Dukan CROAZIERAFELURI PRINCIPALEGUSTARIRETETE FARA TARATE DE OVAZ

TARTA sarata cu CIUPERCI si CARNATI (Fara faina alba/ Sugar free/ Low carb/ Low fat/ Gluten free)

TARTA sarata cu CIUPERCI si CARNATI (Fara faina alba/ Sugar free/ Low carb/ Low fat/ Gluten free)
Imi plac foarte mult tartele, blatul usor crocant dar in acelasi timp fraged cu umpluturile lor atat de versatile, imi dau fiori 😁
Si da, versatile, pentru ca acest blat de tarta il putem folosi atat la deserturi cat si la aperitive delicioase. Aruncand un ochi prin frigider, repejor iti dai seama ca, fie desert, fie un preparat sarat, alegand ingrediente cu valoare nutritiva de necontestat, poti gasi variante multiple, sa le amesteci si sa obtii o tarta delicioasa. 😋
 

Dupa cum bine stiti, mai am retete de tarte/quiche pe blog, dar de fiecare data cand timpul imi permite, mai „nascocesc” cate una, tocmai pentru ca sunt atat de versatile si ingredientele le cunosteti deja. Jonglez cu cantitati si in mod special incerc sa gasesc combinatii cu gust, de nici nu zici ca sunt dietetice. De data aceasta scopul meu a fost sa fac o crusta gluten free, reteta de care pot beneficia si persoanele cu intoleranta la gluten. O tarta foarte gustoasa fara gluten gasiti si 👉AICI, doar ca este dintr-un aluat sfaramicios care se taseaza in forma in care dorim sa o coacem. Acum am reusit o combinatie perfecta, un aluat care se poate intinde cu sucitorul. 

Ingrediente:

Pentru crusta

Umplutura

Va las cantitatile si ingredientele cu care eu am reusit sa fac o tarta foarte gustoasa, insa voi asa cum va spuneam, puteti adapta si inlocui din ingrediente, pentru ca puteti alege atat de multe si variante. Pentru inspiratie va puteti uita si in retetele de pe blog:

👉 Tarta sarata cu baby spanac si ciuperci

👉 Tarta cu urzici (sau spanac)

👉 Quiche cu crenvursti si cascaval

  • 4 oua
  • 200 grame iaurt grecesc 2% grasime
  • 150 grame cascaval dietetic 👉 AICI ( sau mozzarella light)
  • 1 ceapa
  • 150 grame ciuperci (proaspete sau din conserva)
  • 1 ardei gras (verde sau rosu)
  • 150 grame carnati (crenvursti/ pastrama pui, curcan, vita sau porc/ carne tocata – dupa preferinta)
  • 1 legatura de patrunjel verde tocat
  • sare/piper dupa gust
  • fulgi chili si rosii uscate (condimentele la alegere dupa bunul plac)
  • 1 lingura ulei de masline

Mod de preparae:

Mai intai trebuie sa va spun ca forma mea de tarta in care am ales sa coc crusta, este dreptunghiulara cu baza detasabila (35 x 11 x H2,5), este grozava pentru astfel de preparate. Mi-am cumparat doua astfel de forme din care una este rotunda (diametrul de 20 cm) si v-am aratata si pe Facebook / Instagram dar si pe grupul de sustinere Dukan Life Style. Sunt foarte multumita de ele si incerc sa le folosesc cat de des am timp, astfel voi „nascoci” o perioada buna de timp, fel si fel de combinatii. 😁

Nu-i musai sa aveti aceste tavite, zic doar ca sunt calitative si practice, puteti sa coaceti chiar si in vase de yena termorezistente sau in alte tavi.

Din aluatul rezultat eu am copt in tava dreptunghiulara si intr-un vas mic (12 cm) de ramekin. Deci dupa calculele mele aluatul va ajunge pentru o tava cu diametrul de 26 cm, iar intins mai subtire, chiar si de 28 cm. 🤗

Punem in vasul robotului de bucatarie toate ingredientele pentru crusta mai putin apa rece. Vrum, vrum, de cateva ori pana se amesteca. In timp ce robotul este pornit si amesteca, daugam apa rece si mai mixam pana obtinem coca. Veti vedea ca incepe sa se adune pe peretele vasului ca in imagine.

In prima faza, pentru ca asa este cand faci o reteta noua, am fost tentata dupa primele 5-6 linguri de apa, sa las aluatul de tip sfaramicios si sa-l tasez in tava. Insa, vazand ca, palpabil mai necesita hidratare, mi-am dat seama ca voi putea cu putina atentie sa obtin o coca ce poate fi intinsa cu sucitorul, pentru ca asta imi doream. 🤗 Se intampla lucrul acesta cand deja capeti experienta cu ingredientele cu care lucrezi, pentru ca, in principal nu folosim faina alba din grau care contine gluten care nu da batai de cap.

Asa arata aluatul nehidratat suficient, nu este ceva gresit si daca va doriti, puteti sa-l folositi si astfel, tasandu-l in forma cu o lingura sau cu baza unui pahar:

Si v-am mai spus si in alte articole similare, pentru a obtine elasticitate intr-un aluat fara gluten, ingredientul esential care nu mai este un necunoscut pentru voi, este guma xantan.  Si retineti inca un aspect, asa cum in aluaturi da elasticitate,  in creme sau sosuri, da cremozitate si leaga!

Gandit si facut! Am hidratat si amestecat aluatul cu cele 15 linguri de apa rece (nu le-am cantarit cum fac de obicei, pentru ca am adaugat treptat pana mi-am dat seama ca este suficient). Dar, am cantarit bila de aluat dupa ce am adunat-o din vasul mixerului. Nu este un aluat lipicios.

Punem bila de aluat in folie alimentara si o lasam la frigider cca. 30 minute, timp in care ne ocupam de umplutura.

Taiem legumele dupa cum dorim, eu le-am taiat mai mari.

Intr-o tigaie antiaderenta punem o lingura ulei de masline si legumele taiate. Nu este necesar sa punem apa, chiar daca nu dorim calire (prajire) caci ciupercile isi vor lasa suficienta apa. Trebuie doar sa avem focul potrivit la aragaz si sa tinem tigaia acoperita cu capac, amestecand din cand in cand usor, astfel inabusindu-le pana se inmoaie bine. Am gatit asa cca. 5-7 minute.

Taiem rondele carnatii sau ce alegeti voi dupa bunul plac.  Va recomand in etapa croaziera sa alegeti pastrama de la producatori (cat mai slaba in grasime) fara adaos de ingrediente dubioase. Carnatii mei au 20% grasime insa, nu contin zahar, dextroza, glucoza si alte nebnii, etc. Sunt cat se poate de clean. Chiar daca eu personal sunt intr-o periada de mentinere a greutatii de foarte multi ani, asta se datoreaza si faptului ca m-am obisnuit sa caut produse cat mai curate si mi-a intrat in reflex sa citesc cu atentie orice eticheta. Ma crucesc cand vad chestii de genul cand intr-un preparat pe langa zahar mai gasesc si glucoza, basca si dextroza!🤦‍♀️ 

Punem si carnea peste legumele inabusite, amestecam usor, acoperim din nou cu capacul si mai gatim cca. 5-7 minute. Pana ce se evapora apa.

Tragem tigaia de pe foc, asezonam cu sare si piper dupa gust, adaugam si celelate condimente, amestecam si lasam la racit.

Abia dupa ce s-a racit, adaugam si patrunjelul verde tocat.

Scoatem aluatul din frigider, pulverizam putin ulei de masline sau de rapita pe blatul de lucru. Intindem cu sucitorul si-i dam forma tavii in care vrem sa coacem tarta.

Desi nu este un aluat cu care se lucreaza intre foi de copt, trebuie sa lucrati cu el cu putina atentie si sa va ajutati de o racleta. Nu poate fi un aluat chiar atat  de compact cum este un aluat din faina alba din grau, se vad si striatiile de pe suprafata lui, insa nu se rupe, lucru foarte bun. Ca sa-l putem modela cat de cat fix la dimensiunea pe care o dorim, taiem din margini cu racleta si le adaugam peste aluat acolo unde avem nevoie, dupa care intindem mai departe.

Dupa ce am intins foaia la dimensiunile dorite, de ccs. 0,5 cm grosime, o rulam pe sucitor, ajutandu-ne de racleta. Efectiv impingem cu racleta aluatul pentru a se desprinde uniform de pe baltul de lucru. Explicatiile mele poate vi se par amanuntite, insa pentru incepatori cred ca sunt bine venite. 🤗 In plus, asa cum stiti, eu va fac poze pas cu pas si asta sper sa va ajute foarte mult.

Transferam aluatul de pe sucitor in tava.

Indepartam surplusul de aluat trecand cu sucitorul peste margina tavii sau pur si simplu cu mana.

Din surplusul de aluat mi-a iesit si acest ramekin.

Intepam cu furculita din loc in loc si dam la frigider tava pentru cca. 20 minute. De regula stiti, ca tartele cu unt se tin la rece inainte de a fi coapte in orb.

Preincalzim cuptorul la 180 grade si coacem crusta in orb cca. 15-20 minute.

Ametecam cele 4 oua cu iaurtul grecesc.

Adaugam legumele inabusite cu carnatii si racite in pealabil.

Adaugam si cascavalul ras (sau mozzarella light).

Eu am avut cascaval proteic 3% grasime eatlan si red protein cheese. Branza roz proteica si cascavalul cu doar 3% grasime, le-am primit de la prietena mea Retete Dukan a la LuZi din UK. Pacat ca la noi in Romania inca nu au ajuns aceste produse. Cine stie, poate ca prin promovare gratuita, cum fac eu, gusturile si necesitatile romanilor vor avea surprize si le vom vedea cat de curand si in magazinele noastre. 🤗 Oprim optional putin cascaval pentru a presara deasupra.

Amestecam toate ingredientele si turnam in tava.

Presaram cascavalul oprit pe deasupra.

Coacem in cuptorul preincalzit la 180 grade C, pana ce compozitia se intareste si se rumeneste, cca. 30 minute, in functie de cuptorul fiecaruia. Evident tarta se umfla la fel ca un sufleu. Dupa racire mai scade putin, dar este grozav de gustoasa.😋

Ce pot sa va spun, tarta asta este absolut delicioasa! Am mancat din cele doua tarte, 4 zile, pentru ca asa am conceput-o. In dieta dukan croaziera in zilele de proteina & legume (PL/PV), respectant ingredientele si cantitatile date, preparatul poate fi consumat de o singura persoana in 4 zile. Aluatul nu contine ingrediente tolerate.

Fie mic dejun, pranz sau cina, cu tarta sarata vei avea un rasfat culinar, te asigur! Se poate servi calda sau rece, este absolut minunata in ambele variante.

Impartasiti si celor dragi reteta, caci poate sunt printre prietenii vostri persoane interesate de aceasta dieta sau din varii motive au nevoie de idei sanatoase.

Pofta buna s-aveti si o viata sanatoasa!


Nota:

Click pe fiecare ingredient pe care doriti sa-l cumparati si veti fi redirectionati catre comerciant.

Folositi codul lifestyle5 pentru a beneficia de un DISCOUNT de 5% din valoarea comenzii plasate pe No Sugar Shop !


Copyright©dukanlifestyle_2016_Materialele(text/imagini)sunt proprietatea autorului acestui site si sunt protejate de drepturile de autor conform legislatiei in vigoare (Leg. Nr. 8/1996).

Utilizarea retetelor in scop comercial, este interzisa fara acordul scris al autorului.

Cu multumiri!


Reteta incercata si apreciata de cititori ❤⤵⤵

print

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *