De mult timp imi doresc sa fac un blat pe care apoi sa il transform intr-o baza de cheesecake fara coacere. In genul celor clasice in care maruntim diferite tipuri de biscuit. Am incercat sa gasesc o solutie buna in asa fel incat baza prajiturii noastre sa fie delicioasa, compacta, sa nu avem surpriza ca devine sfaramicioasa si nu se poata felia frumos 😉
Eu zic ca am reusit si chiar daca nu ai timp sa prepari un cheesecake in urmatoarea zi, poti folosi blatul intr-o saptamana, gasesti putin ragaz sa-ti faci un desert delicios 🙂
Ingrediente
Pentru blat:
- 10 albusuri
- 6 galbenusuri
- 150 grame branza cremoasa degresata
- 150 ml lapte degresat sau semidegresat
- 50 grame Faina Mix de fibre fara carbohidrati
- 40 grame amidon alimentar din porumb
- indulcitor
- aroma de unt
- esenta de vanilie
- sare
- 1 plic praf de copt
Pentru asamblarea bazei:
- 100 ml lapte rece degresat sau semidegresat
- Indulcitor
- 1 lingura ulei de nuca de cocos (optional)
- 50 grame ciocolata neagra cu continut ridicat de cacao ≥ 70%, poate fi si cu zahar dar am preferat fara
- 50 ml lapte cald degresat sau semidegresat pentru a topi ciocolata
Pentru crema:
- 4 galbenusuri
- 40 grame amidon alimentar din porumb
- 400 ml lapte degresat sau semidegresat
- aroma de zmeura
- ½ lingurita gelatina vegetala (sau 5-6 foi de gelatina hidratate in apa rece, scurse si topite intr-o lingura de lapte degresat cald, nu fierbinte pentru a nu distruge proprietatile de inchegare)
Va recomand cu incredere sa folositi macar odata gelatina vegetala, foarte usor de utilizat in foarte mici cantitati, cu efect de inchegare foarte ridicat putand fi adaugata in starea ei naturala fara sa o hidratati, atat in preparate dulci cat si sarate, atat in preparate calde cat si reci.
Scapati de grija si teama ca gelatina animala clasica, cea care trebuie hidratata inainte de utilizare se poate sa-i gresiti modul de utilizare, iar atunci sa nu mai aveti un efect de inchegare rapid sau chiar deloc.
- 750 grame branza cremoasa degresata
- indulcitor
- cateva frunze de menta maruntite in mojar (optional)
- colorant alimentar rosu
Mod de preparare:
Mai intai am sa va spun ca avem nevoie de 10 oua intregi, pentru ca vom folosi 6 galbenusuri si 10 albusuri la prepararea blatului pentru o tava cu dimensiunile de 36/24 cm. Puteti folosi orice tava insa nu turnati in strat foarte gros aluatul.
Cele 4 galbenusuri care ne raman le folosim la prepararea cremei.
Intr-o cratita la foc mediu punem laptele, branza cremosa degresata, indulcitorul si aromele pentru a le incalzi cca. 4-5 min.
Dupa separarea albusurilor de galbenusuri, cele 6 galbenusuri cu un praf de sare le amestecam putin cu telul.
Peste galbenusuri turnam din amestecul de branza, lapte si arome incalzit, treptat, amestecand continuu, pentru a tempera galbenusurile si a incorpora tot amestecul.
Intr-un vas amestecam amidonul de porumb alimentar si Faina Mix de fibre fara carbohidrati, peste care turnam compozitia rezultata anterior si amestecam bine cu un tel sa nu ramana cocoloase.
Aluatul devine foarte vartos si daca nu va descurcati va recomand sa continuati amestecarea cu mixerul.
Batem spuma cele 10 albusuri cu un praf de sare.
Incorporam in aluat spuma de albusuri, tot cu mixerul pana ce aluatul se mai lasa, apoi ultima transa de spuma de albusuri o incorporam cu telul adaugand si praful de copt.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt cu dimensiunile de 36/24 cm turnam aluatul care ve-ti observa ca nu curge ca la un chec ci este mai vartos.
Blatul poate fi copt tot odata sau in impartit in doua parti egale in doua tavi. Eu l-am copt pe tot odata.
Tava in care am turnat blatul o punem in alta tava cu dimensiuni mai mari in care punem apa calda si coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade cca. 1 ora si 20 min.
Lasam blatul sa se raceasca.
Il taiem in doua foi. In functie de dimensiunea tavii in care il coaceti, deci de grosimea lui, acesta poate ramane putin umed in interior dar nu este nici o problema.
Ideea de baza este ca asta am vrut sa obtin, un blat pe care sa-l usuc iar ulterior cum va spuneam sa il pot marunti ca baza pentru cheesecake.
Asadar blatul taiat in 2 foi il lasam dupa o zi pe alta la uscat in loc ferit de umezeala (camara).
Daca nu aveti rabdare 😉 il puteti usca in cuptor.
Rupem ciocolata bucatele si turnam laptele fierbinte.
Acoperim vasul si lasam cateva minute ca ciocolata sa se topeasca dupa care amestecam bine pana la omogenizare.
Daca folositi mai multa ciocolata, cantitatea de lapte se regleaza, in asa fel ca, amestecata fiind sa devina cremoasa.
Eu de ex. la o tableta de ciocolata de 100 gr adaug cca. 75-100 ml. lapte.
Ciocolata se poate topi si in cuptorul cu microunde dar mare atentie ca puteti sa o ardeti.
Acoperim ciocolata topita si o punem la frigider, ea se mai inchega pana a doua zi cand blatul s-a uscat si continuam prepararea cheesecake-ului.
Dupa uscare, blatul il rupem in bucati, il punem in vasul robotului de bucatarie si-l maruntim.
Amestecul maruntit il transferam intr-un vas si adaugam uleiul de nuca de cocos (optional), ciocolata cremoasa pe care o avem in frigider si cei 100 ml lapte rece degresat sau semidegresat.
Amestecam cu mana pana ce obtinem o pasta omogena care nu ne scapa printre degete cand o strangem in pumn, cam asa trebuie sa arate:
Intr-o tava cu margine (inel) detasabila 26cm diametru (poate fi si 24cm iese mai inalta prajitura), tapetata cu hartie de copt (astfel fiindu-ne mai usor sa transferam prajitura pe platou), rasturnam pasta obtinuta si tasam bine cu ajutorul unui pahar/cana.
Dam la frigider tava si ne ocupam de prepararea cremei.
Preparam o crema pasticera la care folosim cele 4 galbenusuri, si cantitatile mentionate la ingrediente crema si o preparam ca in reteta de aici, inlocuind esentele din reteta indicata si folosind aroma de zmeura.
Cand crema pasticcera s-a racit la temperatura camerei adaugam branza cremoasa degresata, indulcitor dupa gust, menta maruntita (optional) si gelatina vegetala.
Mixam pana incorporam branza si obtinem o crema fina si ferma.
Scoatem de la frigider tava cu baza cheesecake-ului si turnam jumatate din crema, nivelam si adaugam bucatele de zmeura.
Jumatatea de crema ramasa o amestecam cu 2-3 picaturi colorant alimentar rosu, apoi o turnam si pe aceasta deasupra, niveland din nou suprafata cheesecake-ului.
Mai topeste putina ciocolata si daca vrei mai poti folosi putina zmeura, iar cu cateva frunzulite de menta proaspata, vei avea un decor demn de invidiat 😉
Dam la rece pentru cateva ore si asteptarea va fi rasplatita cu un desert delicios si racoros caruia i s-a adaugat un strop de gust fructat.
De vis 😉
Combinatie excelenta intre un blat delicios, branza si zmeura 🙂
In dieta Dukan se poate consuma incepand cu etapa Croaziera, o felie (1/8 portie).
Dukanitelor din Croaziera daca le este teama ca o portie atat de delicioasa, servita cand si cand, le poate incetini procesul de scadere in greutate, pot renunta la cele 3-4 bucatele de zmeura ce revin/portie 😉
Racoritor si parfumat!
Pofta buna s-aveti!
Love is in the air
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
0 Comentarii