Este o delicatesa pe care eu nu am preparat-o niciodata in varianta clasica (cu zahar) si mi-am zis ca ar fi o noua provocare pentru mine 😉
Sa vedem, sa vedem … ce-o sa iasa ? pentru ca reteta originala mi s-a parut a fi destul de permisiva, iar desertul este foarte usor de pregatit, avand insa un mare efect asupra papilelor gustative. Va asigur ! Sper sa aiba acelasi efect si vizual ?
Baked Alaska este cea mai cunoscuta si apreciata reteta de tort cu inghetata, invelit intr-o „calota” de bezea pufoasa. Reteta originala este creatia restaurantului Delmonico si New York City, pentru a sarbatori cumpararea regiunii Alaska de catre Statele Unite in 1867.
Ingrediente pt blat:
- 3 oua
- 100 grame ciocolata neagra cu continut ridicat de cacao ≥ 70% (poate fi si cu zahar)
- indulcitor pudra
- esenta de rom
- 1 lingurita zeama de lamaie
Ingrediente pentru umplutura:
- 700 – 1000 grame inghetata dietetica (fara zahar)
Ingrediente bezea pentru ornat:
- 4 – 6 albusuri ou
- indulcitor pudra – tagatoza
- 1 lingurita zeama de lamaie
- esenta de vanilie
Mod de preparare:
Rupem ciocolata bucatele si o topim pe baie de abur. Eu am folosit ciocolata neagra Heidi cu 85% cacao. O lasam sa se racoreasca.
Separam albusurile de galbenusuri.
Mixam bine galbenusurile impreuna cu indulcitorul pana obtinem o crema albiciosa cu aspect de spuma.
Adaugam ciocolata topita si esenta de rom.
Albusurile le mixam spuma tare.
Eu va spun cum fac eu pentru a obtine o spuma ferma.
Sparg mai intai proteina din albus cu mixerul cca. 2-3 min. si cu un praf de sare, dupa care adaug zeama de lamaie. Mixez la viteza mare pana devine ferma.
Spuma de albusuri (bezeaua) o incorporam in amestecul cu ciocolata.
Pentru ca amestecul de ciocolata este destul de tare ca si consistenta, adaugam mai intai ¼ din spuma de albusuri si mixam pentru al inmuia.
In continuare adaugam restul de spuma de albusuri si amestecam pentru a o incorpora cu o spatula sau un tel.
Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, si o nivelam. Eu am folosit o tava in forma de inima cu baza detasabila. Puteti orice alta forma sa folositi tinand cont de cantitatea compozitiei de blat rezultat (ex.: o forma rotunda cu diametrul de 20 cm.).
Coacem blatul in cuptorul preincalzit la 180 grade cca. 30 – 40 min. in functie de cuptor.
Blatul creste, dar nu foarte mult exact atat cat trebuie.
Este de fapt un blat brownie cu mai putine calorii, dat fiind faptul ca nu folosim unt, faina alba de grau si nici zahar, un blat dens si foarte gustos si ciocolatos, pe care il puteti intrebunita la diverse prajituri sau torturi.
Scoatem blatul indepartam hartia de copt si il lasam sa se raceasca pe un gratar.
Cand blatul s-a racit, tapetam aceeasi forma in care l-am copt cu folie alimentara, peste care turnam inghetata usor inmuiata.
Eu am avut doar 700 grame, insa puteti adauga pana la 1000 grame daca va place inghetata, sau mai mult 😉
Am turnat mai intai inghetata de cacao dietetica (fara zahar) si apoi inghetata de vanilie dietetica (fara zahar). Puteti alterna in starturi inghetata voastra preferata cu ce arome doriti, eu asta am avut in congelator.
Peste inghetata asezata in straturi punem blatul si acoperim cu marginile foliei alimentare ramase.
Lasam la congelator pana ce inghetata se intareste bine.
Pentru dukanite, sfatul meu este sa-si prepare inghetata preferata in casa pentru ca tortul sa fie conform cu etapa Croaziera. Astfel tortul poate fi consumat in 5 zile de catre o singura persoana, caci are ca ingredient tolerat doar ciocolata neagra. Ciocolata neagra (100 grame) pe care am adaugat-o in blat putand fi impartita in 5 portii, are exact 10 patratele si dupa cum bine stiti conform principiilor dukan, se pot consuma ca tolerat 2 patratele/zi.
Cand vedem ca inghetata s-a intarit (cca. 2 ore lasat la congelator este suficient, insa eu am lasat-o peste noapte) pregatim o bezea din albusuri, zeama de lamaie, indulcitor si esenta de vanilie. Urmati sfaturile de mai sus pentru a obtine o bezea ferma. Am folosit la aceasta bezea indulcitor tagatoza pudra intrucat este rezistent termic la temperaturi inalte, fiind chiar singurul indulcitor natural ce se poate carameliza.
Scoatem de la congelator , rasturnam pe o tava tapetata cu hartie copt (nu il punem direct pe un platou pentru ca trebuie sa-l dam la cuptor), astfel incat blatul sa fie la baza tortului si indepartam folia alimentara.
Il acoperim cu bezea folosind o spatula, apoi cu posul (cu sprit/dui zimtat) decoram suprafata cu bezea.
Daca aveti un arzator nu ramane decat sa gratinati frumos bezeaua, daca nu, punem tortul cu bezea in cuptorul preincalzit la 200 grade pe treapta superioara, pentru cca. 10 min. pentru a rumeni bezeaua.
Tare m-am mirat de acest lucru, insa fiind atat de curioasa am tot cautat pe internet si am citit ca albusul de ou are reale proprietati termoizolatoare, descoperire facuta de un fizician American 😉
Tortul se serveste imediat pentru a savura contrastul intre bezeaua fierbinte si inghetata aromata ?
Il puteti congela daca va ramane si nu-l impartiti cu familia sau prietenii , desi … tare ma-ndoiesc ?
Un desert racoritor, care cu siguranta are loc pe orice masa de sarbatoare ?
Asadar fiind in ton cu sarbatorile lui decembrie, chiar daca ninge sau nu pana de revelion, va invit cu drag sa va teleportati pana in Alaska, preparand si savurand acest tort deosebit …
It doesn’t matter where you’re going, it’s who you have beside you … ❄?? ?❤
Aceasta fiind ultima reinterpretare a mea pe acest an, pentru ca sincer va spun din experienta acumulata, orice preparat se poate reinterpreta in mod dietetic, nu-mi ramane dacat sa va multumesc ca-mi sunteti aproape si sa va urez toate cele bune ?
Sarbatori frumoase, cu multe bunatati pe masa, pace, liniste si sanatate !!!
Va pup,
L.M.
P.S. Ca o retrospectiva a anului ce tocmai se incheie si o perspectiva a anului urmator, tineti minte Dulciurile nu insemna doar zahar !!!
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
0 Comentarii