Este usor si rapid de preparat si poti incepe ziua cu un boost de energie.
Shakshuka este originara din Africa de Nord si este gatita traditional in Tunisia, Liban, Algeria, Maroc, Egipt, dar este inrudita si cu unele feluri de mancare din Turcia si sudul Spaniei.
Practic sunt niste oua gatite intr-un sos de rosii 😃 dar nu asa oricum ci rasfatate cu aromele orientului mijlociu 😉Pai, cam da, rasfat pana peste poate … pentru ca sunt convinsa ca ati gasit pe internet reteta, dar gustul deosebit, nu stiu daca v-ati imaginat ca nu vine musai din ingredientele simple ci din condimente. Chimionul fiind piesa de rezistenta, incercati-l in aceasta reteta! Nu credeam nici eu ca o sa-mi placa atat de mult, pana nu m-am saturat mancand shakshuka 😜
Si daca informatia abunda, am citit si va spun si voua ca multa lume confunda chimenul cu chimionul.
Ce-i drept te pot pacali. Si chimenul si chimionul au acelasi aspect, dar prima diferenta dintre ele este chiar culoarea. Desi au aceeasi forma, semintele de chimion sunt mai deschise la culoare decat cele de chimen.
Chimionul (Cuminum cyminum) face parte din aceeasi familie cu fenilculul, iar daca iti e mai usor gandeste-te ca semintele lui semana cu cele de fenicul. Chimenul (Carum carvi) face parte din aceeasi familie cu patrunjelul si coriandrul si are seminte mai inchise la culoare, unele aproape negre.
Cea mai mare diferenta o observi la gust. Chimionul este mai amar cu o aroma distincta si bogata. In timp ce chimenul are un gust dulce-picant, cu note forale si piperate.
Chimionul este o prezenta obisnuita in preparatele mexicane, nord-africane si indiene, in timp ce chimenul este mai obisnuit in Europa, mai ales in Germania, in Orientul Mijlociu si in tariele mediteraneene.
Chimenul poate fi inlocuit la gust cu semintele de marar, iar chimionul cu pudra de curry sau garam masala.
Ingredientele pot varia cantitativ in functie de cate portii vrei sa prepari.
Eu am ales pentru doua portii, asa:
Ingrediente
- 600 grame rosii proaspete tocate cuburi (se poate prepara si cu rosii din conserva)
- 1 ardei gras rosu taiat cuburi sau fasii cum doriti
- 1 ceapa rosie taiata solzi
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita chimion pulbere
- 1 lingurita turmenic
- 1 lingura boia de ardei dulce (sau boia de ardei afumata, iar daca va place mai iute, puteti pune boia iute, dar atentie ca punem si ardei iute)
- 3 catei ustoroi zdrobiti sau razuiti
- 1 ardei iute tocat marunt
- sare si piper dupa gust
- patrunjel proaspat tocat
- 4 oua
Mod de preparare
Intr-un wok/tigaie antiaderenta punem uleiul de masline, ceapa si ardeiul gras. Pentru ca aveam ardei bulgaresc, stiti voi din acela care nu iute, am aruncat si 3-4 ardei bulgaresti curatati de seminte si taiati.
Ardeiul este poate cea mai bogata leguma in vitamina C. Pe langa vitamina C, ardeiul contine si vitamina A, vitamina B si minerale, precum magneziu, cupru, zinc, fier. Ardeiul are putine calorii (aproximativ 30 calorii – in functie de culoare), fiind recomandat in lupta cu kilogramele in plus.
Multe retete cer ca legumele sau chiar carnea precum pieptul de pui sau fructe de mare, peste, sa fie sotate. Avantajul sotarii este ca nu folosim mult ulei ca la prajire.
“Sauter” inseamna, in limba franceza, “a sari”. Motivul pentru care tehnica se numeste precum acest verb este ca, atunci cand sotezi, produsele din tigaie nu trebuie sa “stea locului” mult timp, ci trebuie agitate si plimbate prin tigaie pana sunt gata.
Cand sotezi, alimentele din tigaie trebuie miscate constant, cu ajutorul unei palete. Fie ca le arunci usor in aer, fie ca le plimbi prin tigaie, esentialul e sa nu le lasi sa se odihneasca deloc!
Asadar, sotam ceapa, ardeiul gras in uleiul de masline, condimentate cu sare si piper dupa gust, pana se inmoaie.
Adaugam ardeiul iute tocat marunt si usturoiul zdrobit, amestecam si gatim 3-4 minute.
Adaugam rosiile tocate cuburi, chimionul, boiaua de ardei, turmenicul si amestecam.
Rosiile sunt o excelenta sursa de vitaminele A, C, K, acid folic si potasiu. Acestea furnizeaza si tiamina, niacina, vitamina B6, magneziu, fosfor si cupru, toate necesare unei stari perfecte de sanatate. Printre beneficiile consumului de rosii putem enumera mentinerea sanatatii pielii, intarirea oaselor, reducerea riscului de cancer, reglarea nivelului glicemiei din sange, mentinerea sanatatii parului sau reducerea intensitatii durerilor cronice.
Punem si cca. 150 ml. apa si gatim la foc moderat pana scade zeama iar rosiile sunt gatite, cca. 20 minute.
Transferam sosul de rosii intr-un vas termorezistent pentru ca vom introduce la cuptor.
Facem cu o lingura cate un cuib pentru fiecare ou pe care il vom pune, eu am pus 4 oua.
Evident daca preparati o cantitate mai mare de sos, alegeti un vas mai mare si puneti cate oua doriti.
Oul este un aliment hranitor, care nu ingrasa. Este indicat in diete pentru ca asigura o cantitate scazuta de albumine si contine foarte putine glucide. Consumat dimineata, oul ajuta la reducerea indicelui de masa corporala. Oualele sunt bogate in nutrienti importanti organismului (magneziu, fier, fosfor, potasiu, zinc, cupru, vitaminele A, B1, B2, B5, E). Totodata, oualele sunt bogate in antioxidanti (seleniu) care ajuta la reducerea inflamatiei din organism.
Bagam vasul la cuptor pentru cca. 5 minute. Vrem ca albusul sa fie făcut, dar galbenusurile sa ramana moi 🍳🍳🍳🍳
Cu patrunjel proaspat tocat, presarat deasupra, un deliciu!
Voila!
Pornind de la reteta de baza, putem face multe variatiuni, chiar si branza putem presara, insa eu am vrut sa simt aromele asa cum au fost gatite, data viitoare voi incerca si alte combinatii.
Patrunjelul il putem inlocui cu alte ierburi aromate dupa placul fiecaruia, busuioc, oregano sau coriandru.
In dieta dukan, Shakshuka astfel preparata poate fi consumata incepand cu etapa Croaziera – zile de proteina & legume (PL), de catre o singura persoana in doua zile. Nu, Nuuuu din cauza ca am pus eu 4 oua, caci oua puteti manca cat va tine ficatul 😜 dar, tinem cont de cele doua linguri ulei de masline cu care am sotat, 1 lingura/zi = aliment permis.
Un preparat dieteic, gustos si satios si pentru cei care nu sunt la dieta.
Fie mic dejun, pranz sau cina, cu Shakshuka vei avea un rasfat culinar, te asigur! Se poate servi calda sau rece, este absolut minunata in ambele variante, mai ales cu paine prajita 😋
Pana data viitoare …
Pofta buna s-aveti si o viata sanatoasa!
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea lor integrala sau partiala, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
0 Comentarii