Dukan CROAZIERARETETE FARA TARATE DE OVAZSALATE

SALATA SHUBA (Low carb/ Low fat)

SALATA SHUBA (Low carb/ Low fat)

Salata rusesca, cu peste si legume radacinoasa numita pe scurt Shuba, era de ceva vreme in planul meu pentru a o prepara intr-un mod cat mai dietetic 🥰

Nu e usor sa impresionezi in bucatarie, dar cu siguranta cei dragi vor aprecia in primul rand efortul depus. De la mancaruri dietetice, ideale pentru micul dejun sau un pranz or cina, pana la gustari sau deserturi, poti aduce un zambet pe chipul tuturor, poti sa te imprsionezi chiar si pe tine. Fii inventiv!

Salata Shuba se prepara in mod traditional de Anul Nou, dar sinceri sa fim, este delicioasa oricand ai timp in an sa-ti faci o sarbatoare. De regula se prepara cu hering marinat, insa poti alege orice peste iti place. Eu azi am ales file de peste afumat. Pentru ca sunt o mare fana a pestelui, sa ne apucam de treaba!

Ingrediente:

  • 200 – 250 grame peste afumat (sau mariat dupa preferinta)
  • 3 oua
  • 2 morcovi potriviti ca marime
  • 1 sfecla rosie de marime medie
  • 1 dovlecel (inlocuind cartofii)
  • 1 ceapa mica (rosie sau alba)
  • maioneza dietetica preparata ca in reteta de AICI
  • piper proaspat macinat (optional)

Mod de preparare:

Evident mai intai preparam maioneza si o lasam la frigider.

Curatam ceapa (eu am folosit o ceapa rosie) si o tocam cubulete, apoi o punem la marinat intr-un bol cu apa rece si otet in proportie de 1:1, cat sa fie acoperita de lichid.

Fierbem legumele si ouale in vase separate.

Morcovii curatati si spalati intr-un vas. Dovlecelul spalat, dar necuratat de coaja il taiem in doua bucati si il fierbem in alt vas. Sfecla spalata, dar necuratata de coaja in alt vas. Ouale le fierbem la consitenta tare.

Daca avem peste file cum am avut eu, cu atat mai bine, munca ne este usurata. Daca nu, pestele il despicam in doua, indepartam oasele si pielea, dupa care il taiem bucatele. Daca folositi peste din conserva, mai intai scurgeti bine pestele de apa sau ulei, apoi daca pestele este intreg il taiati bucatele.

Eu nu am indepartat nici macar pielea pentru ca era foarte bine facuta. Pestele primindu-l de la niste prieteni din Tulcea, capturat din Dunare si preparat de ei in gospodaria proprie, un deliciu 😋

Legumele gata fierte si racite le tocam cubulete mici. Sfecla mai intai o curatam de coaja si apoi o tocam.

Dovlecelul il presam in palme pentru a-l scurge de apa si il tocam si pe el cubulete. Am ales dovlecel pentru a inlocui cartoful din reteta clasica.

Ouale curatate de coaja si tocate separat atat galbenusurile cat si albusurile.

Nu uitati sa scurgeti ceapa de la marinat!

Pentru asamblare am folosit un inel reglabil asezat pe o farfurie si l-am potrivit cam la 18-20 cm diametrul. Dar evident, puteti asambla salata si in monoportii sau intr-un bol de salata, nu trebuie sa fie un impediment caci oricum ai aseza-o este delicioasa, cu siguranta o sa va placa 👌

Toate pregatite in acest mod, restul e o joaca de copil.

Pentru a sustine baza salatei, mai intai am amestecat dovlecelul stors si taiat cuburi cu 1 lingura de maioneza, asezonat cu putin piper proaspat macinat si am intins primul strat.

Apoi am pus un strat format din morcovii taiati cubulete.

Peste morcovi am intins o lingura de maioneza, care are rolul de a lipi straturile intre ele.

Urmatorul strat a fost din cubuletele de peste peste care am presarat ceapa marinata.

Din nou o lingura de maioneza si nivelam.

Punem un strat si din albusul de ou tocat cubulete din care oprim pentru ornat, nu punem tot albusul.

Peste albusul de ou eu nu am mai pus maioneza, considerand ca este suficienta, mai ales ca trebuia sa-i dau o tusa finala.

La final, peste albusul de ou punem stratul din cubulete de sfecla rosie.

Inca o lingura de maioneza si finisam. Nu este musai ca straturile sa fie puse in aceasta ordine, inversati dupa bunul plac si rezultatul gustului este acelasi.

Dupa cum observati nu am mentionat sarea, deoarece pestele afumat este destul de sarat, iar sare avem si in maioneza. Piperul este optional dupa gustul fiecaruia.

Ornati dupa imaginatie, inainte de a da salata la rece pentru 2-3 ore. Presarati pe deasupra albusul de ou oprit si galbenusul tocat. Folositi verdeata, masline si cam asa arata !

Enjoy!

Salata poate fi tinuta la frigider intr-un recipient etans pana la o saptamana.

Cu ajutorul unei spatule si un cutit, puteti ridica o portie cu usurinta fara sa-i stricati forma.

Salata este cunoscuta si sub numele de hering sub suba, “suba” fiind o haina groasa cu multe straturi.

Pentru ca sunt fan peste afumat, desi salata clasica se prepara cu peste marinat, asta nu ma impiedica sa ma satur cu o portie zdravana si sanatoasa 😋

Nu va impotmoliti la prezentarea mea, daca nu aveti un inel detasabil o puteti pune direct intr-un vas cu pereti transparenti astfel incat sa se observe suprapunerea straturilor si a culorilor.

Usor de pregatit, iti trebuie doar putina rabdare. Mie mi se pare ca are chiar un aspect frumos si elegant. Chiar daca nu-i un moment festiv, fa-ti din fiecare zi o sarbatoare!

Salata Suba (SHUBA) are ingrediente simple, accesibile tuturor, asa ca va indemn s-o preparati si voi caci este grozav de delicioasa si sanatoasa.

O masa pe cinste in dieta dukan – etapa Croaziera zile de proteina & legume (PL/PV) 😉

Va invit cu drag la masa 😘

Pofta buna s-avem !


“În primul rând, mâncăm cu privirea” a spus David Wynne, instructor în artă culinară la Institutul de Arte din Seattle referindu-se la prezentarea şi montarea mâncărurilor în farfurii.


Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).

Utilizarea lor integrala sau partiala, este interzisa fara acordul scris al autorului.

Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.

Cu multumiri!

print

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *