DESERTURIDukan CROAZIERARETETE FARA TARATE DE OVAZ

TARTA cu DOVLEAC (Fara faina alba/ Sugar Free/ Low Carb/ Low Fat/ Gluten free)

TARTA cu DOVLEAC (Fara faina alba/ Sugar Free/ Low Carb/ Low Fat/ Gluten free)

Un decor frumos din nuci si seminte de dovleac, transforma acest desert intr-un spectacol minunat de care va veti indragosti iremediabil.❤

Ingrediente blat:

Ingrediente umplutura:

Nuci si seminte pentru ornat (optional).

Mod de preparare blat:

Cantarim cele 4 ingrediente uscate si le amestecam cu praful de copt.

Intr-un bol adanc mixam ouale cu indulcitorul, indulcitorul cu aroma de vanile (sau esenta de vanilie dupa gust) si un praf de sare.

Adaugam si iaurtul (sau: kefir/ sana/ lapte batut) si mixam pana la omogenizare.

Peste ingredientele uscate amestecate in prealabil adaugam toata compozitia si o incorporam cu o spatula.

Cand aluatul devine vartos, lasam spatula deoparte si framantam cu mana.

Dupa ce s-au incorporat fainurile, adaugam untul topit si racit sau uleiul, in functie de ce alegeti sa folositi. Nu trebuie framantat foarte mult aluatul, doar atat cat sa incorporati grasimea.

Formam din aluat o bila, cu palmele deja unse de unt sau ulei. Aluatul nu este un aluat foarte lipicios, palmele unse il pot modela cu usurinta.

Acoperim aluatul cu un prosop si il lasam la odihnit cca. o jumatate de ora.

Aluatul poate sta si in frigider, eu am incercat in ambele variante.

Mod de preparare umplutura:

Ne ocupam de umplutura, pentru ca acesta necesita putin timp pentru curatare si preparare.🤦‍♀️

Problema serioasa … 🎃! Desi sunt fan dovleac, sa nu ma pui sa tai si sa curat, caci esti cel mai mare dusman al meu. 😂 Evident am speculat putin terenul si cand l-am prins pe sotul cu timp, l-am pus la treaba. Deci asta este meritul lui. Trebuie sa recunosc ca a contribuit. 😉🥰

Curatam dovleacul de coaja, offff … coaja aia lemnoasa. 🤣 Il taiem bucati si il radem pe razatoare. Da ce, credeti ca femeia nu e inventiva?!🤔 Pai cum sa mai tin sotul dupa poftele mele nastrusnice? Mi l-a curatat, mi l-a taiat bucati si fuse si se duse. 😁 Asadar, m-am descurcat onorabil cu bucatile de dovleac taiate cubulete, caci le-am pus in robotul de bucatarie si vrum vrum de cateva ori si mai ca mi-l facea pasta, daca nu ma opream la timp. 😃

Calim dovleacul intr-o cratita antiaderenta la foc mic pana se inmoaie amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca (eu pun capacul si astfel sub presiunea formata, de la abur se caleste mai repede). Oricum, nu-i pericol mare,  cand incepe sa se inmoaie isi lasa apa si atunci cand apa scade, gusti si iti dai seama ca este suficient de calit si moale.

Tragem cratita de pe foc si adaugam indulcitorul pulbere, cel aromat cu scortisoara, ghimbirul, nucsoara si cuisoarele.

Amestecam bine totul, adaugam cele 3 oua batute si smantana lichida.

Punem din nou la foc mic si amestecam toata compozitia cu o spatula cca. 5-10 minute pana se leaga, timp in care mai scade putin si devine cremoasa.

Cu ajutorul sucitorului, intindem aluatul pe blatul de lucru presarat cu putina faina fara carbohidrati sau proteina de soia (sau pulverizam putin spary ulei). Daca vi se pare greu de intins puteti intinde aluatul intre doua folii de copt, insa este destul de pietenos pentru un aluat ce nu contine gluten. Eu ma ajut de racleta si merge totul struna.

Incearcam  sa-i dai o forma circulara putin mai mare decat diametrul formei de copt, pentru ca vrem sa imbracam si peretii laterali ai formei.

Forma mea rotunda are diametrul de 20 cm cu baza detasabila, insa aluatul este suficient cantitativ, ajungand si pentru o tarta mare de aproximativ 24 -26 cm. Din acest motiv eu am preparat doua tarte, una rotunda si una dreptunghiulara, tot cu baza detasabila (35 x 11 x H2,5). Nu-i musai sa aveti aceste tavite, zic doar ca sunt calitative si practice. Puteti coace in forma de yena sau ceramica (cu marigini ondulate, sau nu). Mie-mi plac foarte mult tartele, dar tin cont si de aspectul lor specific – marginile ondulate, ce-si pun amprenta si dau un aspect grozav acestui desert.🥰

Transferam aluatul in interiorul formei de tarta. Imbracam cu aluatul, atat baza cat si peretii laterali ai formei. Decupam surplusul de aluat de deasupra si intepam baza aluatului din loc in loc, cu o furculita.

Pentru ca tot aveam destul blat si umplutura suficienta, am procedat la fel si cu a doua tarta dereptunghiulara. Numai bine ca mi-au incaput amandoua in cuptor, am avut pentru o saptamana un desert sanatos si delicios,  mi-am servit si colegii de la serviciu. 😋

In interiorul aluatului asezam o hartie de copt si boabe de fasole (bile speciale pentru copt, sau orez, etc. – ce aveti voi prin casa) pentru ca aluatul sa se coaca uniform.

Punem forma la cuptor si coacem aluatul de tarta in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru cca. 15 de minute.

Inlaturam hartia cu boabele de fasole si mai coacem aluatul pentru 15 minute. In acest fel se va rumeni si la baza.

Scoatem tarta din cuptor, turnam crema de dovleac si mai punem la copt pentru 30 minute la 180 de grade Celsius, acoperind tava cu folie de aluminiu.

Dupa 30 de minute inlaturam folia si continuam coacerea timp de cca. 15 minute sau pana cand centrul tartei s-a intarit. 

Lasam tarta sa se raceasca, decoram dupa imaginatie cu nuci si seminte de dovleac, apoi o putem portiona.

Un desert parfumat, ce merita incercat! ❤

Impartasiti si celor dragi reteta, caci poate sunt printre prietenii vostri persoane interesate de aceasta dieta sau din varii motive au nevoie de idei sanatoase.

In dieta dukan, cele doua tarte care mi-au ieseit se poat consuma incepand cu etapa croaziera zilele de proteina pura&legume (PL) intrucat contine dovleac (leguma), de catre o singura persoana in 4 zile.

Blatul nu contine ingrediente tolerate, iar in crema de dovleac avem doar un ingredient considerat tolerat:

Smantana dulce cu maxim 3% sau 4%  grasime 

30 g (2 linguri pline) = 1 tolerat

De mult visam sa fac o tarta cu dovleac, dar sa fie cu umplutura foarte cremoasa si echilibrata ca gust. 😋

Daca nu va place dovleacul, puteti pregati aceasta tarta cu mere, respectand acelasi procedeu. De vi se pare prea multa 😜 desi va spun ca nu o sa regretati, puteti injumatati cantitatile. 🤗

Pofta buna s-aveti si o viata sanatoasa!


Nota:

Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.

Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !


Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).

Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.

Cu multumiri!

print

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *