DESERTURIDukan CONSOLIDAREDukan CROAZIERARETETE FARA TARATE DE OVAZ

PRAJITURA CU MOUSSE DE AFINE SI IAURT(Fara faina alba/ Sugar Free/ Low carb/ Low fat/ Gluten free)

PRAJITURA CU MOUSSE DE AFINE SI IAURT(Fara faina alba/ Sugar Free/ Low carb/ Low fat/ Gluten free)

Vrea cineva o bucata, doua … sau … poate trei ? 😛

Indrediente 

Aluat

Sirop

  • apa
  • indulcitor dupa gust

Mousse de afine

  • 1 budinca frisca (sau 40 grame amidon alimentar din porumb)
  • 500 ml lapte degresat sau semidegresat

Dupa prepararea conform instructiunilor de pe plic, budica se imparte in doua cantitati egale, jumatate folosim la acest mousse de afine, iar cealalta jumatate la mousse ul de iaurt.

Mousse de iaurt

  • ½ din budinca de frisca preparata deja
  • 500 grame iaurt grecesc degresat
  • 250 grame branza cremoasa degresata
  • 1 si 1/4 lingurita gelatina vegetala (fiind cantitate mai mare de iaurt, marim putin si cantitatea de gelatina)
  • esenta de vanilie

Decor (optional, puteti alege ce doriti)

  • afine si coacaze proaspete sau congelate
  • ciocolata neagra cu continut ridicat de cacao ≥ 70%, poate fi si cu zahar (ingredient tolerat in dieta dukan – Croaziera, 2 patrate/zi de 4*3 cm)

Si pentru ca mi-am dorit sa fac ca decor un ornament din ciocolata topita, daca va hotarati sa incercati am sa va sfatuiesc sa alegeti o ciocolata de calitate. De data aceasta am folosit ciocolata amaruie dark extreme 85% cacao de la Heidi.

Este lesne de inteles ca, de multe ori nu are sens sa dai cantitati exacte la ingredientele pentru decor.

In mod special pentru dukanite am sa fac “paranteza” ce urmeaza.

In Croaziera va limitati la 4 afine sau 1 capsuna / portie zilnica – tolerat.

Cat despre ciocolata chiar este foarte simplu, o tableta are 80 grame – 10 patrate/ 4*3 cm.

Am topit doar 4 patrate din care am facut 4 ornamente cu care am imbracat 4 portii de prajituri de 8*8cm si mi-a ramas jumatate din cantitatea de ciocolata topita … insa, nu este nici o problema caci se poate topi si refolosi din nou.

Credeti-ma ca este suficient ca sa te saturi dintr-o prajitura la aceste dimensiuni!

Si daca trag linie va spun ca : 4 patrate de ciocolata = portia de tolerat / 2 zile, insa cele 4 prajituri mari, nu le poti manca in 2 zile de unul singur 🙂

Mod de preparare

Separam albusurile de galbenusuri si le mixam spuma cu un praf de sare.

Amestecam bine pana la omogenizare galbenusurile, iaurtul, amidonul de porumb, laptele praf, cacaoa, indulcitorul si esenta de rom.

Incorporam albusurile batute spuma in compozitia de galbenusuri, adaugam praful de copt si Faina Mix de fibre fara carbohidrati, amestecand usor cu o spatula sau tel si obtinem o compozitie de consistenta unui chec.

Intr-o tava tapetata cu hartie de copt ( cu dimensiunile de 33/23 cm.) turnam compozitia si coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade cca. 40 min. in functie de cuptorul fiecaruia sau pana trece testul scobitorii.

Scoatem blatul din tava si il lasam la racit.

Taiem blatul in doua foi pe care le insiropam bine cu amestecul facut din ingredientele de la sirop si le dam la rece pentru a patrunde bine siropul in ele.

Preparam budinca de frisca conform instructiunilor de pe plic.

In loc de budinca puteti folosi 40 grame amidon alimentar din porumb pentru a prepara reteta de crema pasticcera pe care o gasiti aici o crema fiarta foarte gustoasa care contine si galbenus de ou, si pe care o aromati cu  aroma de frisca.

Impartim budinca preparata in doua cantitati cat de cat egale, acoperim bolurile cu folie de plastic alimentar si lasam la racit.

Preparam mousse ul de afine.

Eiiii si aici am o poveste draga mie, caci daca ar fi fost prajitura doar pentru mine, as fi umplut acest mousse cu afine 😛

Pentru doua prietene, dukanite dragi mie, am facut in asa fel sa nu le stric dieta si am renuntat la afine. Voi cei ce nu vreti decat sa mancati sanatos si nu aveti de pierdut in greutate, puteti sa fierbeti la foc mic 200 grame afine cu indulcitor binenteles caci nu-i musai sa mancati zahar 😉

Lasati-le sa scada bine si le blendati cu mixerul vertical apoi le adaugati in compozitia pe care am sa o descriu mai jos.

Asadar in primul bol cu budinca racita adaugam iaurtul, branza, indulcitorul dupa gust (atentie caci ati indulcit si budinca), gelatina vegetala, aroma de afine si colorantul alimentar.

Mixam energic si omogenizam compozitia.

Asezam baza blatului insiropat pe tava in care montam prajitura, turnam mousse ul peste el si il intindem pe toata suprafata cu o spatula.

Preparam mousse ul de iaurt.

In al doilea bol cu budinca racita, adaugam iaurtul, branza, indulcitorul dupa gust (atentie ca ati indulcit si budinca), gelatina vegetala si esenta de vanilie.

Mixam energic si omogenizam compozitia.

Acum jonglam putin cu aceasta cantitate obtinuta.

Am folosit pana acum 800 grame iaurt dint-o galetusa de iaurt grecesc 900 grame 2% grasime.

Impartim mousse ul de iaurt astfel:

¾ lasam in bolul in care l-am mixat si ¼ transferam in alt bol.

Din cele 3 patrimi mousse de iaurt, cca. jumatate turnam peste mousse ul de afine si il intindem pe toata suprafata cu o spatula.

Cealalta jumatate de mousse de iaurt ramasa, o punem in pos pentru a orna prajitura.

Acoperim cu al doilea blat.

¼ din mousse ul de iaurt il amestecam cu cele 100 grame iaurt ramase, pentru a fluidifica putin compozitia pe care o turnam si o nivelam deasupra.

Dam prajitura la rece cat avem rabdare 😛

O putem portiona asa cum am facut eu sau daca timp si rabdare nu avem, putem lasa prajitura intreaga si devine un veritabil si delicios tort.

Pentru decorul de ciocolata:

In coltul unei pungi rezistente termic de tipul celor in care se coace friptura la cuptor, punem ciocolata rupta bucatele si inodam la capat.

Punem punga intr-un vas pe care-l asezam in alt vas cu apa si topim ciocolata la bain marie. Mi se pare foarte simplu asa intrucat daca nu avem experienta nu vom avea surpriza sa ardem ciocolata si nici nu murdarim multe vase.

Lasam sa se mai racoreasca putin ciocolata topita, timp in care decupam fasii din hartie de copt pe care le ungem cu ulei din nuca de cocos (ajuta la dezlipirea usoara a ornamentului).

Taiem foarte subtire coltul pungii cu ciocolata topita si trasam ce model dorim, nu trebuie sa va fie teama daca nu va iese din prima chiar pe bunul vostru plac, ciocolata se poate topi din nou.

Daca vreti sa faceti un ornament tip gard cum am facut eu, trebuie sa masurati prajitura cat de cat astfel incat hartia de copt pe care modelati sa o decupati cu 1-2 cm mai mare decat circumferinta prajiturii.

Dam la frigider ornamentele pana se intaresc.

Nu uitati de posul in care am oprit mousse de iaurt si ornati deasupra sau in lateral prajitura.

Cu tot cu hartie de copt insa, pozitionata la exterior, lipim ornamentul de ciocolata.

Bineinteles ca acestea sunt optionale insa cateva afine/coacaze sau capsuni (caci puteti aroma musuul roz si cu aroma de capsuni) le puteti ingramadi repejor peste fiecare prajitura 😉

Dragutele acestea, le-am daruit din drag celor doua prietene dragi 😯

Pofta buna s-aveti!

Yum! Yum!


Nota:

Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si ve-ti fi redirectionati catre comerciant.

Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !

print

4 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *