Cate bordeie, atatea … retete de placinta cu mere! A mea, e mai, mai ca toate celelalte. 😁😋 Este delicioasa si frageda, dar cel mai interesant si de tinut cont, este ca-i low carb, fara zahar, fara gluten, evident fara faina alba din grau, adica – lipsa calorii goale. 😏
Am inceput sa indragesc din ce in ce mai mult KetoMix ul Universal de la No Sugar Shop, pentru calitatile lui, dar si pentru faptul ca daca ne raportam la principiile dietei dukan, nu contine alimente tolerate. Asfel ne putem „face de cap” 😜cu acest mix, combinandu-l in fel si fel de variante, cu alte ingrediente, obtinand aluaturi dulci sau sarate foarte bine echilibrate.
Ingrediente:
- 2 galbenusuri de ou
- 200 grame iaurt semi-degresat 2% grasime (sau: kefir/ sana/ lapte batut)
- 70 grame KetoMix Universal
- 30 grame Fibre de ovaz
- 50 grame Izolat proteic din zer
- 3 grame Guma xantan
- un praf de sare
- 50 grame Indulcitor cu Stevia – Green Sugar Premium (daca folositi un alt indulcitor dozati dupa gust)
- 20 grame Indulcitor natural cu Stevia si aroma de vanilie Bourbon – Green Sugar (sau ce arome doriti – esenta vanilie)
- 40 grame unt topit si racit (sau: ulei de masline/ ulei de cocos)
- 10 grame praf de copt
Umplutura:
400 – 500 grame mere rase in functie de cat de generos vrem sa fie stratul, calite cu indulcitor dupa gust, iar dupa racire adaugam scortisoara macinata sau Indulcitor natural cu Stevia si aroma de scortisoara – Green Sugar. Eu folosesc acest indulcitor foarte des, ca de altfel si celelate variante aromate. De cand le-am descoperit mi se par fabulos de aromate si inlocuiesc esentele/aromele cam la orice desert. Ador si varianta cu rom. ❤
Mod de preparare:
Cantarim cele 4 ingrediente uscate si le amestecam.
Intr-un bol adanc (pentru ca in el vom framanta aluatul) amestecam cu un tel galbenusurile de ou cu indulcitorul, praful de copt si aroma de vanile.
Adaugam iaurtul si il incorporam.
Adaugam treptat fainurile amestecate in prealabil si amestecam cu o spatula.
Cand aluatul devine vartos, lasam spatula deoparte si framantam cu mana.
Dupa ce am incorporat fainurile, adaugam untul topit si racit sau uleiul, in functie de ce alegeti sa folositi. Nu trebuie framantat foarte mult aluatul, doar atat cat sa incorporati grasimea.
Formam din aluat o bila, cu palmele deja unse de unt sau ulei. Aluatul nu este un aluat foarte lipicios, palmele unse il pot modela cu usurinta.
Evident am cantarit aluatul. 😉
Acoperim aluatul cu un prosop si il lasam la odihnit cca. o jumatate de ora.
Aluatul poate sta si in frigider, eu am incercat in ambele variante.
Ungem blatul de lucru cu putin ulei, sau daca nu doriti sa mai folositi grasime, pudrati cu foarte putin mix sau fibre de ovaz. Impartitim aluatul in doua bucati sau in cate dorim in functie de ce tava folosim la copt.
Pentru astfel de aluaturi este foarte folositor sa utilizam ustensile. Cel mai bine ma descurc cu uleiul spary pentru ca nu folosec mult, iar o racleta face minuni. Poti desprinde cu usurinta in situatia in care pe alocuri ti se mai lipeste putin aluatul de blatul de lucru. Daca nu aveti experienta de lucru cu un aluat fara gluten care are o elasticitate foarte mare, il puteti intinde fara nicio problema pe o foaie de copt. Guma xantan adaugata in cantitate foarte mica este foarte utila. Desi cred ca am mai facut-o in alte retete, o sa va povestesc despre ea, intr-un articol mai complex, pentru ca am citit foarte mult despre utilizarea ei. In orice caz este bine sa nu o omiteti din acest aluat.
Eu am facut o placinta si o tarta cu dulceata fara zahar din acet aluat. 😋Intindem o foaie nu foarte subtire, de cca. 3 mm.
Rasucit pe sucitor, transferam aluatul in tava in care vrem sa coacem si indepartam surplusul. Nu am pus foaie de copt pentru ca tava mea este antiaderenta.
Intepam aluatul cu furculita din loc in loc.
Punem umplutura si o nivelam. Putem alege ce umplutura dorim, de la deiverse gemuri pana la branza cu ou, indulcitor si fructe.
Intindem o a doua foaie, o transferam peste umplutura si o intepam din nou cu furculita.
Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade C, cca. 30 minute in functie de cuptorul fiecaruia, pana ce devine aurie.
Nu pot sa va exprim in cuvinte cum miroase si cat este de buna. Este seara tarzie cand scriu aceasta reteta si mai am una la cuptor. 😁 Deci cu siguranta este una din retelele mele preferate si sunt convinsa ca o voi face de multe ori, in diverse feluri si ma refer la forme, dar si la umpluturi. 🤩
Aluatul este fraged, iar de umplutura cu mere pot sa va spun ca este pe primul loc la mine. Imi place orice desert care contine mar.
Nici nu m-am straduit sa o tai in cine stie ce forme sofisticate 😅 pentru ca mi se parea ca-i stric „maretia” gustului. 😋 O placinta este importanta daca iti satisface gustul, in fond si la urma urmei oricum ai portiona-o … tot gustul conteaza.
Indulcitorul cu arome, nu ca il laud, dar vi-l recomand cu mare drag, iar daca o sa-l incercati va veti indragosti iremediabil ca mine. ❤
Serveste placinta cu mere, calda sau rece – este la fel de buna! De la fruct la delicatesa … ai doar un pas, basca ca se prepara atat de usor.
Cu siguranta stiti proverbul „An apple a day keeps the doctor away” (in traducere, „Un mar pe zi tine doctorul la distanta”)! 🍎
Mi-as dori sa ma credeti, insa de multe ori cand fac cate o reteta, cam fac foamea … vorba vine 😂 ca sa pot sa-mi aloc timp si sa va fac fotografii muuuuulte. Nu neg, ca am avut dati in care n-am rezistat si am mancat din preparat inainte de a face fotografii. 😁
Pentru dieta dukan, tinand cont ca aluatul nu contine ingrediente tolerate, este un mare plus. Astfel va puteti calcula ingredientele tolerate pe care le puteti alege la umplutura. Daca umpleti placinta cu cca. 400 grame mere, o puteti consuma in 4 zile, avand doar un ingredient tolerat.
Nu contine tarate de ovaz, deci portia zilinica de tarate o puteti consuma in alte preparate, in special la paine, pentru ca stiu multe persoane care nu pot renunta la paine in dieta.
Impartasiti si celor dragi reteta, caci poate sunt printre prietenii vostri persoane interesate de aceasta dieta sau din varii motive au nevoie de idei sanatoase.
Am facut cum va spuneam din aluatul acesta si o tarta cu gem fara zahar, dar … pana data viitoare cand am sa va arat 😉 va zic sa ramanaeti aproape si
Pofta buna s-aveti!
Nota:
Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.
Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !
Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).
Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.
Cu multumiri!
0 Comentarii