DESERTURIDukan CONSOLIDAREDukan CROAZIERARETETE FARA TARATE DE OVAZ

FOI PE DOSUL TAVII PENTRU PRAJITURI (Fara faina alba/ Sugar free/ Low carb/ Low fat)

FOI PE DOSUL TAVII PENTRU PRAJITURI (Fara faina alba/ Sugar free/ Low carb/ Low fat)

De foarte mult timp ma gandesc sa prepar un aluat din care sa obtin foile ce se coc pe dosul tavii. Foi care se pot folosi la foarte multe prajituri, insa sa fie dietetice. Foi cu un gust asemanator cu al celor clasice din faina alba de grau si foarte aspectuoase. Sfarsitul acesta de saptamana a fost cu inspiratie pentru mine si ma declar foarte multumita.

Am preparat un nou aluat, peste asteptarile mele, un aluat suficient cantitativ cat sa coc 4 foi, usor de prelucrat cu sucitorul, operatie ce nu este „floare la ureche”, pentru ca stiti si voi, nu folosim faina alba din grau, iar prezenta glutenului din faina integrala este redusa si cantitatea de fibre ridicata.

Ingrediente:

Mod de preparare:

Am folosit mixerul robot, dar se poate framanta si manual.

Mai intai cantarim fainurile, le punem intr-un vas  si le amestecam cu praful de copt.

Punem in bolul mixerului ouale, un praf de sare si indulcitorul si mixam 3-4 minute pana ce acestea cresc in volum.

Adaugam uleiul, mixam putin pentru a-l incorpora.

Adaugam iaurtul (sau laptele batut/kefirul), esentele si bicarbonatul stins in otet. Initial am vrut sa pun bicarbonat de amoniu dar constatand ca nu aveam in casa am recurs la bicarbonat de sodiu. Stiam de la foile clasice cu faina alba din grau ca foloseam bicarbonat de amoniu, dar au iesit si fara. Data viitoare voi face cu bicarbonat de amoniu ca sa-mi iasa din gand pentru ca sunt convinsa ca voi avea un plus din start 😀

Schimbam paleta de mixare cu carligul pentru aluat si adaugam amestecul de fainuri.

Framantam cca. 8-10 minute pana ce se formeaza aluatul.

Punem aluatul in folie alimentara si il dam la frigider cca. 1 ora (eu l-am lasat peste noapte).

L-am si cantarit, din curiozitate cum fac de obicei 😉 Mi-a iesit dupa cum vedeti 940 grame de aluat.

Dupa ce a stat la rece putem sa incepem a intinde foi din aluat cu sucitorul.

Impartim aluatul in cate foi vrem sa coacem in functie de prajitura pe care vi-o propuneti si tava pe care coaceti.

Puteti sa-l impartiti direct in 4 caci am reusit din acest aluat sa coc 4 foi cu dimensiunile de 26/21 cm. sau il impratiti in doua pur si simplu, pentru ca oricum, jonglati cu bucatile de aluat ce raman de la decuparea marginilor si le adaugati la intinderea urmatoarei foi.

Aluatul cum va spuneam este foarte maleabil se intinde foarte frumos fara sa se rupa pentru ca are elasticitate. Si asta stiti de ce? Datorita gumei de xantan care se foloseste de obicei la fainurile fara gluten, ajuta foarte mult la flexibilitate.

Pentru a nu mai folosi faina sau ulei la intinderea foilor, pentru a pudra sau unge blatul de lucru, intindem fiecare foaie pe folie de plastic sau hartie de copt.

Eu am intins aluatul pe folie de plastic, apoi am pus deasupra hartie de copt si l-am rasturant pe dosul tavii cu tot cu hartia de copt pentru a coace direct pe ea.  Desigur puteti simplifica acest transfer si puteti intinde aluatul direct pe foaia de copt apoi o transferati pe dosul tavii, chiar si in interiorul tavii.

Am dat aceasta denumire foilor ca stiti exact ce am vrut sa obtin. Acum ca exista hartia de copt, nu cum era pe vremea bunicii, foile se pot coace direct pe hartie de copt in interiorul tavii. Trebuie doar sa aveti grija la dimensiunile decupate si sa nu va ridicati cu aluatul pe marginea interioara a tavii pentru ca aceste foi sa iasa drepte.

Marginile decupate le adaugam de fiecare data la intinderea urmatoarei foi.

Am copt cum va spuneam pe rand, cate o foaie, dar daca alegeti o tava mai mare cum este cea de aragaz, puteti coace o foaie mare pe care o taiati in doua inainte de coacere, astfel obtineti doua foi si la urmatoarea coacere la fel si ati scapat mai repede cu coptul.

Patru foi sunt suficiente pentru a prepara o prajitura delicioasa alegand diverse umpluturi. De la mere calite cu indulcitor, budinci, pana la gemuri, marmelade fara zahar, creme de branza cremoasa si indulcita, dovleac calit, etc.

Coacerea fiecarei foi am facut-o pe aceeasi hartie de copt, nu a fost necesar sa o schimb la fiecare in parte.

Foaia se intinde subtire de cca. 3 mm, nu va temeti ca nu se rupe. Dupa ce ati bagat la cuptor o foaie, restul aluatului il impaturiti in folie de plastic (sau il bagati intr-o punga) si-l lasati la rece pana ii vine randul la intins.

Foile se coc in cuptorul preincalzit la 180 grade cca. 20-30 minute, in functie de cuptorul fiecaruia pana devin usor aurii. Nu trebuie sa insitati cu coptul sa nu le ardeti fiind subtiri, pentru ca ele trebuiesc mai mult uscate.

Se lasa pe un gratar la racit, dupa care se pot umple. Spor la inspiratie, caci eu am facut deja o prajitura delicioasa. Dar „nu dau tot din casa”! 😀 Asa ca, pana la urmatoarea postare cu prajitura mea delicioasa, voi sa aveti deja foile preparate!

Foile le puteti pastra la rece caci tot e frig afara, in balcon, in camara sau in frigider, chiar si doua saptamani, punand hartie de copt intre ele si invelindu-le tot in hartie de copt. Sigur pentru o perioada de pastrare mai mare, se pot si congela daca aveti loc in congelator. Folie se intaresc dar se fragesc pe parcurs de la umpluturi.

In dieta dukan foile de prajituri, pot fi consumate incepand cu etapa croaziera.

Contin doar un ingredient tolerat – faina integrala de grau.

Am calculat in asa fel incat sa puteti umple aceste foi cu al doilea ingredient tolerat in dieta, in functie de alegerea voastra. Dar ce este mai fain, este ca folie pot fi consumate in 5 zile de croaziera de catre o singura persoana. Si credeti-ma ca este suficient pentru o prajitura, chiar o sa va bucurati de asta, caci veti alege foarte simplu o umplutura – ca aliment tolerat, calculand incat sa  puteti consuma prajitura tot in 5 zile. EX: 5 mere calite, 500 grame fructe mici – dulceata sau gem cu indulcitor, 100 grame amidon alimentar – crema pasticera(budinca), 100 grame ciocolata neagra (diverse mousuri cu iaurt grecesc, branza cremoasa etc.) si tot asa, sunt o multime de variante.

Abia astept sa vad cine face vestita Alba ca Zapada cu aceste foi! 🥰

Bonus: pentru ca mi-a ramas putin aluat din care nu aveam cum sa mai intind o foaie la dimensiunile celorlate 4, am facut si 12 buc. de covrigei.

Data viitoare am sa prepar jumatate de cantitate aluat si voi face numai covrigei dulci, pentru ca mi-au placut foarte mult.😋

Si logic ca i-am invelit in ciocolata neagra! 😅 Yuuum Yuuum! 😍

Tips: puteti folosi aluatul la bicuiti, diverse tarte coapte in orb si apoi umplute, sau de ce nu, la cornulete, rulouri, rulade cu o varietate de umpluturi delicioase si sanatoase.

Pofta buna s-aveti !

Ideea de deserturi la cafea vine zic eu, daca nu crezi in deserturi ca ratiune de a trai.  😅 Eu le iubesc pe amandoua.  🥰

Deci va astept la cafea cu covrigei deliciosi, asta daca nu cumva ii mancati pana dimineata cand serviti cafeluta!


Nota:

Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.

Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !


Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).

Utilizarea lor integrala sau partiala, este interzisa fara acordul scris al autorului.

Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.

Cu multumiri!


Reteta incercata si apreciata de cititori ❤⤵⤵⤵

Prajitura cu foi, crema de vanilie si zmeura galbena.

print

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *