezea sa-mi dati de veste de s-a lasat ori ba 🤔🤗
Nu aveti picaturi de ciocolata, radeti ciocolata prin razatoarea marunta intr-o farfurie si apoi presarati peste bezeaua fierbinte scoasa din cuptor. Lasati sa se raceasca complet prajitura, asa ciocolata topita se va intari si va forma o crusta delicioasa peste bezea.
Este diafana la gust, pufoasa si super delicioasa 😋
Nu contine tarate de ovaz, deci nu va afecteaza consumul zilnic de tarate de ovaz.
Impartasiti si celor dragi reteta, caci poate sunt printre prietenii vostri persoane interesate de aceasta dieta sau din varii motive au nevoie de idei sanatoase.
Pofta buna s-aveti !
Maine dimineata va astept la cafea cu o negresa delicioasa 😋
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea lor integrala sau partiala, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
0 Comentarii