Cunoscuta si sub denumirea de revent, rubarba, rabarbar sau rabarbara, este o leguma (planta ierboasa perena), cu niste tulpini lungi (tije mari, rigide si groase) de culoare de la verde pana la rosu intens si gust acrisor, folosita chiar si la acrirea ciorbelor. Buna de pus in deserturi precum: tarta, placinta, pandispan, inghetata. Din rubarba se poate face compoturi si dulceturi deosebit de gustoase.
Specialistii considera ca reventul este o leguma pretioasa, care nu a fost apreciata timp indelungat. Numele ei vine din latinescul rheubarbarum, care inseamna radacina straina – asta, intrucat initial a fost consumata numai de popoarele barbare.
A inceput deja sezonul rubarbei ! Grabiti-va, nu tine decat in luna mai si iunie, caci cu siguranta chiar daca nu ati mancat niciodata o sa va indragostiti de gustul ei acrisor, textura crocanta si zemoasa (am muscat din ea cruda, din curiozitate 😜). Va povesteam despre rubarba in articolul de AICI unde gasiti cateva informatii succinte de maxima importanta si o alta reteta delicioasa, pe care va invit sa o preparati.
Ca in fiecare an o gaseam in LIDL, anul acesta am intrat pe fuga in supermarket-ul Kaufland si evident cand am vazut-o, nu puteam sa trec nepasatoare 👌
Asa ca sa trecem la treaba 😉
Ingrediente:
- 300 grame rubarba taiata cubulete (3 tulpini)
- 6 oua
Daca vrei sa scazi continutul de grasimi mai mult, folosesti cum am facut eu, 6 albusuri si doar 3 galbenusuri de la cele 6 oua.
- 30 grame (3 linguri) Mix pentru Gofre fara Carbohidrati – NoCarb
- 30 grame (3 linguri) proteina din soia
- 30 grame (3 linguri) lapte praf degresat ≤1% grasime
- indulcitor dupa gust
- 1 plic praf de copt
- esenta de vanilie
- aroma de unt
- aroma de visine
- ½ lingurita ghimbir pudra
Ingredientele date sunt pentru o tava cu dimensiunile 28 x 19 x 7 cm.
Mod de preparare :
Rubarba se spala bine sub jet de apa rece, se indeparteaza capetele mai lemnoase (daca exista) si se taie in bucati de cca. 1 cm.
Intr-un bol peste cubuletele de rubarba adaugam indulcitor si ghimbir, le amestecam, le lasam deoparte si ne ocupam de compozitia pentru blat. Daca nu agreezi ghimbirul (mie imi place usor mai spicy) il poti inlocui cu pudra de scortisoara.
Amestecam Mix pentru Gofre, proteina din soia, laptele praf si praful de copt.
Separam albusul de galbenusuri.
Peste galbenusuri adaugam indulcitorul si aromele (visine, unt si vanilie) si le mixam 3-5 minute.
Batem spuma cele 6 albusuri cu un praf de sare.
Peste spuma de albusuri turnam compozitia de galbenusuri si mixam in continuare pana o incorporam.
Incorporam treptat lingura cu lingura amestecul de ingrediente uscate ajutandu-ne de o spatula sau un tel cu miscari circulare de jos in sus.
Turnam jumatate din compozitie in forma din silicon sau o forma clasica tapetata cu hartie de copt. Eu am pus intr-o tava dreptunghiulara cu margine detasabila.
Asezam jumatate din cubuletele de rubarba aromate si indulcite pe toata suprafata blatului. Turnam si restul de compozitie, nivelam si asezam restul de rubarba. Compozitia nu iese fluida dupa fiecare turnare in tava trebuie nivelata. Este tocmai buna caci nu se afunda rubarba in ea, cum se intampla la prajitura clasica cu faina, cand gospodinele presara amidon alimentar din porumb peste rubarba (sau peste diferite fructe), tocmai pentru a o mentine la suprafata. Asadar pentru dieta dukan, am eliminat un tolerat (amidonul).
Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade cca. 40 – 45 min. si capata o culoare aurie.
Scoatem prajitura din tava, indrepartam hartia de copt si o lasam pe un gratar la racit.
Delicioasa si pufoasa 🤗
Cand este rece, prajitura o pudram cu lapte praf degresat sau indulcitor pudra, dupa preferinta.
Portionam prajitura cu rubarba dupa stare si simt, caci oricum am taia-o, o sa fim placut surprinsi 😍
In dieta Dukan prajitura cu rubarba se poate consuma in etapa Croaziera atat in zilele de proteina pura (PP-100 gr/zi-tolerat – deci impartita in 3 zile) cat si in zilele de proteina si legume(PL – nelimitat). Nu contine tarate de ovaz si nici ingrediente tolerate, deci nu va afecteaza consumul zilnic de tarate de ovaz.
Aroma de visine si aroma versatila a ghimbirului usor spicy, completeaza de minune gustul dulce-acrisor 😋 Prajitura cu rubarba consumata rece incanta zilele primavaratice si probabil o sa va placa. Asadar, daca doriti sa nu acumulati kilograme si sa va mentineti silueta pentru o vara fara remuscari, cu siguranta o veti incerca ! 🤗
Pure love ! ❤️
Pofta buna s-aveti !
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
0 Comentarii