Cred ca niciodata nu sunt prea multe retete de fursecuri/biscuiti/cookies, spuneti-le cum vreti voi 😜 numa’ delicioase sa fie, cu textura, gust si aroma. Mai ales daca reusim sa le preparam cat de cat din ingrediente bine stiute de noi, cu valori nutritionale pentru asteptarile si nevoile personale, fara conservanti, fara zahar adaugat, basca si fara gluten. 😏
Va recomand cu toata increderea sa incercati aceasta reteta. Eu le-am adorat de la prima muscatura, ce sa mai zic … chiar de cand am gustat din compozitie, inainte sa le coc. 😅 Stiti voi cum este la bucatarie, e musai sa gusti si iti dai seama din prima daca vei avea o reusita deplina, inainte de a duce preparatul la final. 🤗 Si da, marturisesc ca de fiecare data, ca eu sunt cea care gusta mereu din ceea ce prepara, chiar inainte sa coc/gatesc 😋
Ingrediente:
- 2 oua
- 50 grame KetoMix Universal
- 100 grame faina de migdale
- 100 grame unt de arahide (fara zahar adaugat)
- 100 grame Indulcitor natural brun cu Stevia pulbere – Green Sugar Gold
- 50 grame unt
- 15 grame Indulcitor natural cu Stevia si aroma de vanilie Bourbon – Green Sugar (sau ce arome doriti – esenta vanilie )
- 15 grame Indulcitor natural cu Stevia si aroma de rom – Green Sugar (sau ce alte arome doriti – esenta de rom)
- 5 grame praf de copt
- 5 grame bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
- 100 ml apa minerala
- 50 grame merisoare deshidratate (optional)
- 50 grame picaturi de ciocolata (optional)
Mod de preparare:
Cantarim si amestecam ingredientele uscate: KetoMix Universal + faina de migdale + praful de copt + bicarbonatul de sodiu si sarea.
Le amestecam bine cu un tel.
Intr-o craticioara antiaderenta punem cele 50 grame unt si indulcitorul brun Green Sugar Gold. Va spun ca acest indulcitor face tot gustul si nu numai 😏. Insa, aroma lui de caramel identica cu a zaharului brun este foarte indicata in astfel de preparate, dar si faptul ca, dupa topire se recristalizeaza si ii va da textura crocanta.
Topim indulcitorul in unt la foc mic, nu dureaza foarte mult, stati cu ochii pe el si amestecati usor din cand in cand cu o spatula, nu asteptati caramelizarea, repet, indulcitorul nu se caramelizeaza.
Cand obtinem lichidul dorit (topirea), tragem craticioara de pe foc, dar nu o lasam la racit.
ATT! va spuneam mai sus ca indulcitorii chiar daca nu se caramelizeaza ca zaharul, dar obtinem aroma de caramel pentru ca o are in el, acest indulcitor brun la racire se recristalizeaza. Deci nu lasam la racit lichidul obtinut pentru ca nu ne dorim recristalizeara si adaugam imediat untul de arahide la temperatura camerei.
Amestecam vartos cu spatula pentru a-l incorpora in lichidul indulcit. Daca aveti un alt unt vegetal (puteti folosi dupa bunul plac diverse unturi de oleaginoase: caju, fistic, migdale sau nuci). Dar, daca untul vostru vegetal nu este indulcit cu indulcitor, posibil sa mai trebuiasca sa mariti cantitatea de indulcitor brun, dupa gustul vostru. Untul meu dupa cum vedeti este indulcit deja cu indulcitor natural green sugar.
Rasturnam compozitia intr-un bol de mixer si il mixam 2 minute la viteza mica. Observati ca in timpul mixarii, incepe sa elimine caldura si sa recristalizeze. Nu va speriati! Asta-i si efectul dorit care da textura crocanta la suprafata fursecurilor, asa cum va spuneam.
Adaugam si indulcitorii cu arome si ii icorporam usor.
Adaugam cele 2 oua intregi si mai mixam putin pentru a le incorpora si pe ele.
Punem desupra amestecul de ingrediente uscate si mixam usor sa nu prafuim tot blatul de lucru.
Compozitia se ingroasa si adaugam apa minerala pentru a o ajuta sa se mai subtieze, iar fainurile sa se hidrateze. Mixam usor si gata coca de fursecuri!
Scoatem paletele mixerului si lucram cu o spatula. Cam asa arata, nu este foarte lipicioasa, iar cu palmele usor umezite in apa rece se pot forma bilute cu usurinta. Insa o sa vedeti ca eu nu am facut bilute, mi-am dorit sa fie cat mai aerate la copt, sa creasca frumos si am folosit o cupa de inghetata.
Acum, asa cum va spuneam si la inceputul articolului, dupa necestitatile, placerile si nevoile fiecaruia, in functie de ce anume se doreste din punct de vedere nutritional sa se obtina de la aceste fursecuri dietetice, iar in dieta dukan in fuctie de etapa la care va aflati, e timpul sa jonglati cu optionalele. Adica sa adaugati in coca, fructe uscate, ciocolata neagra – picaturi termostabile din ciocolata negra sau pur si simplu din tabeta de ciocolata neagra maruntita la cutit, sau diverse oleaginoase maruntite: nuci, fistic, caju, migdale, arahide etc.
Acu’ nu va intindeti cu prea multe, stiu ca sunt sanatoase si ne plac grasimile sanatoase, dar nu vrem totusi sa preparam bombe calorice care sa ne permita a manca doar un fursec /zi. 😅
Eu am calculat reteta in asa fel incat sa va puteti bucura de aceste fursecuri in numar de 4-5/zi in etapa croaziera a dietei dukan. Si ATT! astfel nu trebuie sa mai adaugati optionale cum am facut eu. Dar, va asigur ca daca sunteti in etapa croaziera, chiar daca nu adaugati in fursecuri si ingrediente optionale tot delicioase sunt. 😋
Am sa va explic cum o fac de fiecare data, conform princiliilor dietei dukan de ce sa va spun ca in etapa croaziera sa nu mai adaugati ingredientele optionale.
Intrucat etapa croaziera pemite 2 tolerate/zi trebuie sa tineti cont ca in aluat avem:
- KetoMix Universal -permis
- unt – permis pentru 5 zile
- unt de arahide – tolerat 5 zile
- faina de migdale – tolerat 5 zile
- ciocolata neagra si fructul uscat sau cel oleaginos ar fi considerate al treilea tolerat in reteta
Asadar, daca ai terminat etapa croaziera – etapa de slabire si ti-ai atins targetul kilogramelor dorite, ai ajuns in etapa de consolidare a greutatii obtinute, atunci poti adauga inca un ingredient tolerat – al treilea ingredient tolerat in reteta (ciocolata sau fructe uscate sau nuci oleaginoase – doar unul din aceste ingrediente). Daca deja esti la stabilizare/mentinerea greutatii obtinute cu dieta dukan, cum sunt eu, poti adauga ce doresti tu: si ciocolata si fructe uscate si nuci oleaginoase.
Eu am ales sa mai adaug in aluat doar merisoare si picaturi de ciolata neagra termostabile.
Stiti ca eu ma mentin la greutatea optima organismului meu de mai bine de 10 ani. Am adoptat acest stil de viata sanatos #dukanlifestyle, care mi se potriveste de minune – fara zahar, fara faina alba din grau (calorii goale lipsite de nutrienti 😏), fara grasimi nesanatoase cu duiumul. Micile exceptii de ex. cum sunt aceste fursecuri, tineti cont ca sunt preparate cu grasimi sanatoase si nu le mananc pe toate intr-o zi, dar imi satisfac pofta de dulciuri si nu fac alte alegeri nesanatoase care ne ispitesc la tot pasul. 🤗
Trecand din nou la reteta noastra, amestecam cu spatula si aceste ingrediente optionale, strangem aluatul intr-un bol si il lasam la frigider cca. 20 minute.
Tapetam tava cutorului cu hartie de copt si cu o lingura sau cu o cupa de inghetata care dozeaza perfect, punem la mica distanta pe hartia de copt (pentru ca ele nu se platesc) cate un fursec format dintr-o cupa rasa de inghetata.
Aluatul meu cantarit, a avut cca. 750 grame. Deci am dozat in asa fel incat ca in cupa rasa de inghetata sa obtin cam 30 gr. aluat si mi-au iesit 25 de fursecuri. Perfect pentru a putea, asa cum am calculat sa mananc 5/zi, suficient pentru placeri nevinovate si sanatoase. 😋🥰
Asadar, sa stiti ca, chiar daca principiile dietei dukan nu sunt drastic axate pe calcularea caloriilor sau macro nutientilor (ceea ce multora nu le place si nu le este la indemana sa se tina de un stil de viata calculand tot timpul ce mananca la fiecare masa); in retele pe care vi le dau, efortul meu este pe calcule la cantitati ingrediente/gramaje, caci tot trebuie sa le fac. Nu mergem ca la loterie – fie ce-o fi sau cat o fi! 😜 Din acest motiv, aleg si imi rezerv timp mai indelungat sa scriu un articol cu o reteta noua, de multe ori chiar mult mai intarziat pe bolg fata de postarile din pagina Facebook Dukan Life Style sau Instagram dukan.lifestyle, intrucat consider ca va ajut si sunt bine venite. 🥰 Ohooo si nici nu stiti voi cate retete am eu in „tolba cu minuni” – salvate si stocate cu poze si text in server, care abia asteapta sa fie scoase proaspete si gata de savurat. 😋 Rand pe rand, stau cumintele acolo si in functie de timpul meu, caci stiti ca blogul necesita timp si dispozitie, vi le voi da si voua celor care stati aproape si apreciati ceea ce gatesc eu. Pentru ca asa cum am mai spus-o eu nu fac o afacere din retelele puse tuturor la dispozitie pe blog. Incerc doar sa ajut pe toti cei care m-au luat de exemplu ca stil de viata alimentar si apreciaza ce gatesc, dar si imi incearca retelele, cu multumiri sufletesti care tin loc de orice cuvinte. ❤
Coacem fursecurile in cuptorul preincalzit la 180 grade C, cuptor cu convectie (incalzire sus-jos fara ventilatie) pe treapta din mijloc cca. 25 – 30 min. in functie de cuptorul fiecaruia. Daca le inumarati in tava sunt 24 buc. nu 25 buc., pentru ca unul l-am furacit si l-am halit de pofta. 😂😋
Voila! Fursecurile cresc foarte frumos, nu exagerat de mult, dar suficient cat sa fie aerate la interior si crocante la exterior. ❤🍪🍪🍪
Scoatem fursecurile din tava si le lasam la racit pe un gratar.
Dupa racire le putem pastra fara probleme chiar si 2 saptamani, intr-un borcan ermetic inchis, in camara daca aveti rece sau in frigider.
Sincer, la mine n-au rezistat pana a doua zi pentru ca le-am luat la job si le-am mancat cu colegii de serviciu. 😋
Pentru ca lucrez in domeniul medical, colegii mei sunt oameni care deja au notiuni de nutritie sanatoasa, sunt mereu interesati de lucrurile noi pe care eu le aduc in vizor si profund interesati sa afle si sa descopere noutati din nisa. Si ei apreciaza foarte mult calitatile indulcitorului natural de la Green Sugar si il recomandam pacientilor nostri care au ales sa elimine consumul de zahar din alimentatia lor sau celor cu afectiuni. 🤗
Si chiar ma astepta cu drag si recunostinta cand mai fac cate o reteta noua. Ei si cu mine suntem primii care preciem si dam nota. 😍
Iar eu sunt foarte fericita ca am parte de aprecierilor lor si cu drag am facut si o campanie de constientizare la timp pentru efectele negative ale zaharului asupra sanatatii dentare. Aceasta constientizare nu poate sa vina decat din intelegerea exacta si deplina a efectelor devastatoare (pe termen lung) pe care consumul excesiv al acestuia il poate avea asupra dintilor si asupra sanatatii intregului organism. Va incurajam atat pe voi, cat si pe micutii vostri, sa limitati consumul de zahar, sa va periati dintii regulat dupa fiecare masa si sa consumati alimente sanatoase care sa contribuie la sanatatea dintilor si a intregului organism. 🤗


















Prin ce metoda green sugar premium îndulcește dublu? Și ce conține green sugar gold pentru a avea aroma de caramel?
Green sugar este, la baza, un amestec 100% natural de Stevia cu Eritritol.
Eritritolul are doar 60% din puterea de indulcire a zaharului, iar stevia de aprox. 300 ori mai mare. Folosite individual ar fi foarte dificil de dozat.
Printr-un proces de recristalizare, cele 2 componente in proportii bine stabilite, determina puterea de indulcire raportata la zahar.
Astfel, cel cu putere dubla de indulcire, are o concentratie mai mare de stevia decat cel cu putere similara.
Green Sugar gold este colorat cu extract de mar (pentru aspectul brun) si are adaugata o aroma naturala de caramel.
Sa va fie de folos! 😘
P.S. Nu uita sa dai LIKE paginii de Facebook Dukan Life Style si Instagram dukan.lifestyle pentru a afla cand postez retete noi, dar si alte noutati!
Daca ai gatit aceasta reteta si vrei sa o postezi pe retelele de socializare, foloseste hashtagul #dukanlifestyle.
Impartasiti si celor dragi reteta, caci poate sunt printre prietenii vostri persoane interesate de aceasta dieta sau din varii motive au nevoie de idei sanatoase.
Iti multumesc!
Pofta buna s-aveti si o viata sanatoasa!
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea lor integrala sau partiala, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
0 Comentarii