Pentru ca nu concep sarbatorile pascale fara pasca 😉
Farmecul deosebit este dat atat de semnificatia religioasa – intotdeauna mai exista o sansa de mantuire – cat si de traditii: oul pictat, iepurasul, masa cu mancaruri traditionale de paste – cozonac, pasca, miel, slujba de sambata seara cu luarea luminii. Traditionala pasca se coace numai o data pe an, de Sfintele Pasti. Ea are o forma rotunda, la mijloc o cruce si este impodobita pe margini cu aluat impletit.
Si aceasta, este a treia reteta cu care particip in CAMPANIA “Parfum de Cozonac #farazahar ” organizata de No Sugar Shop, iar orice reactie a voastra la postarea acestei retete, postare pe care o voi face public pe pagina mea de Faceebok Dukan Life Style (like&share), dar si pe Instagram @dukan.lifestyle si celorlalte doua postate anterior, ma puteti sustine in acest concurs.
Despre ingredientul principal KetoMix pentru cozonac nu va mai zic, pentru ca am scris in reteta anterioara la cozonacul pufos low carb pe care o gasiti 👉 AICI. si il gasiti ca ingredient principal si in reteta cozonacului Baigli pe care o gasiti👉 AICI.
Ingrediente:
Aluat
- 3 oua
- 40 grame unt
- 200 grame degresata (sau iaurt de baut/ kefir/ lapte batut)
- 75 grame indulcitor pudra
- 75 grame KetoMix pentru cozonac
- 50 grame faina de bambus
- 60 grame faina mix fibre fara carbohidrati
- 10 grame guma xantan
- arome la alegere ( aroma de unt / cozonac/ esenta de rom / vanilie/ portocala )
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie si portocala
- un praf de sare
- 7 grame drojdie uscata
- 5 grame inulina
- 40 grame apa calduta in care activam drojdia
Umplutura:
- 400 grame branza dulce grunjoasa (nu foarte fina)
- 250 grame branza dulce cremoasa fina de tip quark
- 3 oua
- 75 grame indulcitor pudra
- 1 lingura coaja rasa de lamaie si portocala
- arome la alegere ( lamaie/ vanilie/ portocala )
- 150 grame merisoare ( sau stafide, goji, coacaze deshidratate, ce anume preferati)
Mod de preparare:
Lasam toate ingredientele sa ajunga la temperatura camerei.
Cantitatile date sunt pentru o forma rotunda cu diametrul de 20 cm, dar ajung si pentru o forma de pana la 22 cm.
Cantarim ingredientele uscate: KetoMix pentru cozonac, Mixul de fibre fara carbohidrati, faina de bambus si xantanul. Le amestecam bine cu un praf de sare.
Eu folosesc telul si astfel ma asigur ca sunt bine amestecate.
In alt bol batem cele 3 oua cu indulciorul pana cresc in volum, apoi adaugam aromele si 200 grame de sana.
Topim untul si il lasam sa ajunga la temperatura camerei.
Incalzim cele 40 grame de apa. Eu folosesc un termometru. Daca nu aveti, nu-i bai caci trebuie sa fie calduta, incat sa puteti baga degetul in ea si sa nu friga. Nu trebuie sa fie fierbinte pentru ca altfel distruge drojdia.
Cantarim inulina si drojdia si le amestecam intr-un vas.
Turnam apa calduta si amestecam, apoi acoperim vasul pt. 5-7 min. pana ce se activeaza drojdia. Asa arata drojdia neactivata:
Iar asa, dupa 7 minute, si-a dublat volumul si are basicute la suprafata:
Facem o gropita in mijlocul vasului cu fainuri si adaugam amestecul de oua cu indulcitor, arome si sana, mixate anterior.
Acoperim cu putin amestec de fainuri si turnam si drojdia activata.
Amestecam la inceput cu spatula, apoi framantam cu mana.
Framantam pana ce incorporam tot amestecul uscat, 7-10 minute si adunam aluatul cat mai compact. Aluatul nu este un aluat lipicios, dar nici foarte legat ca cel din faina alba, pentru ca nu contine gluten. Din acest motiv am adaugat si guma de xantan. Insa, se poate lucra cu usurinta, chiar daca este in prima faza mai fragil si nu este elastic.
Turnam si untul topit la temperatura camerei.
Framantam pana incorporam in aluat si untul. Astfel aluatul se leaga mai usor, dupa cum observati in imagini.
L-am cantarit ca de obicei si are cca. 700 grame. Poate diferi cu +- 10-15 grame in functie de cate arome adaugati voi in el. Il acoperim si il lasam la loc caldut cca. 1 ora. Eu am incalzit cuptorul cu microunde si apoi l-am lasat acolo o ora, ferit de curenti.
Nu creste foarte mult, insa se observa si din poze diferenta, iar textura se schimba dupa ce sta la dospit. Fainurile se hidrateaza bine, iar gustul este grozav. Obiceiul meu este ca atunci cand termin un aluat sa gust din el. 🙂
Pregatim uplutura, foarte simplu: amestecand toate ingredientele, mai putin fructele.
Umplutura trebuie sa fie de o consistenta mai groasa, iar in cazul in care branza este cam moalte adaugati 1-2 linguri gris fara carbohidrati.
Adaugam si merisoarele, amestecam si lasam deoparte.
Impartim aluatul in doua parti egale.
Nu a fost necesar sa ung blatul de lucru, blatul meu fiind lucios. Ma ajut la manevrarea aluatului cu spatule.
Dintr-o bucata de aluat, intindem cu sucitorul o foaie rotunda de circa 0,5 cm grosime pentru a forma baza.
Ca sa vad dac pot manevra usor aluatul, am ridicat cum va spuneam cu spatula. Este ok, nu se lipeste si se poate manevra, desi cum va spuneam, nu este un aluat elastic deci nu se poate modela sau subtia foarte mult.
Cu o farfurie care are diametrul bazei tavii mele (20 cm) pusa deasupra, am decupat baza.
Imbracam baza formei in care coacem dar si peretii cu hartie de copt.
Transferam rotundul in tava, ajutandu-ne tot de spatula si apoi il tasam usor cu mana.
Din jumatatea cealalta de aluat, rupem 10 bucati a cate 35 grame si din ele vom forma modelul pe margine.
Rulam fiecare bucatita in podul palmelor formand cate o bila, apoi o tasam cu spatula sau cu sucitorul. Cu o forma de decupat rotunda sau un pahar, decupam 10 discuri.
Ungem cu galbenus de ou marginea bazei pentru a lipi discurile.
Asezam fiecare disc de jur imprejurul tavii, unul lipit de celalat.
Cu o furculita intepam din loc in loc baza.
Turnam si nivelam umplutura.
Fiecare disc il aplecam si il lipim de umplutura.
Daca dorim ii facem si o cruce tot stilizata, ca si pasca dealtfel 😉 Aluat mai ramane si pentru asta, dar o sa vedeti si ce minunatii am mai facut din resturile de la decupaje 😀
Formam o biluta mai mare pentru centru si alte cate 3 bilute mai mici (in total 12 bilute mici) pentru fiecare din cele 4 laturi.
Ungem cu gabenus de ou bilutele, „petelele” dar si branza.
Coacem cca. 1 ora si 30 minute la 180 grade in functie de cuptorul fiecaruia.
Pentru ca mi-a ramas foarte putin aluat si nu aveam cum sa-l arunc, am adaugat in el picaturi de ciocolata termo-rezistente si l-am amestecat bine.
Am format 6 bilute. Ma gandeam acum, cum sa le coc in acelasi timp cu pasca, in asa fel incat sa nu mai stau dupa 6 biscuiti sa pazesc cuporul din nou 😀
Solutia a venit repejor, pentru ca tot aveam tava primita in dar, sa pot coace cozonacii de la concurs. Asadar am pus in ea si am copt, pentru ca astfel, imi intrau in cuptor ambele tavi si cea rotunda si aceasta.
Tava este dreptunghiulara, avand urmatoarele dimensiuni: 33 cm x 14 cm x 7 cm. Este realizata din otel carbon cu invelis interior din ceramica antiaderenta ce asigura o gatire rapida. Se coace in ea foarte bine chiar am copt cozonacul pufos low carb zilele trecute (reteta tot pentru acest concurs) si nu a trebuit sa pun hartie de copt, doar am uns-o cu 5 grame de unt topit. Are eficienta ridicata indiferent de sursa de caldura – gaz, electric. Este grozav de buna, daca va tenteaza si vreti sa va inoiti de Paste, o gasiti 👉 AICI, basca in perioada aceasta si la un pret accesibil.
Am aplatizat cei 6 bicuiti cu palma si i-am copt cca. 35 min.
Asteptand cu nerabdare sa se raceasca pasca, i-am devorat, crocanti la exterior si moi la interior. 😋👌
Pot sa ma declar foarte fericita, ca am „impuscat 2 iepuri” 😜 am facut chiar doua retete. Data viitoare cand vreau biscuiti, fac jumatate din aluatul acesta si gata pofta! 😅
Dar, hai sa va arat si minunatia mea de pasca! Este delicioasa, iar eu ca de obicei am dus-o a doua zi la serviciu si am mancat-o cu colegii mei. 😍
Pentru dieta dukan, trebuie doar sa tineti cont ca, 40 grame unt inlocuiesc 4 linguri ulei de masline si este aliment permis pentru 4 zile/persoana. Keto mixul contine faina de migdale, dar in 75 grame cat am pus eu in aceasta reteta, nu avem o cantitate mare de aliment tolerat. Puteti adauga fructe goji (ca aliment permis), dar si coacaze dezhidratate (ca aliment tolerat) si merg foarte bine in combinatia de branza. Celelalte ingrediente sunt in doza permisa. Va sfatuiesc ca pasca sa fie consumata de o singura persoana in 4 zile, incepand cu etapa croaziera. Va asigur ca este suficient si o sa va placa foarte mult.
Daca va face cu ochiul PASCA low carb, basca si fara gluten, va invit sa o incercati si astept cu multumiri in avans, sa-mi apreciati postarile pe Facebook si pe Instagram. Castiga acest concurs, cel mai bun dintre cei buni, dar desemnat prin aprecierile voastre!
Impartasiti si celor dragi reteta, caci poate sunt printre prietenii vostri persoane interesate de aceasta dieta sau din varii motive au nevoie de idei
Pofta buna s-aveti dragilor !
Fie ca-i Paste sau Craciun, cozonacul si pasca nu trebuie sa lipsesca din meniu
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea lor integrala sau partiala, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
0 Comentarii