Le-am mirosit si apoi le-am soptit, ca toamna e a mea! O daaa, gutuile, vedeta acestei retete, cu care aduc aroma toamnei si ma bucur de belsugul ei, pentru ca, am fost in vizita la mama si m-am incarcat cu energie, amintiri frumoase, dar si cu toate bogatiile pamantului.
Mama mea este cel mai mare pamantean din Baraganul bun si roditor, indragostit de tot ce poate rodi pamantul cultivat de mana omului. Are in curtea ei plante, flori, legume si fructe de tot soiul si munceste foarte mult dar cu multa dragoste. Ooooo si multe pasari si animale. 😜
Copil fiind nascut in toamna, cred ca si Dumnezeu a iubit toamna, de-a facut-o asa complexa. I-a daruit atata suflet, atata culoare!
Cu siguranta, daca va atasez cate fotografii frumoase am din gradina mamei (multeeeee), blogul meu s-ar transforma intr-o galerie impresionanta a bogatiei pamantului si muncii omului de la tara. Ati petrece aici zile intregi, asteptand reteta promisa. 😁 Pentru ca, o alta pasiune a mea este si fotografia si imortalizez orice-mi aduce zambet, stare de bine, dispozitie, propetime, optimism si frumos.
Multumesc mamei, pentru acest parfum suav de toamna. Am sa ma rog la bunul Dzeu. sa o iubeasca, sa-i lase toamna, atat de frumoasa … atat de frumoasa ca sufletul ei. 🙏💋
Te iubesc mama! Te iubesc nu doar pentru ca asa trebuie sa-si iubeasca copilul parintele. Te iubesc pentru ca am crescut sanatos intr-o familie decenta, cu principii, cu dragoste, munca si frumos. Te iubesc pentru ca mi-ai aratat ce inseamna scrisul si cititul, ce inseamna poezia, cantul, pamantul, sufletul si sentimentul. Te iubesc ca m-ai facut un om mare si bun, ca m-ai invatat ce-i iubirea si ai pus in mine gena.
Mamele noastre au nevoie de dragostea noastra, si nu e suficient sa o stim noi, e important sa o exprimam, sa nu ne scuzam cu gandul ca o stiu deja, de aceea zic ori de cate ori pot si chiar si public: Mama te iubesc din tot sufletul meu, din toata inima mea si cu toata fiinta mea. Pentru tot ceea ce sunt azi, iti multumesc si iti sarut mainile muncite, frumoasa, buna, harnica si inteleapta mea mama! 🙏❤️
In speranta ca v-am incarcat si pe voi cu miresmele toamnei imbelsugate prin aceste cateva imagini, pentru ca omului trebuie sa-i dai si hrana pentru suflet, hai sa trecem la treaba si sa pregatim o tarta delicioasa cu „gutui amarui, si puf galben ca de pui”.
In campania lunii octombrie 🍂𝗣𝗼𝘃𝗲ș𝘁𝗶 𝘀𝗮𝘃𝘂𝗿𝗼𝗮𝘀𝗲 𝗱𝗲 𝘁𝗼𝗮𝗺𝗻ă #𝗳𝗮𝗿𝗮𝘇𝗮𝗵𝗮𝗿🍂 organizata de No Sugar Shop, aceasta este a doua reteta cu care voi participa, iar combinarea ingredientelor va asigur ca dau gust, textura si aspect.😋
Prin orice reactie la postare, pe pagina de Facebook – click aici 👉Dukan Life Style si aici 👉 Dukan Life Style, dar si pe Instagram – click👉 AICI si AICI, ma puteti sustine in acest concurs. 🤗💋
Ingrediente:
Pentru o forma de tarta cu diametrul de 22 cm.
Blat sfaramicios
- 1 ou
- 36 grame faina de migdale
- 80 grame faina de cocos
- 130 grame Mix pentru gofre fara carbohidrati
- 5 grame guma xantan
- 30 grame Eritritol
- 36 grame unt de migdale
- 100 grame iaurt grecesc semi-degresat (2% grasime)
- 5 ml. esenta de vanilie
- un praf de sare
Umplutura
- 2 gutui mari (sau alte fructe preferate: mere, pere, prune etc.)
- 200 grame apa rece
- zeama de la o lamaie
- 5 grame guma xantan
- 100 grame Eritritol
- scortisoara pudra (dupa gust)
- anason stelat macinat (dupa gust)
Mod de preparare:
Blatul sfaramicios se poate prepara si manual, insa eu am folosit robotul de bucatarie.
Adaugam in vasul robotului toate ingredientele de la blat. Vrum, vrum de cateva ori pana cand ingredientele sunt amestecate si obtinem aspectul nisipos.
Daca doriti o tarta complet vegana puteti inlocui oul cu :
- Cu 4 linguri de aquafaba (apa in care a fost fiert nautul, cu o consistenta vascoasa).
- Cu 1 lingura de seminte de in lasate la inmuiat in 3 linguri de apa.
- Cu 1 lingura de seminte de chia lasate la inmuiat in 5 linguri de apa.
Iar iaurtul din lapte de vaca cu iaurt din soia.
Trebuie sa va spun, cum de altfel unii v-ati dat seama, aceasta tarta este o tarta dietetica, fara zahar, dar mai ales fara gluten in totalitate. Xantanul este folosit ca agent de ingrosare sau gelifiant, si ceea ce este grozav la acesta este ca nu necesita fierbere. Este folosit in special de vegetarieni, in alimentatia raw si de persoanele cu intoleranta la gluten. Se foloseste in cantitati foarte mici: 1/4 de lingurita la 1 litru de lichid. Mai multe despre ce este guma de xantan am detaliat in articolul de 👉 AICI.
Din cantitatea totala de blat sfaramicios oprim 150 grame pe care-l vom folosi la crumble deasupra.
Folosim o forma de tarta din ceramica sau yena termorezistenta, pe care o ungem cu ulei de cocos (sau ulei de masline – dupa caz, ce aveti in casa). Pe mine ma ajuta foarte mult sprayul, intrucat imi da posibilitatea sa pulverizez foarte putin.
In tava unsa, rasturnam restul blatului sfaramicios.
Mai intai formam prin tasare marginile tartei, ajutandu-ne de o lingurita.
Apoi, cu o lingura mai mare, cu palmele sau cu un pahar cu fundul plat, tasam si centrul pentru a forma baza tartei.
Crusta prinde forma, aluatul sfaramicios se leaga foarte usor, lasam deoparte tava si ne ocupam de umplutura.
Spalam bine 2 gutui. Scoatem casuta semintelor si le taiem in cubulete.
Intr-o cratita antiaderenta punem gutuile, adaugam 200 grame de apa rece si zeama de la o lamaie.
Lasam sa dea in 2-3 clocote la foc moderat. Gutuile in ciuda faptului ca sunt foarte tari cand sunt crude, sa stiti ca se inmoaie foarte repede. Deci nu insistam cu fierberea lor pentru ca nu vrem sa le zdrobim. Absorb prin fierbere cam un sfert din cantitatea de lichid si nu vrem ca acesta sa scada total.
Oprim focul si combinam indulcitorul cu guma de xantan, scortisoara si anasonul.
Observati ca acum craticioara este la jumatate caci gutuile s-au inmuiat si s-au lasat.
Cum se foloseste guma xantan? Guma xantan se amesteca in lichide calde sau reci pentru a le ingrosa si a le stabiliza. Xantanul se amesteca numai in BLENDER, deoarece tinde sa se intareasca si sa faca cocoloase instantaneu. Guma de xantan nu are gust si nici miros si nu afecteaza in nici un fel gustul produsului final.
Dar eu nu vreau sa zdrobesc gutuile, nu vreau sa fac un piure, deci nu pot sa folosesc blenderul, asadar nu pot adauga direct guma de xantan „in ploaie” cum se spune, caci risc sa-mi apara cocoloase instantaneu.
Nu stim cum sa folosim anumite ingrediente?! Nimic mai simplu un google search si aflam, daca stim unde sa cautam.
Evident ca, orice informatie avizata si cat mai avansata, ne ajuta sa intelegem, chiar daca nu la un nivel de MasterChef, macar atat cat sa deprindem utilizarea corecta cu un efect dorit.
Astfel, pentru a hidrata corect particulele de guma trebuie sa fie bine dispersate. Dispersie slaba duce la aglomerarea particulelor in timpul amestecarii ceea ce duce la formarea de cocoloase, bucati de guma partial umflate . Aceste aglomerari impiedica hidratarea completa si reduce functionalitatea. In mod ideal, xantanul trebuie dispersat si hidratat in conditii de amestecare cu un mixer sau agitator mecanic cu viteza mare de amestecare, asa cum v-am spus mai sus.
In cazul nostru, pentru ca nu vrem sa utilizam blenderul, alte ingrediente uscate, cum ar fi zaharul, amidonul sau sarea pot fi utilizate ca dispersanti pentru a ajuta la hidratarea gumei xantan. Amestecarea cu aceste materiale separa fizic particulele de guma xantan si imbunatateste dispersia.
Mai multe despre utilizarea solutiilor cu guma de xantan, pentru cei avizi de cunoastere si cei interesati, gasiti 👉 AICI.
Nu aveam de ce sa hidratez guma de xantan inainte, pentru ca nu aveam de obtinut un sos sau alt lichid gros. Am avut nevoie doar sa ingros putin compozitia de gutui, pentru a nu umezi blatul de tarta. Cum nu puteam sa blendez in apa o cantitate atat de mica de xantan gum, solutia a venit de la informatia citita : “alte ingrediente uscate, cum ar fi zaharul, amidonul sau sarea pot fi utilizate ca dispersanti pentru a ajuta la hidratarea gumei xantan.” Deci nu aveam de gand sa folosesc zahar (exclus), nici sare caci nu preparam o tarta sarata, iar amidon nici atat, caci nu vreau sa adaug mai multi carbohidrati (in plus in dieta dukan as fi adaugat un tolerat). Am preferat sa amestec guma xantan cu ingredientele mele uscate pe care doream sa le folosesc in continuare: indulcitor si aromele pudra (scortisoara si anason stelat).
Efect scontat, caci umplutura mea s-a ingrosat instantaneu, atat cat mi-am dorit, iar guma xantan a fost dispersata uniform fara sa faca cocoloase.
Sunt multe astfel de exemple si pentru utilizarea gumei xantan si in aluaturi coapte, deci spor la documentat. Eu am folosit guma xantan in aluat de paine cu fainuri fara gluten si mi-a placut foarte mult textura. Asadar, o noua reteta de paine in curand. 🥰
Intepam aluatul cu furculita din loc in loc si turnam umplutura de gutui.
O intindem cu spatula, pe toata suprafata tartei.
Ce vedeti voi intre bugatile de gutui intregi este piure, pentru ca prin amestecarea ingredientelor chiar nu ai cum sa pastrezi toate bucatile de fructe intregi. S-au mai zdrobit putin cateva bucati de fructe. Este exact ceea ce trebuie sa fie pentru ca, compozitia sa fie legata si sa se intinda frumos.
Aluatul sfaramicios pe care l-am oprit (150 grame) il presaram deasupra. Putem sa-l presaram pur si simplu, sau pentru un efect de crumble autentic procedati cum am facut eu. Strangem in pumn bucati de aluat si risipim deasupra tartei prin fragmentare (rupere) de bucatele mici neuniforme.
Coacem tarta crumble in cuptorul preincalzit la 180 grade cca. 40 minute, in functie de cuptorul fiecaruia, pana ce frimiturile deasupra s-au rumenit frumos.
O lasam in forma sa se racoreasca putin si o scoatem cu mare usurinta. Punem desupra o farfurie si o intoarcem. Uitati ce frumos este coapta crusta!
Asezam apoi un platou sau pe ce vrem noi s-o servim si intoarcem cu fata in sus, cam asta este tot. Voila!
TARTA CRUMBLE cu GUTUI este delicioasa si poate fi mancata atat calda cu o inghetata, dar si rece, pentru ca, simti cum emana aromele toamnei intr-o simfonie echilibrata. 😋🍂🍁
Daca aveti intoleranta la gluten (boala celiaca), faina de nuca de cocos, guma xantan si faina de migdale ar putea deveni cele mai noi si cele mai bune prietene in bucatarie.
La alegere, o putem pudra cu indulcitor.
In dieta dukan, prajitura se poate consuma incepand cu etapa consolidare, si asta datorita gutuilor care sunt permise in aceasta etapa. Pentru etapa croaziera puteti prepara tarta crumble cu mere si va asigur ca nu veti regreta.
Prajitura contine doua ingrediente tolerate: faina de cocos (20grame/zi) si fructe (100 grame/zi).
Crusta tartei, avand avantajul ca, contine doar un ingredient tolerat, in dieta dukan va da posibilitatea sa va jucati cu imaginatia si sa preparati diferite umpluturi adcvate etapei de cursa lunga pentru pierderea kilogramelor nedorite – croaziera.
Puteti coace 15 min. blatul crustei in orb (fara umplutura) si adauga diferite budinci, creme din branza cremoasa de tip quark, indulcite si aromate. Sau puteti face piure, dulceata de fructe, dovleac, fara zahar adaugat. Crusta poate fi preparata si in varianta sarata fara sa-i adaugati indulcitor si o puteti folosi la prepararea unor aperitive gustoase si sanatoase.
Impartasiti si celor dragi reteta, caci poate sunt printre prietenii vostri persoane interesate de aceasta dieta sau din varii motive au nevoie de idei 🤗
Tarta crumble cu gust prafumat de toamna, crusta si crumble crocant, cum n-ai fi crezut crede ca se poate fara faina alba din grau si fara unt, se poate manca atata cu mana cat si cu furculita/lingurita.
Pofta buna s-aveti !
Va astept sa o incercati si sa-mi spuneti de v-a placut. Eu abia astept sa-mi fac timp si sa o incerc si cu prune. ❤️
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea lor integrala sau partiala, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
Very good blog article. Much thanks again. Want more. Drusy Etienne Abdella
Hi! Thank you for your review! I’m waiting you to come back for more recipes and leave a review on them as well. Wish you all the best.
Hello. This post was really remarkable, particularly since I was looking for thoughts on this issue last Wednesday. Benita Crosby Ronald
Hi! Thank you for your review! I’m waiting you to come back for more recipes and leave a review on them as well. Wish you all the best.
Wonderful article! I wish I could write as well as you. I hope many people get the opportunity to enjoy this great content. Barbaraanne Price Oletta
Hi! Thank you for your review! I’m waiting you to come back for more recipes and leave a review on them as well. Wish you all the best.
You have remarked very interesting details! ps nice web site. Nerissa Burch Arjan
Hi! Thank you for your review! I’m waiting you to come back for more recipes and leave a review on them as well. Wish you all the best.