Ma bucur in fiecare an de legume, carne si oua, pentru ca mama, un om care iubeste pamantul si il respecta, nu foloseste pesticide sintetice si nici ingrasaminte chimice, nu folosește antibiotice pentru animale si nici aditivi alimentari sau alte substante complementare pentru prelucrarea produselor agricole 🙂
Productia ecologica la mine in bucatarie, prea bun, prea ca la tara! Rosii proaspete romanesti din gradina mamei 🙂
Sa nu credeti ca m-am complicat cu cine stie ce “masinarii” de genul celor speciale cu site pentru suc de rosii, pur si simplu am taiat 3 kg de rosii bucati si le-am pus in robot. Si-a facut treaba foarte bine caci nu am gasit nici urma de seminte sau coaja (rosiile fiind si un soi fara prea multe seminte).
Sucul de rosii l-am pus la fiert intr-o oala cu fund dublu, am adaugat 2 linguri ulei de masline extravirgin (optional), 2 foi de dafin, cimbru uscat pentru aroma si am potrivit de sare (cca. 1 lingura) si piper.
Am redus sucul la foc domol timp de o ora pana ce s-a eliminat apa lasata din rosii.
Fierbeti atat cat va doriti sa fie de consistent, mai gros sau mai subtire. Scazand sucul de rosii mai mult, obtineti bulionul de casa, un deliciu fara conservanti 😉
Daca-l doriti mai aromatizat adaugati spre final frunze de patrunjel, telina, busuioc tocate marunt.
Rosiile mele fiind foarte coapte, un soi bun si dulce, nu a fost nevoie sa indulcesc sucul. Gustul vi se pare acrisor ? Doriti un suc/bulion mai dulceag ? Adaugati la final putin indulcitor pentru a indeparta acest neajuns.
Daca nu tineti dieta Dukan sau alta dieta alimentara puteti adauga chiar si putina miere pentru a-l indulci.
Bun la toate! pizza, lasagna, paste, mancaruri gatite si cu ingrediente controlate, fara zahar sau conservanti.
In dieta Dukan se poate consuma incepand cu etapa Croaziera in zilele de proteina pura (PP) – tolerat 1 LG/zi , nelimitat in zilele de proteina & legume (PL).
Doriti sa-l pastrati pentru iarna in camara ? Va este teama pentru ca nu contine conservanti ?
Spalati bine recipientele in care vreti sa-l depozitati (cele mai potrivite sunt cele sin sticla) cu capac bun care inchide ermetic (pentru a nu patrunde aerul in interior). Intr-o tava in cuptor cu gaz sau electric la 160 -180 grade sterilizati recipientele si capacele asezate cu fata in sus cca. 20-30 min. Aveti grija sa nu se atinga intre ele pentru a preveni spargerea.
Turnati sucul de rosii cald (nu lasati recipientele sa se raceasca – lasati-le in aceeasi tava in care au stat in cuptor), astfel transferul de caldura nu se realizeaza, iar riscul ca acestea sa se sparga nu exista.
Puneti capacele imediat si inchideti ermetic si o sa observati cum se creeaza vacuum datorita temperaturi ridicate din interior.
Le mai sterilizati inca o data prin fierbere.
Intr-un vas adanc cu fund dublu (sau cu o tabla sub el) asezam un prospop de bucatarie sau ziare, apoi recipientele umplute si inchise ermetic. Printre ele punem tot prosop sau ziare pentru ca acestea sa nu se atinga si sa se sparga. Umplem vasul cu apa, care trebuie sa ajunga pana la nivelul umpluturii din recipiente. Fierbem la foc domol, din momentul in care apa si continutul recipientelor a inceput sa fiarba. Eu am fiert cca. 1 ora, iar daca apa a scazut am completat cu apa calda.
Oprim focul si acoperim cu un prosop gros pentru ca transferul de caldura si racirea sa se faca treptat (lasam pana a doua zi).
Mai puteti steriliza in cuptorul cu gaz sau electric, pe tava, asa cum am sterilizat recipientele goale la 160 cca. 30 min. Oprim cuptorul si le lasam in el pentru ca acestea sa se raceasca treptat.
Pofta buna s-aveti !
10 Comentarii