Sper ca acum, dragii mei, auzind de aluat, nu veti merge cu gandul la un foietaj, caci asta nu o sa obtineti niciodata dintr-un aluat dietetic in care nu-si are loc faina alba de grau. Stiti voi, faina aia cu cat mai multe zerouri, pe care gospodinele o cauta in pragul sarbatorilor pentru a prepara cozonacii 😉
Imi plac si mie cozonacii aia pufosi, as fi meschina sa nu recunosc, insa ma stradui sa-i mananc, asa odata … de sarbatori. Imi plac si merdenele si poale-n brau, dar nu jinduiesc caci am reusit sa le imitam cu un gust cat mai apropiat de adevar si sanatos. Abilitatea de a lua decizii bune sau de a fi fericiti tine doar de noi. Oricat de mult ne-am stradui sa fim perfecti, nu vom putea. In cautarea perfectiunii cu siguranta ca uneori ne mustra vinovatia din noi, cel putin in alimentatie. Ne intrebam mereu cum sa mancam cat de cat mai sanatos, intr-o lume cu atatea tentatii culinare si o societate a consumerismului alimentar 🤔 Reusiti?! Mie cel putin, imi e mai usor sa mananc sanatos, fara sa imi interzic lucrurile nesanatoase. Probabil ca o sa va intrebati cum se explica asta. Adica, sa fiu deschisa si din cand in cand, sa mai iau si cate o gura de ce imi e pofta, din cele mai putin sanatoase. Gatind acasa, evit tentatiile, alegand calitatea si cantitatea materiilor prime si nu in ultimul rand modul de preparare.
Asadar, azi nu am venit sa incerc, caci suna a … bate in retragere 😉 Am venit sa performez aluatul cu cascaval, cel cu care v-am „stresat” deja in doua dintre retele mele: Conuri cu Cascaval si Grisine.
Va spuneam mai sus de modul de preparare, evitarea tentatiilor, alegeri … bla bla bla si tot asa. Motiv pentru care m-am gandit ca daca acest aluat, il framanata bine masina de paine, cascavalul bine incorporat o sa dea o elasticitate mare si implicit modelarea este mult mai usoara. Cat despre gust … doar daca incercati reteta o sa va cucereasca 🤗
Ingrediente :
- 2 oua
- 250 grame cascaval light sau cascaval de casa, reteta o gasiti AICI
- 500 grame branza cremoasa degresata
- 100 grame Mix pentru Gofre fara Carbohidrati– NoCarb
- 20 grame Faina Mix de Fibre fara carbohidrati
- 40 grame (4 linguri) tarate de ovaz (macinate in rasnita de cafea)
- 30 grame tarate de psyllium
- 60 grame (4 linguri) faina integrala de grau ( ovaz sau secara )
- 2 linguri ulei de masline
- 1/2 lingurita sare
- 100 ml. apa calduta
- 1 lingura seminte de in (sau alte seminte pe care le agreati – semintele sunt optional)
- 1 plic drojdie uscata (dizolvata in putina apa calduta)
Mod de preparare :
Mai intai cantarim ingredientele uscate, mai putin drojdia si le amestecam. Punem si semintele – optional daca dorim din ce anume ne place.
Cascavalul ras si branza le amestecam intr-un bol incapator.
Le topim in cuptorul cu microunde cca. 5 minute, apoi amestecam bine si le mai topim inca 3-4 minute pana ce cascavalul amestecandu-l cu o lingura se poate omogeniza bine cu branza.
Turnam cascavalul topit in cuva masinii de facut paine, adaugam cele doua oua, uleiul si apa calduta.
Adaugam ingredientele uscate deja amestecate, iar deasupra plicul de drojdie uscata.
Setam masina de paine la programul destinat framantarii si dospirii aluatului (in functie de marca masinii, acesta dureaza cca. 1 ora si 30 min.) si o lasam sa-si faca treaba.
Aluatul astfel framantat si dospit capata o elasticitate foate buna si poate fi modelat cu usurinta chiar daca nu contine gluten din grau adaugat, datorita continutului de cascaval bine omogenizat.
L-am si cantarit din pura curiozitate 🤗😲
Tips! aluatul se poate prepara si manual, insa masina de paine framanta si dospeste mult mai bine la o temperatura optima, iar munca este usurata considerabil.
Pai asa … sa tot faci bunatati din atata cantitate! Sa vedem acum ce ne trece prin cap, caci cu siguranta se pot face si cornurile si grisinele – primele mele incercari cu acest aluat, care acum, arata atat de grozav. Si zic eu ca este performat 😋👌 Pentru inceput eu am ales sa fac niste placinte impletite si umplute, dar asta o sa va spun in articolul viitor , important este aluatul, restul este despre cam ce aveti voi mai sanatos prin frigider la indemana. Trebuie sa vi le arat, macar asa sa va dati seama din imagini ca nu ai cum sa refuzi asa ceva 😋
Nu m-am putut abtine si am facut si crackers si covrigei, caci va spun, sunt grozavi, iar gustul pregnant de cascaval se potriveste de minune cu astfel de preparate. Hai sa le spunem rontaieli 😜
Fie calde, fie reci sau reincalzite, preparatele din acest aluat sunt grozave, gustul puternic de cascaval da o aroma aparte, textura aluatului fiind la fel ca cea a aluatului cu faina alba din grau, crocanta la exterior, dar moale si coapta la interior 🤗
Forme diferite, inspiratia de moment, ne ajuta sa modelam aluatul, caci gustul nu se poate exprima in imagini.
Nu avem timp, nu-i bai, pur si simplu intindem cu sucitorul, taiem cu cutitul si coacem cu dragoste 🥰 rezistam tentatiilor nesanatoase, iar fericirea vine din noi, din munca noastra si din faptul ca stim sa facem alegeri bune.
In dieta dukan aluatul poate fi consumat inca din etapa croaziera a dietei dukan.
Aluatul contine doar un ingredient tolerat – faina integrala (1 lingura si jumatate/zi) daca nu adaugam seminte tolerate. Produsele rezultate din el pot fi consumate de catre o singura persoana in doua zile, pentru ca 3 linguri de faina integrala inseamna doua tolerate acceptate in etapa croaziera. Acum daca va raman cativa covrigei (grisine etc.) pentru a treia zi cu atat mai bine, pentru ca astfel o lingura de faina integrala (tolerata), din cele patru linguri, este acoperita si ea conform principiilor dietei dukan 😃 Aluatul asigura si portia de tarate de ovaz obligatorie pentru aceste doua zile (2 linguri/zi).
Bake with love & Don’t regret it
Impartasiti si celor dragi reteta, caci poate sunt printre prietenii vostri persoane interesate de aceasta dieta sau din varii motive au nevoie de idei sanatoase.
Provocarea vine din nou 🤗
Daca ai incercat reteta vino pe pagina de Facebook << Dukan Life Style>> unde am pregatit un album special pentru tine << Retete apreciate si incercate de cititori >> si unde poti sa-mi atasezi in comentariu o poza cu oricare din retetele incercate si apreciate ! 🙂 Chiar si aici in comentarii la reteta stam de vorba despre ce doresti tu si poti atasa o fotografie daca ai incercat vreo reteta si ti-a placut. Sper ca vei fi placut surprins draga cititorule sa-ti vezi si aici pe blog, la finalul fiecarei retete, preparatul incercat si apreciat de tine !
Vino in grupul de suport pentru dieta dukan << Dukan Life Style >> si vei vedea harnicia si priceperea noastra 🤗 Acolo oamenii se sustin, invata unii de la altii si impartasesc acest stil de viata, basca ca sunt inventivi si ne arata o multime de retete grozave si apetisante.
Pana data viitoare, ramaneti sanatosi!
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea lor integrala sau partiala, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
3 Comentarii