In Italia cel mai cunoscut preparat culinar este Lasagna, deci haideti sa calatorim putin 😉
Unul din motivele pentru care ne indreptam spre reinterpretarea anumitor retete din bucatria traditionala sau internationala, cred ca se datoreaza faptului ca ne dorim cu totii o alimentatie mai sanatoasa, motiv pentru care incercam sa pastram gustul original al mancarurilor grele. Cu ajutorul cunostintelor nutritionale prin reinterpretare incercam sa aducem in farfurie cat mai multe idei sanatoase o stare de bine si liniste.
Asadar preparam o lasagna reinterpretata fara foi din aluat, fara multe grasimi, cu paste integrale din faina de ovaz (un carbohidrat bun), cu carne slaba si un sos béchamel fara faina alba de grau, care o sa va placa cu siguranta.
Ingrediente:
- 1 piept de pui (sau curcan / vita / muschi de porc – carne slaba / degresata – recomandat a fi tocata acasa nu cumparata din comert gata tocata)
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- 300 grame paste integrale din faina de ovaz
- 1 cutie rosii cubulete (fara zahar adaugat) sau 400 grame sos de rosii proaspete facut in casa
- 200 grame cascaval light sau cascaval dietetic
- 300 ml lapte degresat sau semid-egresat
- 15 grame amidon alimentar din porumb
- 150 grame iaurt grecesc degresat
- 1 ou
- ½ lingurita nucsoara macinata
- sare
- piper proaspat macinat
- 2-3 catei de usturoi tocati marunt (optional)
- oregano / busuioc (proaspat sau uscat)
Mod de preparare:
Am sa va arat un alt mod de preparare al unui sos bolognese putin diferit fata de cel pe care l-ati mai vazut aici.
Mai intai curatam si spalam morcovul si ceapa, le portionam in bucati potrivite ca marime, la fel si carnea, apoi le tocam in robotul de bucatarie.
Intr-un vas antiaderent (wok) turnam 1 lingura ulei de masline extravirgin peste care adaugam amestecul de carne tocata.
Lasam sa se gateasca usor, la foc domol, amestecand din cand in cand, pana ce isi schimba culoarea, se faramiteaza si se elimina sucul propriu ce-l lasa.
Adaugam rosiile cubulete sau sosul de rosii facut in casa, 50 ml apa calda (daca sosul de rosii este mai subtire) astfel avand mai multa siguranta ca lichidul este suficient pentru a fierbe carnea indeajuns.
Fierbem la foc domol cu capac, iar daca vi se pare ca nu este fiarta carnea mai adaugati putina apa calda, va recomand sa nu reduceti total sosul bolognese pentru ca acesta oricum scade, caci urmeaza etapa cuptorului.
Potrivim gustul cu sare, piper si usturoi (optional), condimentam cu oregano sau busuioc. Eu am pus oregano verde tocat, am o “tufa” mica de oregano verde in ghiveci pe care l-am luat din gradina mamei caci de curand va spuneam cand am preparat spanacul, ca am trecut pe la ea 😉
Hai sa va arat si “tufa” mea de oregano 🙂
Ne ocupam de paste.
Pastele din FAINA integrala de OVAZ fac parte din categoria alimentelor cu indice glicemic mic, sunt metabolizate lent si de aceea dau o mai mare satietate si energie.
Intr-un vas incapator punem apa si un praf de sare iar cand apa da in clocot adaugam pastele integrale si le fierbem cca. 7-8 min. Se fierb foarte repede.
Scurgem pastele intr-o sita apoi le rasturnam intr-un bol si adaugam 1 lingura ulei de masline extravirgin, 100 grame cascaval ras si amestecam.
Intr-un vas de yenna asezam pastele peste care adaugam sosul bolognese.
Preparam un sos béchamel.
Intr-un vas antiaderent si la foc mic punem o lingura ulei de masline extravirgin – optional (pentru cine nu tine o dieta mai stricta poate folosi unt) turnam amestecul facut din 15 grame amidon alimentar din porumb si 300 ml lapte rece.
Amestecam continuu, energic, pentru a nu se prinde si fierbem cca. 7-8 min. nu trebuie sa-l ingrosam prea tare.
Potrivim de sare, piper, adaugam nucsoara macinata, oul si iaurtul grecesc degresat, amestecam bine pana ce omogenizam sosul.
Peste stratul de paste si sos bolognese turnam sosul béchamel, presaram restul de 100 grame cascaval ras.
Nu mai ramane decat sa bagam in cuptor cca. 50-60 min. la 180 grade.
Asteptarea a luat sfarsit 😎
Mai iti trebuie timp sa mananci caci a iesit o portie destul de mare si satioasa.
Oregano proaspat, nu doar un element culinar ci si un medicament natural, a dat o savoare deosebita preparatului.
Excelenta si rece!
In dieta Dukan se poate consuma incepand cu etapa Consolidare 1 portie/saptamana -prima etapa si 2 portii/ saptamana – a doua etapa → cca. 220-230 grame paste gatite.
Pofta buna s-aveti!
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si ve-ti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
0 Comentarii