“Nu stiu altii cum sunt…”, insa mie daca imi dai doar uscaturi/racituri … nu mai esti prietenul meu 😀
Imi place mancarea gatita, imi plac sosurile, yuuum … sa nu-mi spuneti ca nici macar o data in viata nu ati intins cu dumicatul de paine in sosul mancarii, aromat, aburind si bine condimentat ?!
Si cum vara este pe sfarsite, haideti sa profitam de legumele sanatoase si gustoase si sa va spun cum am gatit ardei umpluti, tot santosi si gustosi 😉 Mai ales ca-s din gradina mamei mele dragi, veniti la pachet cu multe alte bunatati 🙂
Sa primim toamna cum se cuvine zic ! Productia ecologica la mine in bucatarie, prea bun, prea ca la tara 🙂
Ingrediente :
- 10-12 ardei grasi ( marime medie )
- 800 grame carne slaba (tocata acasa), folosesc in amestec – muschi de porc, vita , pui sau curan
- ½ cana orez integral (brun) sau orez konjac
- 1 cepa
- 1/2 legatura marar
- 1/2 legatura patrunjel
- piper proaspat macinat
- sare
- 1 lingurita paprika dulce sau iute (optional- pentru culoare si aroma)
- o crenguta cimbru uscat
- 250 de ml. suc de rosii concentrat fara adaos de zahar (sau bulion)
- 2 linguri ulei de masline extravirgin (optional)
- cateva boabe de piper
- 2 frunze de dafin
Mod de preparare :
Cel mai indicat este sa cumparam carnea si sa o tocam noi acasa si nu am sa va spun cate s-au spus caci stiti cu totii, decat faptul ca atunci cand o toci tu, esti sigur de rezultat.
Am avut carne de vita si curcan pe care am tocat-o pe rand in robotul de bucatarie.
Scoatem cotorul, semintele si curatam bine ardeii de nervurile din interior.
Ii spalam bine in apa rece si ii lasam la scurs cu deschizatura in jos.
In cazul in care faceti un mix si doriti sa umpleti si dovlecei si rosii, sa nu care cumva sa aruncati scobitura din rosii si dovlecei ! Miezul acesta il puteti toca marunt cu cutitul si adauga in cratita la fiert.
Tocam ceapa marunt si o adaugam peste carne, apoi si sarea, piperul (dupa gust), paprika si verdeturile tocate. Punem si orezul spalat in prealabil in cateva ape reci si scurs bine.
Amestecam bine, pana obtinem o compozitie omogena.
Eu am mai facut ardei umpluti si fara pic de orez si sa stiti ca au iesit foarte gustosi.
In dieta dukan pentru etapa Croaziera zilele de proteina & legume (PL) aveti voie doar orez konjac sau fara orez.
Umplem ardeii cu compozitia de carne, insa daca le puneti capac din rondele de rosii nu-i umpleti complet. Cand am timp si nu ma grabesc le pun capac din rondele de rosii, azi m-am grabit … 😛
Intr-o cratita potrivit de adanca asezam ardeii cu deschizatura in sus.
Cam intr-un litru si jumate de apa adaugam sucul de rosii concentrat, eu am avut suc facut de mine, reteta aici (sau bulion), uleiul de masline extravirgin(optional) si boabele de piper. Dam amestecul intr-un clocot si il turnam usor peste ardeii din cratita. Daca nu este suficient lichid mai fierbeti putina apa si turnati atat cat sa acoperiti ardeii.
Adaugam si foile de dafin, crenguta de cimbru uscat si punem cratita sa fiarba la foc potrivit.
Pentru ca ardeii sa nu se ridice deasupra si a-i tine sub sosul in care fierb, putem aseza deasupra o farfurie.
I-am fiert cam 1 ora si jumatate suficient cat carnea si orezul sa fie gatite.
Presaram putina verdeata deasupra si gata.
O sa va intrebati de ce am ales orezul integral (brun) cand de fapt ardeii se fac cu orez alb si bob rotund.
Zic ca-i un mit faptul ca cele mai iscusite gospodine spun ca orezul cu bob rotund leaga bine carnea. Carnea daca nu este grasa tot se leaga, cu sau fara orez cu bob rotund, dar si cu sau fara ou in compozitia de carne. De fapt acesta din urma (oul) daca-l adaugati din obisnuinta, are rolul de a intari carnea din preparatul fiert.
Pe langa legume, cereale integrale, paste integrale sau paine integrala, unul din carbohidratii buni complecsi de care organismul nostru are nevoie este si orezul integral (brun).
Carbohidratii complecsi au un indice glicemic scazut. Fibrele pe care le contin acestia au zero calorii si captusesc intestinul subtire. In acest fel, absorbtia lor in sange se produce foarte lent.
Asadar las mituri mai mult sau mai putin combatute si aleg ce-i mai bun pentru mine 😀
Un deliciu si cu si fara iaurt grecesc 😉
In locul smantanii, in cazul in care o preferi, iti recomand un iaurt grecesc semi-degresat (2% grasime) care inlocuieste cu brio smantana si-ti salveaza silueta !
Pofta buna s-aveti, si o toamna imbelsugata dragilor !
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
0 Comentarii