Pentru sarbatoarea mucenicilor, sarbatoare ce are radacini precrestine – Sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia, am pregatit o reteta dietetica pentru ca cei ce doresc sa-si faca pofta din motive de dieta sau medicale, sa o poata face.
Am citit o sumedenie de retete, insa am vrut sa fac una care sa reduca cat se poate de mult carbohidratii, iar pentru dukanite si dukanei sa fie accesibila si mai ales sa nu contina ingrediente tolerate.
In Moldova sau Banat, colacii se coc in tava, in forma de opt sau de om, glazurati cu miere sau cu sirop de zahar iar în toata zona de sud se mananca numai in zeama.
Or, daca eu ma trag din Baragan, imi plac foarte mult acestia de se fierb in zeama !
Ingrediente:
- 50 grame Faina Mix de fibre fara carbohidrati (cca. 7 linguri)
- 30 grame lapte praf degresat(cca. 2 linguri)
- 5 grame Faina de konjac (1 lingurita)
- 3 oua mari
- sare
- indulcitor pudra – nu prea dulce pentru ca vom indulci si apa in care fierbem mucenicii
- esenta vanilie
- aroma gel de nuci
- esenta de rom
- pudra de scortisoara
- nuca maruntita
- 2 litri apa (in care fierbem mucenicii)
Mod de preparare:
Intrun bol adanc punem ingredientele uscate, adaugam esentele, indulcitorul, sarea si cele 3 oua.
Amestecam totul cu o spatula sau lingura pana cand incorporam toate ingredientele.
Aluatul rezultat nu este lipicios, chiar seamana foarte mult cu un aluat din faina, se poate framanta si forma o bila cu podul palmelor fara sa ni le ungem cu ulei.
Pe blatul de lucru pe care am presarat putina Faina Mix de fibre fara carbohidrati, intindem cu sucitorul o foaie subtire.
Presaram si pe suprafata aluatului putina Faina Mix de fibre fara carbohidrati daca simtim ca se lipeste de sucitor.
A rezultat o foaie de cca. 30/20 cm.
Nu am mai indepartat marginile pentru ca oricum decupam cu aparatul de mucenici si vor ramane resturi de aluat.
Mucenicii decupati ii asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Resturile aluatului le framantam si formam din nou o bila, urmand procedeul de intindere si decupare pana ce terminam tot aluatul.
Sincer, am mancat din aluatul crud caci asa faceam ori de cate ori, copil fiind, mama pregatea ceva bun “cocaraie” si este foarte gustos.
Nu am lasat nimic de aruncat, pana si din ultima bucatica de aluat am format un 8 rasucindu-l in podul palmelor ca sa nu pierd nimic.
Treptat, asa decupati, mucenicii au ajuns sa umple toata tava.
In cuptorul preincalzit la temperatura minima, uscam mucenicii cca. 15-20 min.
Am obtinut dintr-o bila de aluat de cca. 260 grame,un castronel de mucenici uscati de cca. 150 grame.
Punem apa intr-o oala(cratita), adaugam coaja rasa de lamaie & portocala, esenta de rom si fierbem.
Cand apa fierbe adaugam mucenicii si ii fierbem cca. 30 – 40 min. complectand cu apa fiarta caci mai scade.
Nu va fie teama caci nu se intampla ca la cei din faina alba de grau sa se destrame coca la fiert, sunt mai duri ca textura si de aceea trebuie sa-i fierbem mai bine.
La final punem nuca maruntita, potrivim cu indulcitor dupa gust si pudra de scortisoara.
Foarte gustosi !
Am mancat calduti caci nu am avut rabdare sa se raceasca, insa sunt deliciosi mai ales reci.
In dieta dukan preparatul se poate consuma in toate cele 4 etape, incepand chiar cu prima etapa Atac, intrucat nu contine ingrediente tolerate, evident renuntand la nuca, dar puteti sa-i mai aromati cu putina aroma gel de nuci.
In etapa croaziera a dieteti dukan puteti folosi si nuca fiind un aliment permis.
Pofta buna s-aveti!
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea lor integrala sau partiala, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
Arata perfect reteta! Am o intrebare: la ce foloseste laptele degresat si daca e absolut necesar, cu ce poate fi inlocuit? ar merge pudra proteica pt shake-uri?
Multumesc frumos!
Mika, draga mea, ma bucur ca-ti place preparatul. Laptele praf degresat indulceste putin aluatul si asigura necesarul de ingrediente uscate. Evident ca poti folosi si o pudra proteica, cum ar fi izolatul proteic din zer.Te astept sa incerci si alte retete dietetice si sa-mi spui parerea ta. Succes si multumesc pentru vizita 🤗😘