Inspiratia mea de data aceasta a fost blogul de gastonomie al lui Radu Popovici, un blog pe care-l citesc de multa vreme. Foarte interesant pentru cei care au curiozitatea sa cunoasca relatia dintre cultura si alimentatie. Va recomand cu drag sa rasfoiti acest blog si veti fi surprinsi sa descoperiti si sa gustati fascinatia. Gastronomia este o activitate complexa ce inmanuncheaza artele frumoase si stiintele sociale si nu se poate confunda cu arta culinara, asa cum, nici un bucatar bun nu este intotdeauna si un gurmand.
M-am gandit sa-mi prepar tahini pentru ca tot imi plac foarte mult preparatele de inspiratie orientala 🤗
Asadar, cateva informatii binevenite pentru oricine are gust, dorinta de cunoastere si rabdare 🙂
Tahini („tehina” in araba, „thina” in ebraica, „tahin” in turca, franceza, olandeza si daneza) este o pasta preparata din seminte de susan macinate. Este un ingredient extrem de important in prepararea hummus-ului si a altor mancaruri din Orientul Mijlociu.
Varietati
Tahini exista in doua varietati: preparat din seminte decorticate (light) si nedecorticate (dark). Ambele tipuri au continut mare de vitamine si proteine. Varianta nedecorticata este mai amara la gust, dar are un continut mai bogat de vitamine, calciu si proteine, datorita faptului ca semintele de susan sunt procesate intregi, cu coaja cu tot.
Etimologie
Termenul „tahini”, sau, mai precis, „tahinia”, este un cuvant arab provenit din radacina „tahn” care inseamna „macinat”. Cuvantul arab pentru faina, „taheen”, deriva din aceeasi radacina.
Utilizari
Tahini are un gust de nuca, foarte placut. Cel mai adesea este folosita ca spread (se intinde pe paine) si inlocuieste untul, margarina sau untul de arahide. In majoritatea restaurantelor arabe, este servita ca garnitura, sau antreu. Adesea, este amestecata cu suc de lamaie, sare si usturoi, apoi subtiata cu apa, ca sa se obtina un sos. Sosul de tahini este un condiment popular in bucataria din Orientul Mijlociu si insoteste mancarurile preparate din carne si legume.
Este un ingredient pentru supa, cum ar fi in celebra reteta greceasca tahinosoupa.
Halvaua preparata in zona mediteraneeana datoreaza , de asemenea, mult pastei tahini.
Pasta de tahini a patrune in ultimii ani puternic in bucatariile europene, dar si in cea japoneza. Termenul japonez pentru tahini este „neri-goma”.
Poate cea mai importanta, in orice caz, cea mai cunoscuta la noi, utilizare a pastei de tahini este prepararea de hummus, o pasta din boabe de naut fierte, pasta de tahini, suc de lamaie, ulei de masline, sare, piper.
Continut
Tahini este o importanta sursa de calciu, proteine si vitamina B, de acizi grasi esentiali, foarte importanti in mentinerea sanatatii pielii, vitamina E care reduce imbatranirea celulelor si metionina care are un rol important in detoxificarea ficatului si ajuta la absorbtia amino acizilor.
Datorita faptului ca unul dintre ingredientele sale este uleiul de susan, tahini are un continut bogat de calorii, de aceea trebuie consumat cu moderatie.
Ai nevoie de trei ingrediente la indemana oricui pentru a prepara tahini. Pentru ca se prepara foarte usor si rapid, vom prepara o cantitate mica, dar mai ales pentru continutul caloric ridicat. In dieta dukan vom folosi pasta de tahini in preparate adaugata ca ingredient tolerat. Chiar si asa, credeti-ma ca merita gustul desavarsit pe care-l da preparatelor in care adaugati 1 lingurita sau maxim 1 lingura de tahini.
Ingrediente :
- 50 grame seminte de susan decorticat (5 linguri)
- 30 ml ulei masline extra-virgin (3 linguri)
- sare dupa gust
Mod de preparare :
Intr-o tigaie antiaderenta de tip teflon sau fonta, rumenim usor la foc mic semintele de susan, cca. 4-5 min.
Atentie sa nu le ardeti pentru ca pasta de susan iese cu gust amarui!
Atasez ambele fotografii inainte si dupa rumenire pentru a va face o idee cam cum trebuie sa arate.
Lasam sa se raceasca complet.
Macinam semintele coapte in masina de rasnit cafea.
Nu va speriati caci nu veti obtine o faina 😀 semintele rasnite au consistenta unei paste pentru ca asa cum stiti contin ulei.
Transferam semintele macinate intr-un blender vertical, de preferat unul cu capacitate mica.
Adaugam uleiul de masline, sarea si blendam pana ce omogenizam bine.
Poate fi pastrat foarte bine la frigider destul de mult timp in cazul in care vreti sa preparati cantitatea dublata. Pentru ca se prepara uşor, prefer sa il fac mai des. Depinde de stilul de gatit al fiecaruia, dar si de preferinta.
Tahini are un gust de nuca, foarte placut. Si poti spune ca este mai mult decat un condiment 😉
Punem pasta intr-un borcanel ermetic inchis si dam la frigider pana dorim sa consumam.
Pasta de tahini este fluida deci se toarna cu usurinta in borcan, iar la rece se mai intareste.
Odata borcanul deschis adaugam deasupra putin ulei de masline pentru a forma o pelicula si a preveni contactul direct cu aerul si eventual aparitia mucegaiul. Astfel rezista nealterat cca. 3 luni.
Ramaneti aproape, incercati sa preparati si voi tahini acasa si cu siguranta veti gasi intrebuintare in multe preparate deliciose. Eu deja am pasta preparata, iar in minte … ce urmeaza … 😉
Reteta este conforma cu etapa Croaziera a dietei dukan, putand fi utilizata 1/2 pana la 1 lingura/zi ca si ingredient tolerat.
Pofta buna s-aveti !
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea lor integrala sau partiala, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
1 Comentariu