ALTE INGREDIENTEINGREDIENTE UTILIZATE

TARATELE de OVAZ

TARATELE de OVAZ

Pentru ca mare parte din preparatele pe care le gasiti in acest web site contin tarate de ovaz, pentru faptul ca ele aduc multe beneficii sanatatii organismului, castigand un loc de frunte in dietele de slabit si nu numai, haideti sa ne reamintim cateva din beneficiile consumului de tarate de ovaz !

Taratele de ovaz sunt o excelenta sursa de fibre solubile si insolubile ce au capacitatea de a absorbi odata cu apa si grasimile si zaharurile alimentare de la nivelul tubului digestiv. Fibrele nu sunt digerate de organismul nostru, si sunt eliminate odata cu grasimile si zaharururile in exces dar si o parte din toxinele rezultate in urma digestiei, reusind astfel  sa reduca numarul caloriilor ingerate. Cand mananci tarate de ovaz in timpul mesei, fibrele formeaza un gel, o „capcana” pe care corpul tau o produce ca sa evacueze in mod direct, fara a trece prin sange, grasimile si zaharurile. Tartele de ovaz reduc concentratia de grasimi din sange si ajuta la scaderea in greutate avand un nivel valoric de doar 15 – indice glicemic.

Acesta este motivul pentru care ovazul si-a castigat de-a lungul timpului un loc de frunte in dietele de slabit, una dintre cele mai cunoscute fiind dieta Dukan. Ca urmare a capacitatii de a absorbi lichide de pana la de 40 de ori volumul initial, fibrele dau o senzatie de satietate pentru foarte lunga durata. In stomac , taratele de ovaz se vor umfla cu apa, si vor crea un sentiment de satietate.

Taratele de ovaz nu sunt indicate doar in cursul curelor de slabire. Acestea au capacitatea de a preveni si combate efectele unor suferinte metabolice:

In diabet taratele de ovaz regleaza concentratia de zahar din sange, reduc necesarul de insulina si au un efect favorabil asupra metabolismului.

Taratele de ovaz reduc concentratia de colesterol din sange, astfel ca sunt recomandate atat persoanelor care au probleme in a mentine la nivel normal aceasta constanta a sangelui, dar si celor care sufera de boli cardiovasculare, arteroscleroza si hipertensiune arteriala.

Este dovedit faptul ca un consum regulat de tarate de ovaz, reduce in mod spectaculos riscul aparitiei cancerului de colon, fibrele din ovaz functionand ca un burete care absoarbe toate acele substante si elemente cu efect cancerigen de la nivelul intestinului gros.

Taratele de ovaz isi pun in evidenta, cu adevarat, toate calitatile in cadrul unei alimentatii sanatoase si diversificate, daca sunt consumate de patru-cinci ori pe saptamana. In general se recomanda sa ne oprim la consumul a cel mult trei linguri zilnic, pentru a evita tulburarile intestinale, pierderile de vitamina D si de magneziu, care ar putea fi asociate cu consumul excesiv de tarate de ovaz.

Trebuie retinut ca taratele de ovaz nu sunt tolerate de persoanele cu colon iritabil sau de cele care au avut o interventie chirurgicala in zona abdomenului ori a tubului digestiv. In toate aceste cazuri, este indicata consultarea medicului si apoi sa se treaca la consumul taratelor de ovaz.

Taratele de ovaz sunt o sursa de fosfor si magneziu, implicate in dezvoltarea si mentinerea oaselor sanatoase, activitati enzimatice, sanatatea dentara si functionarea sistemului imunitar, jucand un rol important in metabolismul energetic si in transmiterea impulsurilor nervoase.

Taratele de ovaz  contin si vitamine din complexul B, proteine si minerale. Proteina din ovaz este considerata de buna calitate, continand mai multi aminoacizi esentiali.

In plus, participa, printre altele, la cresterea si regenerarea tesuturilor si ajuta la mentinerea normala a ph-ului din sange.

Fiind foarte versatile, din tarate de ovaz se pot face chifle, tarte, blaturi de pizza, clatite. Pot fi adaugate cu succes in diverse salate de cruditati, amestecate cu lapte, branza, iaurt, Taratele de ovaz isi pastreaza proprietatile in timpul prepararii termice. Deasemenea pot fi adaugate cu succes in fabricarea painii.

Atentie ! personele cu intoleranta la gluten (boala celiaca)

Atentie ! la contaminarea cu gluten

Ovazul este practic lipsit de gluten pentru ca nu face parte din grupa de cereale a graului, orzului sau secarei, cele trei categorii de cereale care contin in mod natural proteina de gluten. In loc de gluten, ovazul contine o proteina numita avenin.

Contaminarea cu prolamine ale altor cereale care contin gluten se poate intampla pentru ca ovazul este cultivat pe aceleasi terenuri si exista posibilitatea ca un subgrup de pacienti celiaci sa fie intoleranti la ovaz. Cu siguranta ca acestia stiu ce anume sa consume in functie de gradul de diagnosticare si reactia organismului. Ingerarea unor cantitati chiar neinsemnate de alimente care contin gluten declansaza o reactie imuna in intestinul subtire, cauzand o inflamatie cronica. In schimb, aceasta duce in cele din urma la distrugerea vilozitatilor intestinale. Acest proces este insotit de o serie de simptome care difera de la individ la individ.

Pe etichetele unor produse poate fi trecuta sintaxa “poate contine urme de”, insa inscrierea acestui advertisment este de multe ori optionala. Alimentele pot fi etichetate si cu mentiunea “Fara gluten”. In cazul in care un produs poarta aceasta mentiune, inseamna ca acesta corespunde normativelor impuse de Institutul National de Sanatate Publica. Conditia este ca produsul sa contina mai putin de a 20-a parte dintr-un milion cantitate de gluten.

Daca aveti probleme in ceea ce priveste consumul de gluten, cautati sa cumparati tarate de ovaz certificate de catre producator ca fiind sigure, cu mentiunea  pe eticheta ambalajului – “Fara gluten”.

Taratele de ovaz sunt obligatorii inca din prima zi a dietei Dukan !

Ca le consumati doar cu iaurt sau in diverse preparate, acestea nu trebuie sa va lipseasca.

Doza recomandata zilnic in functie de etapa dietei Dukan este:

  • 1,5 lingura/ zi – Atac
  • 2 linguri/ zi – Croaziera
  • 2,5 linguri/ zi – Consolidare
  • 3 linguri/ zi – Stabilizare

A nu se confunda cu fulgii de ovaz sau cu faina integrala de ovaz !!!

Diferenta dintre taratele de ovaz si fulgii de ovaz

Fulgii de ovaz sunt obtinuti din cereala integrala, in timp ce taratele de ovaz sunt obtinute din partea exterioara a bobului de ovaz.

Taratele de ovaz au cu 50% mai multe fibre decat fulgii de ovaz, dar si mai multe proteine, fier, calciu, fosfor, magneziu si zinc, facandu-le mai eficiente in reducerea nivelului de colesterol din organism si ajutand semnificativ procesul de digestie, impiedicand aparitia unor probleme precum constipatia. De asemenea, taratele de ovaz potolesc foamea mai rapid si mai eficient decat fulgii de ovaz.

Diferenta dintre taratele de ovaz si Faina integrala de ovaz

Faina integrala de ovaz ca si multe altele din comert, denumite fainuri integrale, suporta anumite stadii de procesare si se obtin prin macinarea in totalitate a bobului intreg de ovaz/grau ( in cazul de fata-ovaz ). Cuvantul „intreg” reprezinta toate componentele bobului (tarata, germeni si endosperm).

In Romania dupa cum stiti avem diferite sortimente de fainuri integrale printre care si cea de ovaz, insa nu este permisa in dieta dukan in primele 2 etape. Atata timp cat producatorul nu specifica clar din ce este obtinut macinisul, continutul devine si mai ambiguu … de multe ori la faina integrala de ovaz, macinisul se face din fulgii de ovaz.

Pentru a obtine un preparat mai fin se pot macina taratele de ovaz in rasnita de cafea, astfel fiind sigur ca ai aceleasi calitati pastrate ale taratei de ovaz.

 

Surse: The New Yorker ; Prodieta

Sursa informatiilor tehnice: Clinica Mayo, unul dintre cele mai importante centre medicale ale lumii.


Nota:

Site-ul nu vinde. Nu intentioneaza sa ofere sfaturi medicale. Toate informatiile de aici sunt menite sa te ajute sa slabesti cu dieta Dukan, sa te a jute sa gatesti dietetic, prin publicarea de retete ce au la baza alimentatia low carb / low fat/ sugar free/ gluten free, fara tenta comerciala.

Acest site ofera informatii despre dieta, retete dietetice, sanatate si nutritie si este conceput strict in scopuri informationale. Nu inlocuieste consultul unui nutritionist, medic, psiholog si / sau alti specialisti in sanatate si nutritie.

print

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *