Branza reprezinta, incontestabil, unul din cele mai vechi alimente fabricate de om.
Branza este produsul proaspat sau maturat obtinut prin scurgerea zerului dupa coagularea laptelui, a smantanii, a laptelui smantanit, a zarei sau a amestecului unora sau a tuturor acestor produse.
Cu certitudine, prima branza a fost fabricata din lapte de capra sau de oaie, vaca fiind ultimul animal imblanzit de om. Se povesteste ca branza a aparut initial, dintr-o gresala: laptele lasat prea mult timp la pastrare, s-a acrit. Scurs de zer, s-a dovedit, in timp, o descoperire foarte importanta: surplusul putea fi nu numai pastrat, dar si transformat intr-un aliment cu un continut bogat in proteine. La inceput, singura modalitate cunoscuta de a pastra mai multa vreme produsul era conservarea lui in saramura.
Inceputurile procesului de fabricare nu sunt foarte bine cunoscute, dar se stie ca prin secolele IV-III i.Hr. branza devenise deja un produs mai elaborat.In Europa se dezvoltasera tehnici de mulaj si de presare, care, in linii mari, se inrudesc cu metodele de prelucrare din zilele noastre.
Prepararea branzei in casa necesita putin timp si rabdare, dar asta nu inseamna ca este un procedeu foarte anevoios.
Reteta adaptata pentru dieta am vazut-o la Mamy Vio, o gospodina foarte priceputa in preparate conforme cu dieta dukan si nu numai, o doamna foarte draga mie 🙂
Am incercat sa scad cat mai mult grasimea din branza rezultata, dat fiind faptul ca pe piata nu se gaseste un astfel de preparat.
Am reglat cantitatile ingredientelor, nu am mai adaugat ou cum era reteta initiala (oul contine cca. 4 gr. grasime) si totusi a iesit branza 😉
Va asigur ca o data preparata, veti repeta caci veti fi satisfacuti. Chiar si pentru cei mici si cei care nu tin dieta, preparati branza in casa, folosind ingredientele de baza cu o grasime mai ridicata !
Atentie insa ! Laptele trebuie sa fie proaspat, din lapte UHT, nu se poate face branza !
UHT vine de la „Ultra High Temperature” – temperatura ultra inalta si inseamna incalzirea rapida (2-4 secunde) la 135-150 grade C, urmata de racirea brusca si ambalarea in mediu aseptic (fara microbi si fara oxigen). In absenta activitatii microbiene si datorita conditiilor pre-sterilizarii ambalajului, laptele nu mai este atat de perisabil: prin ultrapasteurizare, durata de valabilitate a produsului alimentar este prelungita, nefiind nevoie de conservanti.
Ingrediente:
- 2 L lapte proaspat semidegresat 1,5%
- 400 grame iaurt degresat 0,1%
- 1 lingurita de sare
Mod de preparare:
Punem laptele proaspat intr-o oala de inox, adaugam sarea si il incalzim lent la foc mic sa nu se prinda, pana aproape de punctul de fierbere, fara sa-l dam in clocot (cca. 65 °C).
Adaugam iaurtul si lasam in continuare pe foc pana ce da in clocot. Observam cum laptele coagulat se separa de zer.
Intr-o strecuratoare pusa deasupra unui vas colector (in care va ramane zerul), asezam o bucata de tifon curat inmuiat in apa rece si stors pentru a preveni cat mai mult lipirea branzei.
Turnam laptele coagulat.
Legam tifonul sub forma unei boccelute si atarnam pentru a-si face treaba gravitatia (lasam la scurs).
Punem la presat intr-o forma speciala (sita) sau pur si simplu intre doua tocatoare, peste care asezam o greutate. Mi-a iesit un cas gustos, compact si fara goluri. Il puteti consuma imediat sau puteti sa-i faceti saramura si obtineti o telemea pe care o puteti pastra mai mult timp la rece.
Asa arata casul meu, cand am indepartat tifonul a doua zi:
In dieta dukan aceasta branza se poate consuma incepand cu etapa Croaziera, 30 grame/zi – tolerat.
ATT ! la cantitatile, grasimea ingredientelor si cantitatea rezultata de branza. Astfel puteti sa va calculati singuri cata grasime / 100 grame aveti/ produs finit.
De ce fac acest up grade ? Pentru ca am intalnit multe dukanite care isi pun intrebarea „Ce grasime are branza rezultata ?”.
Tinand cont ca nu preparam branza pe linie tehnologica, unde evident totul este mult mai controlat, masurat si unde sunt luati in calcul multi alti factori, dar si multi aditivi alimentari ? ne vom descurca cat putem de simplu si vom calcula matematic astfel ⇓⇓⇓
Aplicand Regula de 3 simpla pentru calcularea unei marimi direct proportionale … haiiiii ca asta stie toata lumea, am invatat in gimnaziu ?
Ingrediente | Cantitate in grame/ml. | Grasime in grame |
lapte 1.5% | 2000 | 30.00 |
iaurt 0.1% | 400 | 0.40 |
BRANZA rezultata | 400 | 30.40 |
BRANZA /100 gr | 100 | 7.60 |
CONCLUZIE !!! | ||
BRANZA are o grasime de | ⇒ | 7.60 % |
Atentie la calcule, procesul home made este un proces necontrolat nu este la fel ca cel tehnologic.
Dat fiind faptul ca principiile dukan spun :
In etapa Croaziera se pot consuma lactate si branzeturi intre 2% – 7% grasime ca si tolerate 30 grame/zi.
Pofta buna s-aveti !
Reteta incercata si apreciata de cititori ???❤⤵⤵⤵
3 Comentarii