Vrei sa faci crusta de tarta ? Iata una din posibilitatile pe care le ai, fara sa folosesti faina alba din grau, un preparat dietetic, sanatos si evident fara gluten.
Imi plac foarte mult tartele, blatul usor crocant dar in acelasi timp fraged cu umpluturile atat de versatile imi dau fiori 😁 Si da, versatile, pentru ca acest blat de tarta il putem folosi atat la deserturi cat si la aperitive delicioase. Aruncand un ochi prin frigider, repejor iti dai seama ca, fie desert, fie un preparat sarat, poti gasi variante multiple si sa amesteci cateva ingrediente pentru a prepara o tarta.
Ingrediente crusta:
- 1 ou
- 80 grame faina de migdale
- 15 grame tarate de psyllium
- 40 grame proteina din soia
- 50 grame pesmet fara carbohidrati
- 125 grame iaurt grecesc semi-degresat (2% grasime)
- un praf de sare
Ingrediente umplutura:
Va spuneam ca umpluturile sunt dupa placul inimii si ce aveti prin frigider 😉 Eu am avut cam asa:
- 200 grame ciuperci proaspete (pot fi si din conserva)
- 200 grame baby spanac
- 150 grame cascaval light (sau daca ati facut cascavalul dietetic a carui reteta o gasiti AICI, puteti sa-l folositi)
- 250 grame iaurt grecesc semi-degresat (2% grasime)
- sare, piper si condimente dupa gust (eu am pus oregano si busuioc)
Mod de preparare:
Folosim un robot de bucatarie pentru rapiditatea dar sigur, se pot amesteca si manual.
Punem toate ingredientele uscate inclusiv oul si amestecam cateva secunde.
Pentru ca aluatul sa nu fie asa nisipos, daugam iaurtul grecesc si amestecand inca cateva secunde obtinem un aluat care poate fi modelat.
Are o consitenta in asa fel incat sa putem forma gramajoara stransa in pumn.
Rasturnam compozitia intr-o tava de tarta termorezistenta. Forma mea are diametrul de 24 cm. la interior.
Mai intai modelam marginile, inaltand aluatul pe forma cu ajutorul degetelor.
Apoi cu o lingura tasam si baza.
Lasam crusta de tarta astfel formata deoparte si ne ocupam de umplutura.
Crusta nu este necesar in cazul de fata sa o coacem in orb. Daca doriti sa preparati tarta cu umpluturi care nu necesita coacere, da, trebuie sa o coaceti in orb mai intai si dupa aceea sa o umpleti. La deserturi cu siguranta asa trebuie sa procedati, iar cremele si ornarea vor da tusa finala de senzatie 🥰
Multe retete cer ca legumele sau chiar carnea precum pieptul de pui sau fructe de mare, peste, sa fie sotate. Avantajul sotarii este ca nu folosim mult ulei ca la prajire.
“Sauter” inseamna, in limba franceza, “a sari”. Motivul pentru care tehnica se numeste precum acest verb este ca, atunci cand sotezi, produsele din tigaie nu trebuie sa “stea locului” mult timp, ci trebuie agitate si plimbate prin tigaie pana sunt gata.
Cand sotezi, alimentele din tigaie trebuie miscate constant, cu ajutorul unei palete. Fie ca le arunci usor in aer, fie ca le plimbi prin tigaie, esentialul e sa nu le lasi sa se odihneasca deloc!
Asadar, sotam ciupercile taiate in prealabil cu spanacul si 1 lingura ulei de masline.
Sunt gata cand apa lasata se evapora complet.
Batem cu furculita cele 4 oua si adaugam iaurtul.
Amestecam si adaugam cascavalul ras.
Compozitia o rasturnam peste ciuperci si spanc si condimentam – sare, piper si condimente.
Amestecam totul si rasturnam peste crusta de tarta.
Distribuim uniform si coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade cca. 40 – 45 min. pana ce umplutura se incheaga, sau pana ce se rumeneste usor.
Foarte gustoasa Voila! 😋
Crusta de tarta se coace foarte frumos si se desprinde foarte usor, fara sa faci nimic altceva decat sa ridici cu mana de o margine, pur si simplu nu se lipeste chiar daca forma nu am uns-o cu ulei sau unt.
Trebuie doar sa o lasam sa se raceasca partial. Puteti servi direct din forma, taiata in triunghiuri sau o puteti transfera cu mare usurinta pe alta farfurie. Nu trebuie dacat sa acoperiti vasul cu o farfurie la fel de mare, sa rasturnati tarta, idepartati farfuria ajutatoare si apoi sa o transferati 👌
In dieta dukan, tarta poate fi consumata incepand cu etapa Croaziera – zile de proteina & legume (PL), de catre o singura persoana in 4 zile pentru ca are in compozitia crustei, faina de migdale – ingredient permis pentru 4 zile.
Nu contine tarate de ovaz, deci nu va afecteaza consumul zilnic obligatoriu in dieta dukan, putand sa va bucurati de acestea in alte preparate cum ar fi : paine, focaccia, chifle, etc. Nu contine ingrediente tolerate.
Un preparat dieteic, gustos si satios si pentru cei care nu sunt la dieta, tarta nu contine gluten.
Deci, impartasiti si celor dragi reteta, caci poate sunt printre prietenii vostri persoane interesate de aceasta dieta sau din varii motive au nevoie de idei sanatoase.
Fie mic dejun, pranz sau cina, cu tarta sarata vei avea un rasfat culinar, te asigur! Se poate servi calda sau rece, este absolut minunata in ambele variante.
Blatul usor crocant dar in acelasi timp fraged, este deosebit de gustos, plus ca nu se face absolut deloc greu.
Tartele sarate se pot servi ca atare sau alaturi de o salata proaspata. Sunt foarte bune si la pachet.
Pana data viitoare …
Pofta buna s-aveti si o viata sanatoasa!
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea lor integrala sau partiala, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
0 Comentarii