Nu strambati din nasuc, este o adevarata delicatesa ! Imi place pestele si tot ce misca in mare si este comestibil 😍Delicios si sanatos !
O reteta foarte simpla si extrem de savuroasa, pe care in varianta clasica o gasiti preparata de foarte multi bucatari, fiecare aducand un plus de gust si aroma dupa inspiratie.
Inspiratia mea de data aceasta a fost blogul de gastonomie al lui Radu Popovici, un blog pe care-l citesc de multa vreme. Foarte interesant pentru cei care au curiozitatea sa cunoasca relatia dintre cultura si alimentatie. Va recomand cu drag sa rasfoiti acest blog si veti fi surprinsi sa descoperiti si sa gustati fascinatia. Gastronomia este o activitate complexa ce inmanuncheaza artele frumoase si stiintele sociale si nu se poate confunda cu arta culinara, asa cum, nici un bucatar bun nu este intotdeauna si un gurmand.
Reteta de la care am pornit spre a face o varianta dietetica m-a fascinat cu ingredientul minune, condimentul cel mai scump din lume a carui origine pare a fi certificata in Orientul mijlociu si anume sofranul – supranumit „aurul rosu”. Firisoarele atat de pretioase sunt staminele de Crocus Sativus.
Am avut o zi plina cap-coada. Pentru ca mi-am propus musai sa prepar aceasta reteta, astrele nu au vrut sa-mi surda de la inceputul zilei 😢 Dis de dimineata am cautat in cateva magazine sofran si am pierdut ceva timp fara rezultatul dorit. Am gasit intr-un final, cand deja credeam ca voi renunta si o voi lasa pe alta data. Pentru ca are atatea proprietati, nu putea sa lipsesca din reteta ! Sofranul este un bun aromatizant, stimulator digestiv, purgativ, intaritor si afrodiziac. Orezul cu sofran este renumit, are o culoare si un gust nemaipomenit, iar un suc de rosii cu sofran nu-l veti uita repede ! Specialistii spun ca sofranul are un gust care nu poate fi reprodus in laborator – ce bine ! 👌
Adaptand ingredientele, reteta pe care o preparam acum este dietetica, fara sa aduca cu ea grasimi si carbohidrati si de ce nu, pastrand si echilibrul nutritional.
Pentru ca tot v-am aratat cum puteti prepara acasa tagliatelle fara faina alba, fara lactoza, low carb, low fat, gluten free, reteta pe care o gasiti AICI, ne vom folosi de acestea in prepararea retetei.
Ingrediente :
- 160 g tagliatelle proaspete
- 1 lingura de ulei de masline extra virgin
- 12-15 creveti cruzi decorticati sau creveti congelati prefierti
- 200 grame iaurt grecesc semi-degresat (2%)
- 50 ml vin alb sau rose
- zeama de la o jumatate de lamaie
- 12-15 grame firicele de sofran
- putin ardei iute proaspat, curatat de seminte si tocat marunt (sau dupa gust)
- 5 – 6 rosii cherry, taiate in jumatate
- patrunjel verde, tocat (merge de minune si cu busuioc verde, tocat)
- 3 – 4 catei de usturoi, feliati
- putin parmesan, ras
- sare
- piper negru, proaspat macinat
Cam astea sunt, sper ca n-am uitat ceva 😜
Mod de preparare :
Intr-o cratita incapatoare punem apa cu sare la clocotit pentru paste.
Mai intai vreau sa va arat ingredientul minune sofranul, dupa care am alergat toata dimineata si pe care l-am gasit pretios ambalat intr-o cutiuta, precum un inel de aur, caci nu degeaba este el condimentul cel mai scump din lume. Si nu va spun toate astea spre a afisa opulenta, dar fie vorba intre noi undeva la 10 lei 15 grame de sofran firicele, merita sa-ti faci un deliciu culinar cu o aroma si culoare de invidiat 👌
Am citit ca pentru a prepara „ca la carte” firele de sofran, aceastea ar trebui inmuiate in apa sau lapte cald inainte sa fie adaugate in mancaruri.
Firele de sofran continua sa parfumeze mancarea in urmatoarele 24 de ore. Multe preparate cu sofran au un gust mai bun a doua zi, pentru ca sofranul continua sa isi elibereze aroma si dupa aceea. Si mancarea se coloreaza mai intens in galben.
Asadar, peste sofran adaugam vinul si il lasam deoparte sa infuzeze.O culoare uimitor de frumoasa, un galben portocaliu si o mireasma deosebita !
Curatam crevetii proaspeti, ii spalam si ii lasam la scurs.
Eu am avut cozi de creveti cruzi, fara cap, eviscerati, congelati prefierti. Stiu, vi se par cam uratei cu aceasta culoare cenusie, aceasta fiind culoarea crevetilor de altfel, insa nu va speriati caci veti vedea ce frumos isi schimba culoarea cand sunt gatiti.
Din prea multa dragoste pentru aceste „oratanii” am facut exces de zel si nu m-am limitat la 12-15 buc. ci am gatit toata punga de 450 grame, ca haplea 🤣 desi sunt cam multicei pentru 2 portii.
I-am scufundat cca. 2-3 minute in apa clocotita cu sare, apoi i-am scos cu o sita.
Am lasat la crevetii la scurs. Imi pare rau ca nu pot sa va arat ce culoare frumoasa au capatat, un roz superb. Dat fiind faptul ca in bucataria mea bate soarele in prima parte a zilei (cand am si gatit aceasta reteta), nu mi-am dat seama sa ma retrag in alta parte ferita de soare. Astfel, macar in aceasta faza a crevetilor as fi putut sa fac fotografii care sa scoata exact culoarea reala – roz superb, repet ! 😥
Intr-o tigaie adanca, de preferat antiaderenta de tip Teflon (eu am folosit un wok) punem uleiul, adaugam usturoiul si ardeiul iute (fara sa incingem uleiul in prealabil). Calim fara sa ardem, la foc mic, doar atat cat usturoiul se coloreaza usor.
Adaugam crevetii gata scursi si gatim cca. 5 min. la foc potrivit.
Intoarcem crevetii de pe o parte pe alta, pana ce acestia devin rumeni pe ambele parti. Posibil daca aveti creveti proaspeti, acestia sa-si lase ceva apa si atunci gatiti pana se evapora apa.
Adaugam infuzia de vin si sofran, rosiile cherry si fierbem la foc domol cca. 3 min. pentru a evapora alcoolul, iar rosiile sa-si lase sucul.
Adaugam zeama de lamaie, iaurtul grecesc, asezonam cu sare, piper si patrunjel verde tocat (sau busuioc).
Pentru ca nu am folosit o smantana cu continut ridicat de grasime (indicat ar fi cea de la Dorna 32% – smantana dulce pentru gatit nefermentata), iaurtul grecesc 2% fiind degresat, nu ar fi trebuit sa ajunga la punctul de fierbere ci doar sa amestec si sa iau de pe foc tigaia. Pe mine m-a prins cu fierberea pastelor, a sunat si telefonul si am uitat cca. 3 minute pe foc tigaia 😂 si mi s-a branzit foarte usor sosul. Da nu-i bai, caci data viitoare am sa fiu mai atenta, iar gustul nu mi l-a schimbat oricum. Deci dupa ce adaugati iaurtul, amestecati si trageti de pe foc tigaia.
Reteta este simpla si rapida, buna si pentru cine are intoleranta la lactoza, pentru ca poate inlocui iaurtul cu laptele de cocos, iar pastele noastre nu contin lactoza.
In dieta dukan laptele de cocos este un ingredient tolerat incepand cu etapa Croaziera – 100ml./zi.
In acest timp trebuie sa ne ocupam si de paste.
Apa a clocotit si scufundam pastele, fierbem cca. 15 min. si raman al dente.
Nu va asteptati sa va rezulte paste chiar atat de moi cum sunt pastele clasice din faina ce contin si gluten, etc. Aceste paste oricat le-ai fierbe ele tot al dente raman si asta este si scopul si cerinta retetei noastre.
Le scurgem (eu le-am scos cu o sita).
Adaugam pastele fierte in tigaia cu cele pregatite. Nu este necesar sa le lasati ceva vreme la scurs pentru ca pastele noastre nu contin amidoane si deci nu vor ingrosa sosul cum o fac pastele clasice in cazul in care nu sunt scurse bine.
Evident ca si aici m-am calicit si am pus peste cle 160 grame indicate inca 40 grame si au fost cam multicele 🤭Numai boacane am facut azi ☺️🤫
Amestecam, pentru ca ele sa-si ia aroma profunda, culoarea si gustul sosului.
Servim calde cu parmesan ras presarat deasupra.
Insa, credeti-ma, asa de bine miroseau, incat abia dupa ce am mancat am realizat ca am uitat sa presar parmezanul. Nu mai aveam rabdare nici fotografii sa fac 😅
Stiu … probabil ca, vi se par doar niste fotografii abstracte … Insa am descoperit faptul ca fotografia abstracta e mai mult o schimbare de perspectiva, de viziune, e mai mult o reprezentare diferita a ceea ce privitorii vad doar intr-un singur fel 😉 La fel si aici, gustul este irefutabil iar ceea ce vezi este doar o simpla prezentare si dorinta arzatoare de a devora 😋
In dieta dukan, pentru a-i respecta principiile, in etapa Croaziera presarati cascaval degresat, preparat in casa, reteta pe care o gasiti AICI .
De altfel, daca nu tineti o dieta sau daca va aflati in etapa Consolidare (mese de sarbatoare), cu paste integrale si o smantana dulce pentru gatit nefermentata ( 32% grasime) apoi un pahar de vin rose sau alb, reteta ramane un deliciu fin pentru iubitorii fructelor de mare.
Fructele de mare sunt excelente cu paste sau orez, iar cu sos alb sunt mai mult decat delicioase si sanatoase.
Va recoman un orez bun care are in el si sofran adaugat – Risotto bio cu sofran pe care il gasiti la No Sugar Shop , incercati aceasta reteta cu el ! 😋
Reteta este pentru doua portii, conforma cu etapa Croaziera zile de proteina & legume (PL), iar daca renuntati la rosii se poate consuma si in zilele de proteina pura (PP). O puteti prepara si cu paste konjac, iar aromele profunde va vor incanta papilele gustative.
Pofta buna s-aveti !
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
0 Comentarii