PUMPKIN bread, Chec cu Dovleac, numiti-l cum doriti voi, caci tot delicios ramane. In cca. o ora de copt si putin timp la pregatit, veti avea in casa un miros imbietor de condimente dulci de toamna si un chec sanatos si foarte gustos. 😋🎃
Trebuie sa va spun ca sunt fan dovleac 🎃, sub orice forma ar fi el gatit.
Se poate prepara cu dovleac ras si calit (cum am facut eu), sau cu piure de dovleac preparat prin coacere si apoi pasat in blender. Doar sa tineti cont la cat de dulce este dovleacul pe care-l cumparati si sa ajustati dupa gustul vostru adaosul de indulcitor.
M-am bucurat ca pe langa ingredientele sanatoase si dietetice pe care le folosesc de obicei, am reusit sa gasesc faina integrala din ovaz fara gluten. Astfel am reusit sa prepar acest desert in totalitate fara gluten si se pot bucura mai multe persoane de el. 🤗 Pentru cei care nu au probleme cu glutenul, o pot inlocui cu faina integrala din grau, sau daca nu tin la silueta 😁 cu faina alba din grau.
Ingrediente:
- 2 oua
- 150 grame iaur grecesc semi-degresat (2%grasime)
- 75 grame Indulcitor cu Stevia 1:2 – Green Sugar Premium (in functie de cat de dulce va doriti)
- 300 grame dovleac ras si calit cu indulcitor dupa gust (sau piure de dovleac copt)
- 80 grame faina de migdale
- 160 grame faina integrala de ovaz fara gluten (sau faina integrala din grau sau din ovaz)
- 80 grame lapte praf degresat
- 20 grame Faina Mix de fibre fara carbohidrati
- un praf de sare
- 10 grame praf de copt
- 5 grame bicarbonat de sodiu
- 1/2 lingurita cuisoare macinate
- 1/2 lingurita nucsoara macinata
- 10 grame Indulcitor natural cu Stevia si aroma de vanilie Bourbon 25 – Green Sugar (sau 5 ml esenta de vanilie)
- 10 grame Indulcitor natural cu Stevia si aroma de scortisoara – Green Sugar (sau 1 lingurita scortisoara macinata)
- 80 grame picaturi de ciocolata neagra (optional)
Mod de preparare:
Problema serioasa … 🎃! Desi sunt fan dovleac, sa nu ma pui sa tai si sa curat, caci esti cel mai mare dusman al meu. 😂 Evident am speculat putin terenul si cand l-am prins pe sotul cu timp, l-am pus la treaba. Deci asta este meritul lui. Trebuie sa recunosc ca a contribuit. 😉🥰
Curatam dovleacul de coaja, offff … coaja aia lemnoasa. 🤣 Il taiem bucati si il radem pe razatoare. Da ce, credeti ca femeia nu e inventiva?!🤔 Pai cum sa mai tin sotul dupa poftele mele nastrusnice? Mi l-a curatat, mi l-a taiat bucati si fuse si se duse. 😁 Asadar, m-am descurcat onorabil cu bucatile de dovleac taiate cubulete, caci le-am pus in robotul de bucatarie si vrum vrum de cateva ori si mai ca mi-l facea pasta, daca nu ma opream la timp. 😃
Calim dovleacul intr-o cratita antiaderenta la foc mic pana se inmoaie amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca. Oricum, nu-i pericol mare, cand incepe sa se inmoaie isi lasa apa si atunci cand apa scade, gusti si iti dai seama ca este suficient de calit si moale.
Tragem cratita de pe foc si adaugam indulcitor dupa gust (in functie de cat de dulce este dovleacul), scortisoara pudra, amestecam si lasam la racit.
Eu de exemplu, de la un dovleac de 2 kg, am obtinut cam 1,2 kg de piure si am pus 120 grame Indulcitor cu Stevia 1:2 – Green Sugar Premium (are putere dubla de indulcire fata de cea a zaharului) si 30 grame Indulcitor natural cu Stevia si aroma de scortisoara – Green Sugar.
Evident, daca la acest chec folosim doar 300 grame dovleac calit, restul merge la congelator in pungute, ca doar a muncit sotul sa-l curete. 😀 Data viitoare cand mai vreau sa fac o reteta cu dovleac nu ma mai vaicaresc la voi. 🥰 Oricum il mai asteapta unul cumintel … asta din poza. 😂
Cantarim fainurile – faina integrala, faina de migdale, laptele praf, mixul fara carbohidrati si le amestecam intr-un bol cu praful de copt si bicarbonatul de sodiu. Va las si foto cu faina integrala de ovaz fara gluten, poate sunt persoane interesate.
Intr-un bol incapator si adanc mixam ouale cu un praf de sare si cele 75 grame indulcitor pana se omogenizeaza bine si devin o spuma densa.
Adaugam iaurtul, dovleacul calit, aromele si mixam la viteza mica pentru a le incorpora.
Adaugam amestecul de fainuri in 3 reprize si amestecam pentru a le incorpora. Puteti face asta si cu un tel in forma de para.
Obtinem o compozitie vartoasa, dar care cade din lingura desi nu este fluida. Optional putem adauga picaturi de ciocolata neagra sau ciocolata taiata bucatele, nuci sau fructe deshidratate, dupa preferinta fiecaruia. Eu am pus doar picaturi de ciocolata. Pentru cei care tin dieta dukan, adaugati ciocolata neagra cu masa de cacao mai mare Ciocolata neagra minim 70% cacao sau mai mult — 85 % (poate fi cu indulcitor sau cu zahar).
Turnam compozitia in tava de chec tapetat cu hartie de copt, nivelam, ornam cu picaturi de ciocolata sau nuci si dam la cuptor. Eu am presarat si cateva seminte de dovleac creude. Daca aveti o forma din silicon nu este necesar sa o mai tapeti. Puteti coace si in monoportii – briose sau mini checuri.
Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade C, pe treapta din mijloc, cca. 45 min., apoi acoperim checul cu o folie din aluminiu alimentar si mai coacem inca cca. 20-25 min. (testul cu scobitoarea).
Voila! Checul creste foarte frumos si nu se “prabuseste”.
Trebuie doar sa-l scoatem pe un gratar la racit, pentru a nu face condens, situatie in care se poate umezi daca-l lasati sa se raceasca in tava de copt.
Poate fi mancat simplu sau pudrat cu indulcitor pudra.
In dieta dukan, checul se poate consuma incepand cu etapa croaziera zilelede proteina pura&legume (PL) intrucat contine dovleac (leguma), de catre o singura persoana in 4 zile.
Daca ma intrebati de ce? Va reamintesc conform Listei de alimente tolerate pe care o gasiti 👉 AICI actualizata mereu in timp optim, puteti sa va calculati cu usurinta consumul:
- 160 grame faina integrala = tolerat/4 zile (20 grame/zi = 1 tolerat, iar 40 grame = 2 tolerate/zi)
- 80 grame faina de migdale = permis/4 zile (20 grame inlocuiesc lingura de ulei permiza/zi)
- 80 grame ciocolata neagra = tolerat/4 zile (20 grame = 1 tolerat) – chiar daca avem 3 tolerate ca ingrediente, puteti manca mai putin decat un sfert de chec/zi in croasirera, iar daca sunteti in etapa consolidare limitati-va la un sfert de chec/zi
Impartasiti si celor dragi reteta, caci poate sunt printre prietenii vostri persoane interesate de aceasta dieta sau din varii motive au nevoie de idei sanatoase.
Nu putea sa treaca sezonul dovleacului fara un „Pumpkin bread” sau chec cu piure de dovleac, o varianta sanatoasa, fara zahar, fara faina alba din grau, basca si fara gluten, o reteta asemanatoare cu cea pentru vestita reteta „Banana bread”.
Sper sa va placa aceasta reteta si sa o pregatiti si savurati cu drag. 🥰
Foarte potrivita toamna, cand dovlecii se gasesc cu usurinta, checul cu dovleac poate face senzatie la petrecerea de Halloween.🎃👻🥳
Va astept la o cafea cu miros de toamna tarzie! 🎃☕
Pofta buna s-aveti si o viata sanatoasa!
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
0 Comentarii