Iti place fasolea batuta? O daaaa si mie 😋 De cate ori nu te-ai gandit la dieta fiind, sa trisezi cu o portie?!
Cu toate ca fasolea boabe este un aliment foarte sanatos si poate reduce riscul unui atac de cord si lupta impotriva diabetului zaharat, deoarece consumul de fasole ofera suficienta insulina pentru organismul uman, e bine sa stiti un lucru: fasolea batuta (chiar si cea facuta in casa) ingrasa! Asadar, depinde de modul in care este preparata, deoarece prin procesul de zdrobire a boabelor creste indexul glicemic, deci ingrasa, asa ca trebuie sa ai grija la cantitate 😉
Se pare ca informatiile nutritionale pentru 100 de grame de fasole batuta boabe, nu sunt chiar imbucuratoare:
– 159 kcal;
– proteine: 8,6 grame;
– carbohidrati: 20,2 grame;
– fibre: 4,8 grame.
Motiv pentru care, decat sa ma pacalesc cu o lingura “sa nu-mi ajunga nici la o masea” cum se zice, am ales sa-mi fac pofta cat mai sanatos cu putinta.
Puteti alege fie fasole verde, fasole scurta, rezultata din varietatea de soiuri de fasole ce dau fructe verzi, fie fasole galbena, rezultata din varietatea de soiuri de fasole ce dau fructe galbene.
Motivatia, pe langa alte beneficii, este simpla: fasolea pastai te satura repede, oferind o masa satioasa fara prea multe calorii. Altfel spus, te poti satura fara sa te ingrasi, evident daca stii cum sa o prepari.
Eu am avut fasole din gradina mamei, din toamna anului trecut, deci a fost congelata.
Ingrediente:
- 500 grame fasole pastai (proaspata sau congelata)
- 1 ceapa
- 1 lingura ulei de masline extra-virgin
- sare dupa gust
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1 lingurita boia de ardei (optional)
- 2 – 3 catei de usturoi proaspat – zdrobiti (sau 1 lungurita pudra de usturoi)
- 1 lingura pasta de tahini reteta pe care o gasiti AICI
Pentru “prajeala”
- 1 ceapa mica (alba sau rosie)
- 100 ml. suc de roșii fara zahar adaugat, preparat in casa sau cumparat
Fasolea pastai congelata pe care am avut-o eu nu a necesitat fierbere, a fost prefiarta inainte de a o congeala. Daca folosim fasole congelata cumparata din magazin, o fierbem in apa cu putina sare pana se inmoaie. Fasolea proaspata, o curatam de codite o spalam bine si la fel o fierbem pana se inmoaie.
Intr-o cratita antiaderenta punem pastaile, o ceapa tocata si o lingura ulei de masline, acoperim cu capac si inabusim cca. 10 min.
Adaugam cimbru, sare si boia de ardei, amestecam si transferam in robotul de bucatarie.
Adaugam si usturoiul zdrobit (sau usturoi pudra) si pasta de susan.
Condimentele evident le puteti alege dupa preferinta, insa sub nicio forma nu trebuie sa lipseasca tahini si cimbru. Combinatia acestor doua ingrediente da gustul real de fasole batuta. Numai daca incercati reteta imi veti da dreptate, pe mine m-a uimit asemanarea izbitoare 👌
Maruntim bine in robotul de bucatarie pana ce obtinem o pasta vartoasa. Pana si consistenta este asemanatoare cu fasolea batuta din boabe uscate.
Nu va speriati de “prajeala”, poate fi preparata cu gust si sanatos, adica inabusit.
O ceapa rosie mica o taiem felii sau cuburi cum dorim, eu am taiat-o rondele. Ungem cu o pensula o tigaie antiaderenta de tip teflon cu putin ulei de masline si inabusim 3 min. cu capac. Pentru mai multa siguranta sa nu o ardeti, adaugati si 1 lingura de apa.
Adaugam inca 2-3 linguri apa si sucul de rosii fara zahar in continut.
Pentru mai multa savoare am taiat doua rosii uscate si le-am inabusit putin in sosul cu ceapa.
Asezam fasolea batuta intr-un vas din care dorim sa servim si turnam “prajeala” deasupra.
Foarte usor de preparat, iar gustul o sa va uimeasca 😋
In dieta dukan, se poate consuma incepand cu etapa Croaziera, in zilele de proteina & legume (PL).
Foarte potrivita si in postul religios.
Pofta buna s-aveti !
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea lor integrala sau partiala, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
Una dintre marile descoperiri ale secolului pt mine! O recomand tuturor, nu doar celor care sunt la dieta. Este geniala! Multumesc pentru reteta si pt blogul extrem de inspirat!
Multumesc pentru vizita, Cristina! Te mai astept cu drag sa descoperiri si alte retete dietetice deliciose si sanatoase. Un an nou mai bun, plin de bucurii si multa sanatate! 🥰