Am facut-o si p-asta! Nu pot sa-i spun decat BAIGLI, vestitul „cozonac unguresc”. Bucataria ungureasca este plina de culoare si de varietate si a avut o influenta majora asupra preparatelor romanesti.
BAIGLI / BEJGLI care, se pare ca n-ar fi unguresc ci ar avea origini evreiesti😏. Dar asta e mai putin important pentru iubitorii de dulciuri, mai ales in preajma sarbatorilor, cand nu trebuie sa lipseasca cozonacul de pe nicio masa.
Aluatul de baigli este unul fraged! Desi contine drojdie, aluatul de beigli NU se lasa la dospit ci se tine la rece cat mai mult. In bucataria clasica, unde deserturile se prepara cu faina aba, patiseri cu renume specifica acest aspect! Am tot citit si am inteles ca, practic sunt niste rulade din aluat fraged cu putina drojdie la care umpluturile trebuie sa fie generoase, cel putin la fel de groase ca si foaia. De regula, aceste rulade se umplu cu mac sau nuca din abundenta, insa se pot gasi tot felul de variante care sa satisfaca gusturile fiecaruia.
Evident ca am mancat si baigli clasic cu faina alba din grau, insa astazi reinterpretam acest desert, cat mai aproape de adevar cu putinta. Vom face asta din ingrediente dietetice, fara sa folosim faina si zahar si sper ca o sa va fie de folos.
Numai cine nu o sa incerce aceasta reteta si nu o sa aiba ocazia sa guste din acest baigli reinterpretat, o sa ne poata acuza de blasfemie.🙃 In fond si la urma urmei, ar trebui sa tinem cont unii de altii, sa ne respectam principiile de viata si nevoile. Si fac aceasta paranteza pentru ca, ar trebui sa nu se mai faca glume deocheate pe care nu le-am inteles niciodata si de care m-am lovit in unele comentarii in mediul online. Comentarii chiar hazlii, de genul:“… pai, daca este fara, fara, fara, … etc., atunci ce mananci?”🤣
Si spun, cum ar spune ardeleanul:
Amu, no… tulai, fii pe pace nu ti teme, nii la tine! Ia şi te hodină un pic, ceteşte reţeta, că mânc colac, dară … nu coleşă! 🤭
Si aceasta, este a doua reteta cu care particip in CAMPANIA “Parfum de Cozonac #farazahar ” organizata de No Sugar Shop, iar orice reactie a voastra la postarea acestei retete, postare pe care o voi face public pe pagina mea de Faceebok Dukan Life Style (like&share), dar si pe Instagram @dukan.lifestyle, ma puteti sustine in acest concurs.
Despre ingredientul principal KetoMix pentru cozonac nu va mai zic, pentru ca am scris in reteta anterioara la cozonacul pufos low carb pe care o gasiti 👉 AICI.
Ingrediente:
Aluat
- 2 galbenusuri de ou
- 50 grame unt
- 250 grame lapte lichid semi-degresat (1,5% grasime)
- 75 grame indulcitor pudra
- 100 grame KetoMix pentru cozonac
- 50 grame fibre de ovaz
- 50 grame lapte praf degresat
- arome la alegere ( aroma de unt / cozonac/ esenta de rom / vanilie/ portocala )
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie si portocala
- un praf de sare
- 7 grame drojdie uscata
- 3 grame inulina
Umplutura:
Cum va spuneam mai sus, umpluturile pot fi versatile, dar baigli clasic se umple cu o crema facuta din nuca sau mac.
- 200 grame miez de nuca
- 100 grame indulcitor
- 1 lingura cacao neagra semi-degresata
- 100 grame lapte lichid semi-degresat (1,5% grasime)
- 5 ml. esenta de rom
- 5 ml. vanilie
- 2 albusuri de ou
Mod de preparare:
Scoatem untul si ouale si le lasam sa ajunga la temperatura camerei.
Cantarim ingredientele uscate: KetoMix pentru cozonac, fibra de ovaz, indulcitorul pudra si laptele praf degresat. Le amestecam bine cu un praf de sare. Eu folosesc telul si astfel ma asigur ca sunt bine amestecate.
In cele 250 grame lapte, adaugam aromele dupa preferinta. Incalzim laptele pe foc domol pana ce ajunge la temperatura de cca. 43 grade Celsius. Eu folosesc un termometru. Daca nu aveti, nu-i bai caci trebuie sa fie caldut sa puteti baga degetul in el si sa nu friga. Nu trebuie sa fie fierbinte pentru ca altfel distruge drojdia.
Adaugam in laptele caldut drojdia si inulina, amestecam, acoperim cu un prosop si lasam cca. 5-7 min. sa se activeze drojdia.
Facem o gropita in mijlocul vasului cu fainuri si adaugam galbenusurile de ou. Punem si untul si amestecam cu o lingura.
Turnam laptele caldut aromat, cu drojdia din el, deja activata. Se vede si in poza ca s-a umflat.
Amestecam mai intai cu lingura, apoi cu mana.
Aluatul nu este unul foarte compact din prima amestecare, intrucat nu contine gluten.
Dupa cca. 5-7 minute de framantat, adunam aluatul in palme si formam o bila. Am cantarit ca de fiecare data si am obtinut cca. 570 grame aluat.
Acoperim cu folie de plastic alimentar si lasam la rece cca. 1-2 ore, in functie de timpul vostru.
In timp ce aluatul sta la rece, macinam nuca.
Punem laptele pe foc si cand da in clocot adaugam nuca macinata, aromele si cacaoa. Amestecam energic pana obtinem o pasta lipicioasa.
Batem spuma tare cele 2 albusuri de ou si le incorporam in compozitia de nuca.
Daca vi se pare ca se inmoaie prea tare nu adaugati tot albusul spuma, asta depinde si de cat de hidratata a fost nuca in laptele fierbinte. Crema trebuie sa aiba consitenta nu sa curga.
Scoatem aluatul de la frigider, il aplatizam, il punem intre doua foi de hartie de copt si il intindem cu sucitorul de cca. 3-4 mm grosime.
Intindem un dreptunghi de lungimea tavii in care coacem. Indepartam marginile pentru a obtine un dreptunghi cat de cat perfect. Marginile le putem pune deasupra aluatului ca sa le incorporam prin tasare, rotind deasupra cu sucitorul, sau le putem strange si face o rulada mai mica.
Eu am facut o rulada mai mica, dar puteti face biscuiti, covrigei dulci, strudel cu mere cu dovleac sau cu dulceturi, ciocolata, etc.
Intindem umplutura peste suprafata foii si o nivelam.
Rulam ajutandu-ne de foaia de copt sau o spatula. Este un procedeu foarte usor rulatul, iar faptul ca l-am intins pe foaie de copt ci nu direct pe blatul de lucru, am facut-o pentru ca aluatul contine unt. Chiar daca untul este in cantitate mica, aluatul iese fraged si nu trebuie sa lucram cu el mult timp pe blat la temperatura camerei pentru ca incepe sa se inmoaie si sa se lipeasca. Fix ca la aluaturile fragede cu unt, cele clasice din faina alba de grau. Aluatul nu trebuie ca prin frecare sa topeasca excesiv untul.
Nu strangem (rulam) aluatul prea tare pentru ca, mai creste putin in cuptor. Rulam nici prea strans, nici prea lejer. Umplutura predomina in astfel de rulade si daca rulam prea strans, atunci aluatul crapa la copt.
La baigli, pana si la cel clasic, am vazut gospodine care se plang ca nu reusesc sa coaca cozonacul fara sa se crape, chiar foarte mult de cele mai multe ori. Mi s-a crapat si mie doar intr-o parte la latura lungimii, dar un fir foarte subtire. Nu-i bai, nu asta este important, caci aspectul lui este destul de frumusel, fara lipsa de modestie o spun. Am vazut cozonaci clasici care aratau mai rau decat acesta de mii de ori. 😂
Lipim capetele ca sa nu iasa umplutura, eu le-am tasat cu lingurita.
Rulada poate fi transferata cu tot cu hartie de copt, pe o tava de aragaz. Din proprie experienta va spun si va sfatuiesc, daca doriti sa nu se lase aluatul (sa nu se plateasca) apelati la o forma ca cea de cozonac. Nu-i da voie sa se lase pe lat foarte mult!
Tava in care am copt eu, am primit-o in dar pentru a intra in concurs de la organizator. Este dreptunghiulara, avand urmatoarele dimensiuni: 33 cm x 14 cm x 7 cm. Este realizata din otel carbon cu invelis interior din ceramica antiaderenta ce asigura o gatire rapida. Se coace in ea foarte bine chiar am copt cozonacul pufos low carb zilele trecute (reteta tot pentru acest concurs) si nu a trebuit sa pun hartie de copt, doar am uns-o cu 5 grame de unt topit. Are eficienta ridicata indiferent de sursa de caldura – gaz, electric. Este grozav de buna, daca va tenteaza si vreti sa va inoiti de Paste, o gasiti AICI, basca in perioada aceasta si la un pret accesibil.
Ungem cu galbenus de ou suprafata si pe laterale si dam la frigider 10-15 min. pana ce se intareste galbenusul. Am uns de doua ori si am dat la frigider.
Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade cca. 1 ora si 20 min. in functie de cuptor. Dupa cca. 50 min. punem deasupra o foaie de hartie de copt inmuiata in apa si stoarsa bine, pentru ca aluatul are tendinta de a se “bronza” .
Nu taiem cozonacul cald, chiar daca ne este pofta! Lasam sa se racoreasca cateva minute in tava apoi il scoatem pe un gratar pana la racirea completa.
Cozonacul meu cantareste cca. 835 grame. Iar am facut cozonaci mari! 😅
Iar rulada mica 140 grame, el e prighindelul 😀
Pentru dieta dukan Cozonacul poate fi consumat in etapa Croaziera, daca va calculati ce ingrediente adaugati la umplutura pe care o alegeti.
Nu uitati faptul ca, aluatul nu contine decat o cantitate mica de faina de migdale ce se afla in KetoMix-ul de cozonac si 50 grame unt. Asta daca facem un calcul, as zice ca se poate consuma aluatul in 6-7 zile (untul dar si faina de migdale, inlocuieste uleiul de masline care este permis la doza de 10 gr./zi)
Daca la umplutura folositi doar cacao degresata 1% grasime amestecata cu indulcitor granulat (cum fac unele cospodine in retete clasice de cozonac) nu vetti adauga tolerate. Mai puteti topi ciocolata, portia pentru 6-7 zile de consum (atat cat se poate consuma aluatul in dieta dukan croaziera) si adaugati 1 tolerat zilnic.
La cate-mi trec mie acum prin cap, as sta sa va mai vorbesc vreo 3 pagini. 😍 Umplutura poate fi foarte variata, pana si la dieta ai din ce sa alegi, inspiratia de moment si placul trebuie sa fie de partea voastra.
Ganditi-va pur si simplu ca faceti o rulada frageda, sanatoasa si delicioasa si veti vedea ca repejor pe moment va vin idei „pe banda” cu ce sa o umpleti.
Fotografiile sper sa va imbie si sa incercati reteta cozonacului.
Daca va face cu ochiul cozonacul BAIGLI low carb, va invit sa-l incercati si astept cu multumiri in avans, sa-mi apreciati postarile pe Facebook si pe Instagram. Castiga acest concurs, cel mai bun dintre cei buni, dar desemnat prin aprecierile voastre!
Impartasiti si celor dragi reteta, caci poate sunt printre prietenii vostri persoane interesate de aceasta dieta sau din varii motive au nevoie de idei
Pofta buna s-aveti dragilor !
Fie ca-i Paste sau Craciun, cozonacul nu trebuie sa lipsesca din meniu
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea lor integrala sau partiala, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
0 Comentarii