O prajitura pe care doream sa o reinterpretez in varianta dietetica de foarte mult timp! Usor de preparat, delicioasa Semiluna cu nuca, fara faina alba din grau si fara zahar, la care nuca, musai sa nu lipseasca pentru ca ii da gustul copilariei.
Ingrediente:
- 4 oua
- 80 grame tarate ovaz (de preferat macinate fin in rasnita de cafea)
- 80 grame faina de migdale
- 80 grame lapte praf degresat
- 80 grame Mix pentru Gofre fara Carbohidrati – NoCarb
- 150 grame Indulcitor cu Stevia 1:2 – Green Sugar Premium (in functie de cat de dulce va doriti)
- 30 grame Indulcitor natural cu Stevia si aroma de vanilie Bourbon – Green Sugar pentru aroma (sau esenta de vanilie)
- 450 grame iaurt grecesc semi-degresat 2% grasime
- 5 ml. aroma gel nuci
- o lingurita coaja de lamaie rasa
- un praf de sare
- 10 grame praf de copt
- 100 grame nuca taiata grosier
Mod de preparare:
Practic, blatul nu este altceva decat un blat de pandispan sau chec pufos, fie ca alegeti varianta mai meticuloasa cu albusurile batute spuma, fie ca alegeti varianta mai simpla cu ouale batute intregi, obtineti acelasi rezultat. Asadar, dupa cum o sa vedeti, eu am ales vrianta mai simpla. Farmecul acestei prajituri ramane evident forma de semiluna (nu ca n-ai putea sa o decupezi in fel si chip 😁), aromele preferate si nuca.
Blatul este suficient pentru tava mea cu dimensiunile de 30×40 cm, insa puteti sa-l coaceti in ce tava doriti voi. Daca tava e mai mica, veti obtine o prajitura mai inalta.
Preincalzim cuptorul la 180 grade celsius.
Cantarim ingredientele uscate: taratele de ovaz, faina de migdale, laptele praf si mixul de gofre fara carbohidrati. Le amestecam bine cu 10 grame praf de copt.
Mixam ouale cu un praf de sare si indulcitorul, pana ce acesta se topeste si obtinem o compozitie spumoasa. Eu am adaugat tot acum si indulcitorul cu aroma de vanilie.
Adaugam iaurtul, mixam in continuare pentru a-l incorpora.
Adaugam in doua etape si ingredientele uscate, mixam la viteza mica pana le incorporam.
La final adaugam aroma gel de nuci si coaja rasa de lamaie. Dupa preferinta, le puteti inlocui cu ce arome va plac. Insa acestea, mie mi se par cele mai potrivite, pentru ca dau toata savoarea prajiturii.
Obtinem o compozitie de consitenta unui chec care curge, desi nu este foarte fluida, pentru ca, intre timp asa cum stiti taratele de ovaz se hidrateaza si absorb lichidele. De aceea nu folosim o cantitate foarte mare de ingrediente uscate ca in cazul fainii albe de grau.
Tapetam tava cu hartie de copt. Cand am o tava mai mare eu obisnuiesc sa pulverizez pe ea putin ulei, pentru a se lipi hartia de copt si astfel nu mai „fuge”.
Turnam compozitia in tava tapetata si o nivelam cu spatula.
Presaram nuca maruntita grosier pe toata suprafata blatului.
Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade celsius pe treapta din mijloc a cuptorului cu gaz, pana ce pandispanul creste si nucile sunt rumenite, cca. 30 min., in functie de cuptorul fiecaruia.
Lasam prajitura sa se racoreasca putin, o pudram cu indulcitor si apoi o decupam. Nu este necesar sa o lasati a se raci complet, pentru ca, asa calduta se decupeaza foarte frumos.
Deci decupam … iar marginile le mancam 😀 pentru ca sunt foarte bune.😋
Cu ajutorul unei forme din inox sau pur si simplu cu un pahar mai subtire decupati in forma de semiluna, incepand dintr-un capat – marginile nu vor arata chiar ca o semiluna, asa ca imi revin mie in totalitate. Mai ales ca spre bucuria mea, fiind primul degustator, am ramas placut suprinsa, caci prajitura e foarte buna si calduta.
Este foarte pufoasa si aromata, fix gustul copilariei. 😍
Prajitura Semiluna – un desert delicios de care gospodinele mai in varsta nu numai ca au auzit, dar, cu siguranta l-au si pregatit. Pentru voi dragilor, m-am gandit sa fac aceasta reteta pentru a fi conforma cu dieta dukan faza croaziera – faza de scadere in greutate.
Are un blat pufos si un topping crocant ce te cuceresc de la prima inghititura. Mi-amintesc cand o preparam copiilor mei in varianta clasica, abia asteptam sa mananc marginile, ce nu ajungeau niciodata pe un platou.😂
La fel de gustoasa a iesit si aceasta prajitura dietetica! 😋
Chiar merita toata atentia, pentru ca o sa va cucereasca si o sa o tot faceti.
In dieta dukan croaziera, respectant ingredientele si cantitatile date, preparatul poate fi consumat de o singura persoana in 5 zile. Blatul nu contine ingrediente tolerate. Conform principiilor dietei dukan, faina de migdale poate fi considerata ca inlocuitor al uleiului de masline-ingredient permis (practic grasimea), iar nuca presarata deasupra cca. 100 grame (sau mai putin daca doriti sa scadeti mai mult grasimea) o considerati ca si ingredient tolerat. Si credeti-ma ca este sufienta portia care va revine pentru 1 zi din ditamai tava. O sa va satisfaca cu siguranta pofta de un dulce sanatos. 🤗
Impartasiti si celor dragi reteta, caci poate sunt printre prietenii vostri persoane interesate de aceasta dieta sau din varii motive au nevoie de idei sanatoase.
Pofta buna s-aveti si o viata sanatoasa!
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
0 Comentarii