Dukan CROAZIERAGUSTARIRETETE FARA TARATE DE OVAZSALATE

SALATA DE VINETE (Low carb/ Low fat)

SALATA DE VINETE (Low carb/ Low fat)

Odata cu aparitia si raspandirea unor varietati noi de vinete, isi fac loc de cinste si pe piata din tara noastra vinetele albe. Soiul de vinete albe nu difera doar prin culoare de vinetele obisnuite, ci si prin gust. Pulpa fructului este alba si are gustul ciupercilor de padure, textura este cremoasa, iar coaja tot alba si ea, este mai groasa decat la vinetele mov si se curata mult mai usor.

Vanata alba odata coapta nu necesita o perioada de repaus pentru a fi lasata la scurs, deoarece are un continut mai scazut de apa si sucul plantei nu este deloc amar. Vanata alba se preteaza foarte bine la pregatirea pe gratar.

In India, vinetele albe sunt utilizate in diabet, datorita continutului scazut de zaharuri, iar radacinile sunt recomadate pentru cei care au astm. De asemnea sunt recunoscute ca ajuta la scaderea colesterolului, alunga insomniile si starile de nervozitate.

Mult mai bogate in antioxodati, decat cele mov, vinetele albe contin 90% apa si sunt bogate in potasiu, magneziu, cupru, fitonutrienti si vitamina B. Toti acesti compusi ajuta in numeroase boli cum ar fi cancerul sau boli cardiovasculare.

Draga de mama, cum le afla ea pe toate 🙂 Si da ! Pe drept cuvant spun asta, caci nu s-a lasat pana nu si-a procurat seminte de vinete albe ca sa cultive in gradina de la tara, iar eu sa ma bucur in fiecare an de legume noi si proaspete.

Mananc sanatos si totodata ma mandresc cu ea, pentru ca mama, un om care iubeste pamantul si il respecta, nu foloseste pesticide sintetice si nici ingrasaminte chimice, nu folosește antibiotice pentru animale si nici aditivi alimentari sau alte substante complementare pentru prelucrarea produselor agricole.

 

M-am lungit la vorba caci modul de preparare al salatei de vinete este foarte cunoscut de toate gospodinele si foarte simplu.

Multi se intreaba cum poti sa prepari o salata de vinete care sa fie slaba in carbohidrati cat si in grasimi dat fiind faptul ca o salata clasica inghite ulei considerabil 😉

Pai foarte clar, caci vanata are un continut scazut de zaharuri deci un indice glicemic <20 IG. Daca mai renuntam si la “scaldatul” in ulei cu atat mai bine.

Asadar, am sa va zic cum prepar eu salata si ii pastrez gustul autentic al vinetei. Evident pentru a o prepara dietetic sunt mai multe variante, am vazut cu adaos de iaurt semi-degresat sau chiar cu adaos de branza quark, insa papilele mele gustative imi spun ca se pierde din gustul autentic.

Ingrediente:

  • 5-6 vinete de marime medie
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • 1 lingura mustar (fara zahar)
  • 1 galbenus de ou crud
  • 1 ceapa (sau 3-4 catei de usturoi)
  • sare dupa gust
  • zeama de lamaie dupa gust

 

Mod de preparare :

Sa nu va imaginati ca este mare inginerie fata de prepararea altor soiuri de vinete cu care suntem mai mult familiarizati – vinetele mov.

Eu am avut 6 vinete de marime medie.

Coacem vinetele direct pe flacara aragazului sau pe o plita incinsa (daca aveti posipilitate pe gratar cu atat mai bine), intorcandu-le pe toate partile pentru a le coace bine. Dureaza putin mai mult ca la celelalte soiuri de vinete pentru ca au goaja mai groasa.

Dupa coacere le lasam intr-un vas sa se raceasca si le curatam de coaja, fara sa ne ajutam de ustensile din metal caci acestea oxideaza si inegresc vinetele. Daca nu va descurcati cu mana, folositi ustensile de plastic, ceramica sau lemn. Nu este necesar ca dupa curatare sa fie lasate la scurs pentru ca nu isi lasa foarte multa apa.

Tocam vinetele marunt cu un cutit de lemn sau ceramica, adaugam galbenusul de ou, mustarul si 2 linguri ulei de masline extravirgin turnad treptat si amestecand cu o lingura de lemn invartind intr-un singur sens.

Vinetele astfel preparate se comporta la fel ca maioneza, care, atat cat ii dai grasime atat inghite in functie de galbenusul de ou, insa cantitatea de ulei este suficienta cat sa le omogenizeze. Daca totusi vreti sa incercati, puteti adauga si 150 grame iaurt grecesc 2% grasime pentru a le „inmulti” 😉

Adaugam sare dupa gust, putina zeama de lamaie, iar la final putem adauga ceapa tocata marunt sau usturoi pisat dupa preferinta.

Mie imi plac cu ceapa rosie de apa si bineinteles dupa ce au stat la frigider macar 1 ora 😉

Usor dar gustos si sanatos, zici ca-s vinete cu maioneza !

Daca doriti totusi cu ceva mai mult timp de munca puteti insa sa coaceti vinetele si sa le adaugati 1-2 linguri de maioneza dietetica, reteta o gasiti  AICI 🙂

Dar va asigur ca si fara adaos de maioneza si preparate in modul acesta sunt deosebit de gustoase.

In dieta dukan salata de vinete astfel preparata se poate consuma incepand cu etapa Croaziera – zilele de proteina & legume (PL).

Pofta buna s-aveti !


Nota:

Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.

Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !

print

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *