Nu va puteti imagina cum miroase la mine in bucatarie!
Mi-am cumparat „jucarii” noi, niste tavite minunate. Chiar daca nu le-am luat special pentru aceasta reteta ci pentru ce anume sunt ele concepute, adica pentru foi de tort, nu mai aveam rabdare pana la o noua reteta de tort, nu aveam nici paine pentru o noua saptamana si am zis sa fac ceva rapid si delicios.
Exista numeroase motive pentru a renunta definitiv la painea obisnuita, pe care o gasim de obicei in comert. In primul rand, la painea alba, desigur. Este un lucru bine stiut ca faina alba, rafinata, din care este preparata aceasta paine este extrem de daunatoare sanatatii, putand provoca o serie de afectiuni grave. De asemenea, faptul ca aceasta paine contine doar calorii goale, lipsite de valoare nutritionala reala (nu contine vitamine, minerale sau fibre). Painea alba este foarte bogata din punct de vedere caloric, faina alba fiind bogata in carbohidrati si saraca in nutrienti si reprezinta un factor important in aparitia obezitatii. Stiu, am mai vorbit despre asta si o sa-mi spuneti ca va ganditi totusi la o paine integrala … care, este de fapt, aceeasi paine alba la care s-au adaugat coloranti alimentari, continand in cel mai bun caz, doar o cantitate infima de faina integrala. 😕 Sa nu mai vorbim despre: E-uri, aditivi, potentiatori de gust, conservanti si zahar, dar si cele mai periculoase pesticide. 😢Si cu toate acestea, multi oameni se intreaba cu ce pot inlocui painea, fiind un aliment de baza de care nu se pot lipsi.
O noua reteta cu care puteti inlocui paine si de care cu siguranta va veti indragosti, o paine cu usturoi si mirodenii dupa gustul fiecaruia! 🥰
Ingrediente:
Aluat
- 125 grame cascaval light sau cascaval dukan dupa reteta de 👉 AICI
- 125 grame branza cremoasa degresata de tip quark
- 1 ou
- 40 grame KetoMix Pizza
- 5 grame praf de copt
- sare dupa gust
Topping
Aici va puteti juca cu gusturi si arome diferite de fiecare data cand doriti sa preparati aceasta paine. De la ierburi aromate proaspete sau uscate, usturoi granulat, ceapa uscata sau proaspata, boia de ardei dulce, iute sau afumata, rozmarin, etc. Important este sa amestecati aceste condimente cu putin unt topit sau ulei de masline. Eu va spun ce am folosit pentru a va da idei.
- 10 grame unt topit (sau 1 lingura ulei de masline)
- patrunjel verde tocat
- sare/piper
- fulgi de rosii uscate si chili
- condiment – amestec de rosii, busuioc si usturoi
- usturoi proaspat tocat
- cascaval light (optional pt. presarat deasupra)
Mod de preparare:
Pe blog am mai scris retete cu acest gen de aluat, imprumutat din retetele keto, insa adaptat de mine pentru dieta dukan. Folosind ingredientele adecvate low carb si low fat, aluatul este minunat si poate fi intrebuintat la diverse retete atat sarate cat si dulci. Are un gust mai profund de branzeturi si asta il face foarte gustos. Pe viitor voi face pizza si saratele cu siguranta.
Gasiti mai multe retete pe blog, pentru ca am mai facut retete cu acest gen de aluat, dupa denumirea lui originala „Fat head dough”, adaptate de mine cu cantitati si ingrediente variate:
Cascavalul il radem pe razatoarea mica si il amestecam cu branza intr-un bol incapator de sticla sau ceramica.
Topim amestecul in cuptorul cu microunde cca. 2 minute, apoi amestecam bine si le mai topim inca 2 minute pana ce cascavalul amestecandu-l cu o lingura sau o spatula, se poate omogeniza bine cu branza. In functie de cat de apoasa este branza o sa observati ca are tendinta sa se separe apa din ea, sa se ridice la suprafata, dar nu este nicio problema, amestecati bine compozitia.
Adaugam oul, putina sare dupa gust (eu nu am mai pus sare caci cascavalul era suficient de sarat) si amestecam.
Adaugam si Mixul de pizza si amestecam din nou pentru a-l incorpora bine. Puteti face asta si cu un mixer sau robot, folosind paletele in forma de carlig (pentru aluat). La o cantitate atat de mica nu este necesar caci puteti omogeniza bine si cu spatula. Eu folosesc mixerul planetar cu carligul de aluat cand triplez cantitatea caci ma ajuta sa omogenizez bine aluatul.
Lasam la odihnit 3-5 minute aluatul si apoi il impartim in doua. Nu il lasati sa se raceasca de tot, sa fie caldut.
Cu podul palmelor formam 2 bile si le asezam in tavite sau pur si simplu pe hartie de copt. Puteti sa faceti din cantitatea asta chiar o painica mai mare modelata pe hartia de copt. Voi alegeti ce forma vreti sa-i dati in functie de timp si chef.
Tavitele mele sunt minunate si sunt foarte bucuroasa ca le-am achizitionat. Sunt antiaderente si dintr-un material calitativ, au 10 cm diametru.
Aplatizam cu podul palmei direct in tava sau pe hartia de copt, cu ajutorul degetelor facem „gropite” pe toata suprafata.
Ungem cu toppingul pregatit prin amestecarea untului topit/uleiului de masline cu condimentele alese. Nu fiti „zagrciti” la condimente, pentru ca ele dau un gust fantastic.
Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade C, 15 minute, apoi optional scoatem tava si mai presaram cateva firicele de cascaval ras sau parmezan degresat (daca aveti).
Dam tava la cuptor pentru inca 5 minute si inghitim in sec, in total 20 minute, caci va spuneam la inceput, ca nu va pot descrie cat de bine miroase la mine in bucatarie. 😋😂
Lasam painicile in tavite pana se racoresc putin, apoi le scoatem pe un gratar pentru a nu face condens.
Am mancat una calda aproape fierbinte de pofta, este grozav de pufoasa si gustoasa. Se pot servi atat calde cat si reci. Se pot reincalzi in cuptorul cu microunde. Se pot pastra in frigider in cutie ermetic inchisa, chiar si congela.
Tavitele astea sunt minunate si coc foarte bine si rapid.
Se fac foarte rapid si cand nu ai la indemana rapid o felie de paine de calitate, te poti bucura in 30 min. maxim de aceste painici cu usturoi.
In dieta dukan, daca realizezi ca in toata cantitatea de Mix pizza ai ingrediente permise si doar o cantitate infima de seminte de in macinate (faina de in), care, oricum aduc un aport nutritional grozav; poti spune ca aceasta painica este un deliciu fara ingrediente tolerate. Motiv pentru care va recomand sa o consumati in etapa croaziera, atat la zilele de proteina pura (PP) cat si la zilele de proteina & leguma (PL/PV).
Reteta poate fi consumata de o singura peroana intr-o singura zi.
Impartasiti si celor dragi reteta, caci poate sunt printre prietenii vostri persoane interesate de aceasta dieta sau din varii motive au nevoie de idei sanatoase. Basca si fara gluten. 😉
Sunt convinsa ca nu veti prepara doar aceasta cantitate. Eu spre seara am mai facut reteta x 3, deci triplata si au mancat toti cei din casa, cu humus si diverse carnuri, care cu ce a preferat. 😂😋
Evident am marit cantitatea si la topping, ca sa-mi ajunga pentru toate 5 tavitele.
De bucurie ca-mi incap toate cele 5 tavite in cuptor pentru a le coace impreuna, gandul deja imi zbura la o noua reteta pentru foi de tort. 😀
Puteti inlocui Mixul de pizza cu alta faina low carb, doar ca trebuie sa potriviti cantitatea, caci fainurile dupa cum stiti absorb diferit lichidul, iar aluatul tineti cont ca trebuie sa fie vartos dar nu tare, pentru ca aceste painici sa iasa si pufoase.
Eu am ales acest Mix de pizza pentru calitatile lui nutritionale, pentru ca nu am vrut sa adaug tolerate. Puteti folosi faina integrala, faina de migdale, faina de cocos, faina de bambus, alte mixuri NoCarb. Doar atentie la aluat, puneti treptat faina cu care vreti sa inlocuiti Mixul de pizza si observati cum reactioneaza, cum absoarbe lichidul, dati timp de hidratare (odihna aluatului) pentru a obtine consistenta indicata.
In cazul in care inlocuiti faina folosita de mine si nu va iese, eu n-am nicio vina caci inca n-am incercat sa o inlocuiesc (urmeaza), stiti cum se spune: „Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase!” 😂 Glumesc evident, nu are cum sa nu va iasa cu alta faina, este o reteta foarte simpla, doar putina atentie trebuie. 🤗🥰
Pofta buna s-aveti si o viata sanatoasa!
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini) sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
0 Comentarii